Σε ποια θέση βρίσκεται η χώρα μας;


Η Ελλάδα βρίσκεται δυστυχώς στις τελευταίες θέσεις ένταξης του νέου εργατικού δυναμικού στην παραγωγική διαδικασία.

Συγκεκριμένα, η χώρα μας βρίσκεται στην 34η θέση της κατάταξης των χωρών του ΟΟΣΑ, αναφορικά με τη συμμετοχή των νέων στην απασχόληση, στην εκπαίδευση και την κατάρτιση. Η έκθεση των οικονομολόγων του δικτύου PwC (PricewaterhouseCoopers) που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, συγκρίνει την επίδραση στην αγορά εργασίας και την συμμετοχή στην εκπαίδευση των ατόμων ηλικίας 15-24 στις 35 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ για το χρονικό διάστημα από το 2006.

Σύμφωνα με το πόρισμα της μελέτης, η Ελβετία (1η θέση) και η Γερμανία (2η θέση) βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης των πιο επιτυχημένων ευρωπαϊκών χωρών για το 2015, ενώ ακολουθούν η Αυστρία (3η θέση), η Ισλανδία (4η θέση), η Νορβηγία (5η θέση) και η Δανία (6η θέση). Ωστόσο, στις χώρες της Νότιας Ευρώπης τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, καθώς η Ισπανία (33η θέση), η Ελλάδα (34η θέση) και η Ιταλία (35η θέση) αγωνίζονται να ανακάμψουν από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Οι ΗΠΑ εμφανίζονται στις 10 κορυφαίες χώρες για πρώτη φορά από το 2006 ενώ το Ισραήλ, το Λουξεμβούργο και η Γερμανία έχουν παρουσιάσει ιδιαίτερα σημαντική βελτίωση στο διάστημα μεταξύ 2006 και 2015.

youngwork750.jpg

 

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση «αν μπορούσαν οι χώρες να μειώσουν τα ποσοστά των νέων μεταξύ 20 και 24 ετών που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης στα γερμανικά επίπεδα, οι περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ θα μπορούσαν να πετύχουν σημαντική ενίσχυση του ΑΕΠ τους μακροπρόθεσμα, κυμαινόμενη από περίπου 2-3% για το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, μέχρι 7-9% για την Ισπανία, την Ελλάδα και την Τουρκία. Το συνολικό οικονομικό όφελος από τη μείωση των νέων μεταξύ 20 και 24 ετών που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης στα γερμανικά επίπεδα σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να ξεπεράσει το 1 τρις δολάρια»

Οι τρεις χώρες με τις κορυφαίες επιδόσεις μπόρεσαν να διατηρήσουν χαμηλά την ανεργία των νέων παρά την παγκόσμια ύφεση, ως αποτέλεσμα των ισχυρών εκπαιδευτικών συστημάτων που προάγουν την επαγγελματική κατάρτιση, η οποία συμβάλει στην ελαχιστοποίηση του αριθμού των νέων που παραμένουν εκτός της αγοράς εργασίας. Οι χώρες που βρίσκονται χαμηλά στην κατάταξη μπορούν να ενισχύσουν μακροπρόθεσμα τις οικονομίες τους εφαρμόζοντας τις βέλτιστες πρακτικές για την ενίσχυση και αξιοποίηση της απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης των νέων.

Εκτιμάται, επίσης, η πιθανή βελτίωση των οικονομιών των χωρών του ΟΟΣΑ στο μέλλον, εφόσον κατορθώσουν να μειώσουν τα ποσοστά των νέων εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης στα γερμανικά επίπεδα, την κορυφαία χώρα της ΕΕ. Τα πιθανά οφέλη μπορούν να κυμανθούν από 0,1% μόλις του ΑΕΠ στην Ολλανδία, έως και περίπου 2-3% του ΑΕΠ στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, με τα υψηλότερα πιθανά οφέλη να εκτιμώνται για την Τουρκία, την Ιταλία και την Ελλάδα με περίπου 7-9% του ΑΕΠ. Για το σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ, η πιθανή μακροπρόθεσμη αύξηση του συνολικού ΑΕΠ θα μπορούσε να φτάσει τα 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια!

Πηγή: PwC