Ένα σύγχρονο πρόβλημα που αναζητεί λύσεις


Ένα σύγχρονο πρόβλημα που αναζητεί λύσεις

 

Το ΚΕΑΝ – Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων, δραστηριοποιείται έχοντας ως στόχο την ενημέρωση αλλά και την πρόληψη για τα φαινόμενα ενδοσχολικής βίας, λαμβάνει μέριμνα για την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού.

 

Μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος «Bullying-Free: Προώθηση ενός δημοκρατικού σχολείου χωρίς σχολική βία», του οποίου η δράση  ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2015 και πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2016, το ΚΕΑΝ κατορθώνει να αναδείξει την ανάγκη αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας, σε ένα διευρυμένο τοπικό επίπεδο.

 

Ενεργό ρόλο στην υλοποίηση, στην λειτουργικότητα, αλλά και την προώθηση του προγράμματος, έχει η συμμετοχή εκπαιδευτικών, κοινωνικών λειτουργών ,ψυχολόγων και νομικών συμβούλων. Οι εν λόγω επιστήμονες ενεπλάκησαν και συνδιαμόρφωσαν τη διαδικασία έρευνας και οργάνωσης της δομής των δραστηριοτήτων του προγράμματος.

 

Στόχοι και μεθοδολογία του προγράμματος:

Το ΚΕΑΝ, έχοντας ως κύριο στόχο του, τη συλλογή και εμπεριστατωμένη ανάλυση όλων των επιστημονικών γνώσεων αναφορικά με το φαινόμενο του εκφοβισμού, καθώς και τη συνακόλουθη σωστή διάχυσή τους στους συμμετέχοντες και στους ενδιαφερόμενους καταφέρνει  να ευαισθητοποιήσει μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς προερχόμενους από τα συμμετέχοντα -στο πρόγραμμα- σχολεία. Ομάδες στόχου του έργου είναι μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Αττικής.

 

 Με αυτό τον τρόπο συμβάλει στην προώθηση ενός δημοκρατικού σχολείου με σεβασμό στην διαφορετικότητα , στην προώθηση ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα , στην ενίσχυση του αισθήματος της ομαδικότητας  επιδιώκοντας την καλύτερη συνεργασία μεταξύ των μαθητών αλλά και στην καλύτερη κατανόηση της έννοιας του σχολικού εκφοβισμού. Το ΚΕΑΝ προσπαθεί επιπρόσθετα να κατευθύνει εκπαιδευτικούς και γονείς στην σωστή εφαρμογή των τρόπων πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου του εκφοβισμού , προωθώντας το αίσθημα της μη βίας.

 

Οι δράσεις περιλαμβάνουν την υλοποίηση βιωματικών εργαστηρίων, την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού με τη χρήση καινοτόμων μέσων (comic, animation spots) αλλά και την ανάπτυξη των δομών του ΚΕΑΝ  μέσω της δικτύωσης με άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα του δημοκρατικού σχολείου και της καταπολέμησης σχολικής βίας.

 

Σταστιστικά αποτελέσματα:

To KEAN έχει κατορθώσει έως σήμερα με μεγάλη επιτυχία να υλοποιήσει το πρόγραμμα  και συγκεκριμένα έχουν πραγματοποιηθεί σε 10 σχολεία της Περιφέρειας Αττικής :

  • 35 Βιωματικά εργαστήρια κατά του σχολικού εκφοβισμού με τη συμμετοχή 600 μαθητών

 

  • 5 Bιωματικά εργαστήρια κατά του σχολικού εκφοβισμού με τη συμμετοχή 50 εκπαιδευτικών

 

  • 5 Bιωματικά εργαστήρια κατά του σχολικού εκφοβισμού με τη συμμετοχή 50 γονέων

 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει συνολική χρονική διάρκεια 6 μήνες, όμως το θέμα της καταπολέμησης του σχολικού εκφοβισμού αποτελεί μια καίρια προτεραιότητα του ΚΕΑΝ και για το λόγο αυτό θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται σε αυτήν την προσπάθεια και με νέες πρωτοβουλίες.

 

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το  Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.  

 

{youtube}iwkiy-irdVs{/youtube}