Σινεφίλ πρεμιέρες και ανατριχιαστικές εμπειρίες.


Κάθε λογής παλιάτσοι και καραγκιοζιλίκια ετοιμάζονται να μπουκάρουν στις κινηματογραφικές αίθουσες αυτό τον Οκτώβριο, από τον «Τζόκερ» και τον Ντόναλντ Τράμπ, μέχρι τα Looney Tunes και τον «Venom»! Ταυτοχρόνως, η φεστιβαλική περίοδος έχει ξεκινήσει για τα καλά με πολυαναμενόμενες σινεφίλ πρεμιέρες (Anora, The Wild Robot), ενώ η spooky season φτάνει το ζενίθ της, με διάφορες horror εμπειρίες (Smile, The Substance)! Σε κάθε περίπτωση, ο Οκτώβριος ξεχειλίζει από επιλογές για κάθε γούστο, και αποτελεί έναν από τους πιο γεμάτους και συναρπαστικούς κινηματογραφικούς μήνες της χρονιάς...

Joker: Folie a Deux (2 Οκτωβρίου)

Η μεγαλύτερη κυκλοφορία του μήνα ευελπιστεί να ταρακουνήσει το παγκόσμιο box office και να αποσπάσει την προσοχή των κινηματογραφικών βραβείων: Το 2019, ο «Joker» του Todd Phillips έκανε θραύση (πάνω από 1 δις. δολάρια στο παγκόσμιο box office) και μονοπώλησε τη σινεφιλ (και μη) συζήτηση για μήνες, αφήνοντας ανεξήτιλο στίγμα στη σύγχρονη ποπ κουλτούρα. Σήμερα, Joaquin και Phillips επιστρέφουν, παρέα με την Lady Gaga, για ένα μουσικοχορευτικό sequel που ελπίζει να αναπαράξει την επιτυχία του προκατόχου του.

The Wild Robot (10 Οκτωβρίου)

Από τότε που ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '90, η Dreamworks αποτελούσε πάντοτε άξιο αντίπαλο για την κυριαρχία της Disney -και στης αρχές της δεκαετίας του 2000 με τον «Σρέκ», το στούντιο εδραίωσε τη θέση του ως μεγαθήριο του αμερικανικού animation. Σήμερα, η φιλμογραφία της Dreamworks είναι γεμάτη με εμβληματικά brands (Madagascar, Kung Fu Panda), επιτυχημένα φραντσάιζ χαμηλού κύρους (Boss Baby, Trolls) και απρόσμενα αριστουργήματα (Puss In Boots, Rise of the Guardians) που έχουν αφήσει εποχή. Το «The Wild Robot» του Chris Sanders φαίνεται να στοχεύει στην τελευταία κατηγορία, με εκθαμβωτικό animation και τη σκηνοθετική ματιά ενός από τους πιο ταλαντούχους βετεράνους της βιομηχανίας (Lilo & Stich, How to Train your Dragon), αποτελώντας έτσι μία από τις πιο πολυαναμενόμενες κυκλοφορίες της φετινής σεζόν...

The Apprentice (17 Οκτωβρίου)

Μιας και μιλάμε για ταινίες που ευελπιστούν να προσελκύσουν την προσοχή των κινηματογραφικών βραβείων, ο Ali Abbasi μας ετοιμάζει το καθιερωμένο biopic της Οσκαρικής περιόδου: Ένας νεαρός Donald Trump (Sebastian Stan) πασχίζει να ανελιχθεί στην Νέα Υόρκη του 1970, κάτω από το βλέμμα του άγρυπνου μέντορά του, Roy Cohen (Jeremy Strong). Αν και το genre του biopic είναι πλέον, ιδιαίτερα κουρασμένο, η αμφιλεγόμενη ταινία του Abbasi (που έχει ήδη, φυσικά, αποσπάσει αντιδράσεις από την καμπάνια του Trump) μοιάζει αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα, υιοθετώντας ένα ντοκιμαντεριστικό, low-fi οπτικό στιλ.
    

Smile 2 (17 Οκτωβρίου)

Φυσικά δε θα μπορούσαν να λείπουν και οι spooky κυκλοφορίες για τον μήνα Οκτώβριο: Το πρώτο «Smile» αποτέλεσε απρόσμενη box office επιτυχία όταν κυκλοφόρησε το 2022, και σήμερα το αναπόφευκτο sequel ελπίζει να επαναλάβει τον άθλο, με την αγαπημένη μας Naomi Scott (Aladdin, Power Rangers, Charlie's Angels) στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

We Live in Time (17 Οκτωβρίου)

Δύο από τους πιο δημοφιλείς, ελκυστικούς, ταλαντούχους (και προσωπικά αγαπημένους μας) σταρ της νέας χολιγουντιανής γενιάς ενώνουν τις δυνάμεις τους, σε μία παλιομοδίτικη ρομαντική δραμεντί στο ύφος του «One Day»! Florence Pugh και Andrew Garfield ετοιμάζονται να μας κάνουν να τους (ξανα)ερωτευτούμε παράφορα, με τις αβίαστα χαρισματικές περόσνες τους να αναμυγνείονται άρτια, και τα σικάτα φθινοπωρινά λουκ τους να μας προσφέρουν άφθονα cozy vibes.

Anora (24 Οκτωβρίου)

O μάστορας του σύγχρονου αμερικάνικου νεορεαλισμού Sean Baker (Tangerine, The Florida Project) μας προσφέρει μία συναρπαστική δραμεντί που έκανε θραύση στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών, φέρνοντας τον πολυπόθητο Χρυσό Φοίνικα στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά από 13 ολόκληρα χρόνια! Η Anora είναι μία νεαρή σεξεργάτρια από το Brooklyn της Νέας Υόρκης, που συναντά και παντρεύεται αυθόρμητα τον γιο ενός Ρώσου ολιγάρχη...

Venom: The Last Dance (24 Οκτωβρίου)

Ίσως η πιο ανατριχιαστική κυκλοφορία της φθινοπωρινής σεζόν είναι η νέα κινηματογραφική περιπέτεια του Venom, και αυτό γιατί το προηγούμενο φιλμ της σειράς («Venom: Let There Be Carnage») ήταν μία από τις χειρότερες υπερηρωικές ταινίες που έχουμε δει ποτέ! Μένει να δούμε αν το τρίτο μέρος της τριλογίας θα καταφέρει να επιστρέψει στην απενοχοποιημένη διασκέδαση του πρώτου φιλμ, ενώ το υπερηρωικό είδος συνεχίζει να χάνει ανεξέλεγκτα έδαφος...
    

Looney Tunes: The Day the Εarth Βlew Up (31 Οκτωβρίου)

Πάνω στην ώρα για το Halloween, τα Looney Tunes επιστρέφουν με ανάλαφρα spooky vibes για τους μικρούς (και μεγάλους) μας φίλους! Πόρκι Πιγκ και Ντάφι Ντακ καλούνται να σώσουν τη Γη από τους εξωγήινους, στην πρώτη εξ ολοκλήρου animated κινηματογραφική περιπέτεια των Looney Tunes που έχει κυκλοφορήσει ποτέ -καθώς και μία από τις ελάχιστες παραδοσιακά δημιουργημένες αμερικανικές ταινίες κινουμένων σχεδίων που έχουμε δει εδώ και δυόμιση δεκαετίες! Θα αποτελέσει αυτή η ταινία την αρχή της «αναγέννησης» για το παραδοσιακό animation; Κατά πάσα πιθανότητα όχι, αλλά εμείς δε βλέπουμε την ώρα να την απολαύσουμε!
    

The Substance (31 Οκτωβρίου)

Τέλος, λίγο πριν την έλευση του Νοεμβρίου, έχουμε ακόμη μία σινεφιλ επιλογή που ευελπιστεί να κάνει «θόρυβο» στα φετινά βραβεία: Η Demi Moore πρωταγωνιστεί στην ολοκαίνουρια ταινία της Coralie Fargeat, ως μία ξεβγαλμένη celebrity που αποφασίζει να πειραματιστεί με ένα παράνομο «ελιξίριο της νιότης»... και το αποτέλεσμα είναι ένα ανατριχιαστικό, σαρδόνιο body horror film με vibes τύπου Cronenberg, που έκανε πάταγο στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών.