Η Εθνική Ελλάδας στο μπάσκετ ετοιμάζεται για τις δικές της μάχες στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Εμείς μαχόμαστε στα "παρκέ" των video games.


Με την Εθνική Ελλάδας στο μπάσκετ να περνάει θριαμβευτικά στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, που φέτος θα διεξαχθούν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου 2024, κάνουμε ένα διαφορετικό αφιέρωμα στο ομαδικό άθλημα που έχει φέρει τις μεγαλύτερες επιτυχίες στη χώρα μας.

Θυμόμαστε πέντε από τα καλύτερα και πιο διασκεδαστικά old school video games περασμένων δεκαετιών με θέμα το μπάσκετ. Ποια είναι τα δικά σας αγαπημένα;

NBA Jam (1993)
Με την ψαρωτική κονσόλα, το “NBA Jam” της Midway (ερχόμενη από την επιτυχία του “Mortal Kombat”) ήταν ένα από τα παιχνίδια που «λιώναμε» όταν ήμασταν μικρά παιδιά - κάποιες φορές, μάλιστα, δεν μας επέτρεπαν την είσοδο – στα «ουφάδικα»-arcade της γειτονιάς. Ήταν η επιτομή των 90s, με καταπληκτικό gameplay για την εποχή του, ένα 2-on-2 παιχνίδι μπάσκετ, το πρώτο που χρησιμοποίησε επίσημα ομάδες και παίκτες του NBA. Τα επόμενα χρόνια, νέες εκδόσεις του “NBA Jam” εμφανίστηκαν για τις περισσότερες home κονσόλες (PlayStation, Game Boy, Nintendo 64, Xbox κ.α.).

NBA Live 95 (1995)
Πριν έρθει το “NBA 2K” το 1999 για να σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά του, το “ΝΒΑ Live 95” της EA Sports δεν είχε αντίπαλο. Πρωτοκυκλοφόρησε στα τέλη του 1994 για Sega Genesis, Super Nintendo και PC και για όλες τις υπόλοιπες παιχνιδομηχανές στα χρόνια που ακολούθησαν (PlayStation, Xbox, Sega Saturn). Δεν ήταν μόνο το εξελιγμένο gameplay του “NBA Live 95” που σε «κολλούσε» για ώρες στην οθόνη, αλλά και όλα τα άλλα features που έβλεπες για πρώτη φορά (μπορούσες να φτιάξεις τις δικές σου ομάδες και να διαλέξεις παίκτες, νέο σύστημα βολών, φοβερά πλάνα και γωνίες, πιο ρεαλιστικές κινήσεις παικτών κ.α.). Ακολούθησαν πολλές συνέχειες, με την τελευταία το “ΝΒΑ Live 19” που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2018.

NBA 2K (1999)
Μακράν η πιο επιτυχημένη εμπορικά σειρά από basketball video games, με μεγάλο fanbase και στην Ελλάδα. Συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, με τους νέους και παλιούς παίκτες να δείχνουν το ίδιο πάθος. Κάθε νέα έκδοση του “NBA 2K” της 2K είναι και ένα ξεχωριστό γεγονός από μόνο του. Το πρώτο “NBA 2K” κυκλοφόρησε μόνο σε Sega Dreamcast το 1999, με εξώφυλλο τον τεράστιο Allen Iverson των Philadelphia 76ers, αλλά αυτό αρκούσε για να αλλάξει το «παιχνίδι» και να χτυπήσει στα ίσα το αντίπαλο δέος, το “ΝΒΑ Live 95”. Σειρά πήραν όλες οι άλλες κονσόλες, ενώ γνώρισε μεγάλες πιένες ιδιαίτερα στο PlayStation και Xbox . Ο ρεαλισμός του “NBA 2K” και οι νέες εξελιγμένες προσθήκες σε κάθε νέα εκδοχή, το έκαναν ασυναγώνιστο. Στο “ΝΒΑ 2Κ19” βρίσκουμε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στο εξώφυλλο.

NBA Street vol.2 (2003)
Αν κάποια παιχνίδια basketball ήταν ρεαλιστικά ή είχαν κάποιες εξελιγμένες προσθήκες ή στην τελική αγαπήθηκαν από τον κόσμο, το “NBA Street vol.2” ήταν το πιο fun από όλα και περιείχε όλα τα παραπάνω, μαζί με τρελά νέα τρικ και καρφώματα. Και όπως λέει ο τίτλος, στο παιχνίδι της EA Sports μας μεταφέρει στα ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ, μόνο που μπορούσαμε να διαλέξουμε για παίκτες κάποιους από τους σούπερ σταρ και legends, Michael Jordan x 3 εκδοχές του, Dominique Wilkins, Peja Stojakovic, Magic Johnson, Kobe Bryant, Shaquille O’Neal, Kevin Garnett, σε συναρπαστικούς 3-on-3 αγώνες και φοβερό hip hop sountrack. Έσκισε σε PlayStation και Xbox.

Fernando Martin Basket Master (1987)
Ο Fernando Martin υπήρξε ένας από τους κορυφαίους μπασκετμπολίστες της Ρεάλ Μαδρίτης και ο πρώτος Ισπανός που έπαιξε στο NBA (για τους Portland Trailblazers). Δυστυχώς, το 1989, έφυγε από τη ζωή στα 27 του χρόνια μετά από αυτοκινητιστικό ατύχημα, αφήνοντας πίσω του μία τεράστια κληρονομιά και θλίψη στον κόσμο του αθλητισμού. Το κλασικό και αγαπημένο “Basket Master” το θυμάμαι σαν σήμερα στην πράσινη οθόνη του Amstrad, ένα πρωτόγονο 1-on-1 παιχνίδι, με αντίπαλο το κομπιούτερ ή ένα φίλο σου. Και όμως, ήταν τόσο εθιστικό. Κυκλοφόρησε και για ZX Spectrum, PC και Commodore 64.