Η πλατφόρμα κατηγορήθηκε ότι αποτελεί "εθνική απειλή" αλλά ο ιδιοκτήτης τώρα αντεπιτίθεται.


Το TikTok αντιδρά στην απειλή απαγόρευσης χρήσης του στις ΗΠΑ με έφεση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο τη Δευτέρα με την οποία υποστηρίζεται ότι ο νόμος που στοχεύει την πλατφόρμα βίντεο είναι "αντισυνταγματικός".

Ο δικηγόρος του TikTok και του ByteDance, Andrew Pincus, είπε ότι το TikTok δικαιούται το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου: "Η φωνή εδώ που απαγορεύεται, θα λέγαμε, είναι η φωνή του κάθε πολίτη των ΗΠΑ".

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο, ο Τζο Μπάιντεν εισήγαγε επίσημα έναν νόμο που δίνει στην κινεζική εταιρεία του TikTok, ByteDance, προθεσμία μέχρι τις 19 Ιανουαρίου να πουλήσει το μερίδιό της στην πλατφόρμα σε έναν εγκεκριμένο αγοραστή, λόγω ανησυχιών ότι η εφαρμογή αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Στην αγωγή που αμφισβητεί την απαγόρευση, η TikTok και η ByteDance υποστηρίζουν ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός και ότι είναι αδύνατο να εφαρμοστεί. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι ο νόμος περί προστασίας των Αμερικανών από ελεγχόμενες εφαρμογές από "ξένους εχθρούς" αποτελεί παραβίαση της νομοθεσίας, η οποία προστατεύει την ελευθερία του λόγου και ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπαγορεύσει ποιος θα έχει την ιδιοκτησία σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα.

Η μήνυση προσθέτει ότι ο νόμος θα οδηγήσει στο κλείσιμο του TikTok και θα φιμώσει τους "170 εκατομμύρια Αμερικανούς που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για να επικοινωνούν με τρόπους που δεν μπορούν να αναπαραχθούν αλλού".

Ωστόσο, ο δικαστής, Sri Srinivasan, αντέκρουσε τους ισχυρισμούς λέγοντας ότι η ανησυχία ήταν ότι υπήρχε μια ξένη οντότητα που ενδεχομένως χειραγωγούσε το περιεχόμενο στο TikTok. "Αυτή η περίπτωση είναι διαφορετική γιατί αφορά κάτι που συμβαίνει στο εξωτερικό", είπε ο Srinivasan. "Όταν πρόκειται για ξένο οργανισμό, δεν έχουν δικαίωμα της πρώτης τροποποίησης ώστε να αντιταχθούν σε έναν κανονισμό της επιμέλειάς τους. Το TikTok θα ήταν επίσης σε θέση να συνεχίσει να υπάρχει αρκεί να μην υπόκειται στον κινεζικό έλεγχο", υποστήριξε τελικά.