Βάζουμε στα αθλητικά μας παπούτσια, ψάχνουμε τα retro joysticks που είχαμε από παιδιά και κάνουμε ένα ταξίδι στο παρελθόν των αθλητικών video games.


Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν πάντοτε μία καλή αφορμή για την κυκλοφορία επίσημων αθλητικών video games που τους συνόδευαν, ενώ έχουμε δει πολλές άλλες επιτυχημένες – ή λιγότερο επιτυχημένες – προσπάθειες.

Με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, θυμόμαστε 5+1 αθλητικά video games από το μακρινό παρελθόν, με τεράστια επιτυχία και επιρροή στην εποχή τους.

Μπορεί σήμερα να μην έχετε κρατήσει την παλιά σας Amiga, Mega Drive ή PlayStation 2 (εκτός αν είσαστε από αυτούς που αγόρασαν τα τελευταία χρόνια τις mini εκδοχές τους), υπάρχει, όμως, η δυνατότητα να παίξετε τα παρακάτω video games – και ακόμα περισσότερα - μέσα από emulators ή/και στο browser, ελεύθερα και νόμιμα.

Daley Thompson’s Decathlon 

Απίστευτη παιχνιδάρα για τους (πολύ) παλιούς και για πολλούς η πρώτη επαφή με τον κόσμο των video games. Το “Daley Thompson’s Decathlon” ήταν υπεύθυνο και κάλους στα δάχτυλα εκατομμυρίων παιδιών από τη συνεχή και σκληρή χρήση του joystick σε Amstrad, Commodore και Spectrum. Κυκλοφόρησε το 1984 και «έπαιξε» πολύ τα επόμενα χρόνια.

Στο παιχνίδι, έχουμε το ρόλο του Βρετανού χρυσού ολυμπιονίκη Daley Thompson – με τα χαρακτηριστικά pixel γραφικά της εποχής – και παίρνουμε μέρος σε ένα δέκαθλο και τα αγωνίσματα 100 μέτρα, Άλμα εις μήκος, Σφαιροβολία, Άλμα εις ύψος, 400 μέτρα, 110 μέτρα μετ' εμποδίων, Δισκοβολία, Άλμα επί κοντώ, Ακοντισμός και 1500 μέτρα.

Track & Field

Το “Track & Field” παραμένει το πιο κλασικό και retro αθλητικό video game με αγωνίσματα στίβου. Αρχικά, κυκλοφόρησε σε arcade στα τέλη του 1983, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες που διεξήχθησαν την επόμενη χρονιά. Εμπορικά «έσκισε» και θεωρήθηκε ένα από τα πιο επιτυχημένα arcade παιχνίδια του 1984. Δεν άργησαν και οι «σπιτικές» εκδόσεις για Atari, NES, Amstrad, Nintendo και όλα τα σχετικά.

Ο στίβος στο επίκεντρο του “Track & Field” με αγωνίσματα όπως 100 μέτρα, 110 μέτρα μετ’ εμποδίων, ακοντισμός, σφυροβολία, άλμα εις ύψος και άλλα, με τα δάχτυλα μας να παίρνουν «φωτιά» στο joystick ή πληκτρολόγιο. Μπορεί σήμερα να σας φανεί «πρωτόγονο», αν προσπαθήσετε να το παίξετε σε κάποιον emulator, αλλά δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε την επιρροή του σε μία ολόκληρη βιομηχανία και τις ώρες ψυχαγωγίας που πρόσφερε σε πολλούς.

Beach Volley / World Beach Volley

Το beach volley είναι επίσημο ολυμπιακό αγώνισμα από το 1996 και ένα από τα πιο ανταγωνιστικά θεάματα που θα δει κάποιος σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Έχει δει αρκετές και επιτυχημένες εκδόσεις σε video games αλλά εμείς μένουμε στο retro κομμάτι του αφιερώματος με δύο επιλογές. To “Beach Volley” κυκλοφόρησε το 1989 από την τότε δημοφιλή Ocean σε Amiga, Atari, Amstrad, Spectrum και Commodore και παίρνουμε μέρος σε αγώνες beach volley σε διάφορα μέρη του κόσμου (Παρίσι, Λονδίνο, Μόσχα, Νέα Υόρκη, Κάιρο κ.α.).

Τo “World Beach Volley”, από την άλλη, εμφανίστηκε σε Game Boy στην Ευρώπη το 1992 και είχε αρκετή πλάκα και fun gameplay. Ακόμα θυμάμαι και ένα beach volley παιχνίδι σε μαγαζιά με coin-op τη δεκαετία του ΄90. Ήταν η arcade έκδοση του “World Beach Volley” που ήρθε λίγα χρόνια αργότερα από το Game Boy ή κάποιο άλλο;

Athens 2004

Είκοσι χρόνια έχουν περάσει από τους υπέροχους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώθηκαν άρτια στην Αθήνα το 2004. 20 χρόνια πίσω στο χρόνο, θεωρείται κάτι retro; Στο όριο, αλλά εδώ θα κάνουμε μία εξαίρεση. Το ομότιτλο παιχνίδι κυκλοφόρησε το 2004 σε PlayStation 2 και PC και είναι πραγματικά απολαυστικό ακόμα και σήμερα. Μπορούμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε 64 χώρες και μία πλειάδα από αγωνίσματα (στίβος, κολύμβηση, γυμναστική, ιππασία, τοξοβολία, άρση βαρών κ.α.).

Olympic Gold (Barcelona ’92)

Το “Olympic Gold” ήταν ένα από τα πρώτα επίσημα licensed video games για Ολυμπιακούς Αγώνες (Βαρκελώνη 1992) και μάλιστα ένα από τα πιο επιτυχημένα. Η Coca Cola ήταν χορηγός του παιχνιδιού, με το logo της να εμφανίζεται διακριτικά πάνω σε ένα αερόστατο και πάνω από τον πίνακα των σκορ, κάτι το πρωτοποριακό για την εποχή.

Μπορούσες να διαγωνιστείς μόνο σε επτά αγωνίσματα σε single-player και multiplayer modes (100 μέτρα, 110 μέτρα μετ’ εμποδίων, σφυροβολία, τοξοβολία, άλμα επί κοντώ, 200 μέτρα ελεύθερο κολύμβηση, καταδύσεις) αλλά το gameplay σε αποζημίωνε. Δυστυχώς, τότε κυκλοφόρησε μόνο σε Sega (Game Gear, Master System, Genesis) αλλά σήμερα μπορείς να το βρεις εύκολα online για να παίξεις ελεύθερα.

Winter Olympics

Ας μας επιτρέψετε να ασχοληθούμε και με ένα παιχνίδι για Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Το “Winter Olympics” ήταν η συνέχεια του “Olympic Gold” και το επίσημο video game για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώθηκαν το 1994 στο Λιλεχάμερ της Νορβηγίας.

Σε χειμωνιάτικο mood, διαγωνιζόμαστε σε αγωνίσματα όπως ελκηθροδρομίες (luge, bobsled), δίαθλον, πατινάζ ταχύτητας, άλματα σε σκι και αλπικό σκι (κατάβαση πλαγιάς, σλάλομ, γιγαντιαίο σλάλομ), πολύ καλό gameplay και ευτυχώς ήταν διαθέσιμο σε περισσότερες πλατφόρμες (Amiga, PC, Game Boy, Super NES) πέρα από Sega.