«Εξελισσόμαστε με την Επιστήμη»


Το Athens Science Festival είναι ένα πολιτιστικό δρώμενο στο κέντρο της πόλης που στοχεύει στη διάχυση της Επιστήμης, Τεχνολογίας, Καινοτομίας αλλά και στην ανάδειξη της σχέσης Επιστήμης  και Τέχνης στο ευρύ κοινό. Φέτος, με κεντρικό θέμα «Εξελισσόμαστε με την Επιστήμη» το φεστιβάλ διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων κατά το διάστημα 5-10 Απριλίου 2016, με ελεύθερη είσοδο. Ύστερα από τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το ASF15 (33000 επισκέπτες εκ των οποίων 13000 μαθητές), αντίστοιχα φεστιβάλ οργανώθηκαν τόσο στην πόλη της Θεσσαλονίκη (1st Thessaloniki Science Festival) όσο και πρόσφατα στη Λεμεσό (1st Mediterranean Science Festival) προσελκύοντας κάθε φορά αμείωτο το ενδιαφέρον και την αγάπη του κοινού. Τα θετικά σχόλια και ο ενθουσιασμός με τον οποίο ο κόσμος περιβάλλει κάθε νέα διοργάνωση και, βεβαίως, ο σημαντικός ρόλος που παρόμοιες δράσεις διαδραματίζουν στην προβολή της Επιστήμης και της Έρευνας, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη καθιέρωσής τους ως θεσμό.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει ποικίλες, πρωτοπόρες και ελκυστικές εκδηλώσεις διατηρώντας αναλλοίωτο τον επιστημονικό του χαρακτήρα και θα απευθύνεται σε κάθε ηλικία. Ενδεικτικά αναφέρουμε επιστημονικά διαδραστικά δρώμενα -όπως πειράματα και εργαστήρια, συζητήσεις (debates), θεατρικές παραστάσεις, σεμινάρια (workshops), εκθέσεις, ομιλίες κ.ά.,- ενώ έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες από τους πλέον σημαντικούς που έχει να αναδείξει η διεθνής ακαδημαϊκή κοινότητα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους:

•    Svante Paabo  (Max Planck) - Biosciences
•    Lord Winston (Imperial College London) - Health, Biosciences
•    Jonh Ellis (King's College London and CERN) - Physics 
•    Κονίδης (York University, Toronto) - Space and Astronomy
•    Δ. Μπλέτσας, Διευθυντής Πληροφορικής στο ΜΙΤ
•    Α. Βουρλίδας, Αστροφυσικός, Johns Hopkins
•    Daniel Wolpert, Prof. of Engineering, Univ. of Cambridge
•    E. Tσεσμελής, CERN
 Καθώς και οι:
Θεοδόσης Τάσιος, Νίκος Λυγερός, Γιώργος Χρούσος, Γ. Ταβερναράκης, Μάνος Δανέζης, Στράτος Θεοδοσίου, κ.α.
 

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Το φεστιβάλ οργανώνουν ο εκπαιδευτικός οργανισμός "Επιστήμη Επικοινωνία - SciCo", το Βρετανικό Συμβούλιο, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση, η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, ο Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματι-κότητας “INNOVATHENS”, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας σε συνεργασία με πλειάδα ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών.

ΚΟΙΝΟ ΣΤΟΧΕΥΣΗΣ
Στο φεστιβάλ θα υπάρχουν ζώνες στόχευσης: τις καθημερινές, η πρωινή ζώνη για τα σχολεία και  η απογευματινή και βραδινή ζώνη για ενήλικο κοινό, ενώ το Σαββατοκύριακο το Φεστιβάλ θα απευθύνεται στις οικογένειες και το ευρύ κοινό.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Φυσική / Χημεία / Βιολογία - Βιοεπιστήμες / Γεωλογία / Μαθηματικά / Επιστήμες Περιβάλλοντος / Αειφόρος Ανάπτυξη / Επιστήμες Υγείας  / Διατροφή / Αστρονομία και Διάστημα / Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα / Επιστήμη Υλικών / Ρομποτική / Ψηφιακή Τεχνολογία και Πληροφορική / Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης / Επιστήμη και Τέχνη.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Στο Φεστιβάλ μπορεί να συμμετάσχει κάθε επιστημονικός/εκπαιδευτικός φορέας που έχει να αναδείξει μια πρωτοπόρα και ενδιαφέρουσα δράση. .
 
www.athens-science-festival.gr

{youtube}hfutm1fTYos{/youtube}