Τα ΙΕΚ είναι μικρά γαλατικά χωριά. Θα συναντήσουμε πιτσιρίκια με σημάδια της εφηβείας πάνω τους, παντρεμένους, αλλά και αρκετούς με γκρίζα μαλλιά. Ας δούμε τις διάφορες «φυλές»...
Τα ΙΕΚ είναι μικρά γαλατικά χωριά. Σε τμήματα των 20 ατόμων, κατά μέσο όρο, για 4 εξάμηνα συνυπάρχουν καταρτιζόμενοι ηλικίας 18-50 +. Θα συναντήσουμε πιτσιρίκια με σημάδια της εφηβείας πάνω τους, παντρεμένους, αλλά και αρκετούς με γκρίζα μαλλιά. Ας δούμε τις διάφορες «φυλές» από την πλευρά του εκπαιδευτή.
«Κάνω ένα τσιγάρο και έρχομαι». Θα έρθει συνήθως καθυστερημένος στο μάθημα. Στο διάλειμμα θα αργήσει να μπει. Όταν ρωτάς τους συμμαθητές σου που είναι ο τάδε, θα σου απαντήσουν ότι κάνει ένα τσιγάρο και θα μπει. Βέβαια, το τσιγάρο έχει τον ατελείωτο. Τελικά θα μπει και μετά από λίγο θα σου πει να βγει έξω για…..τσιγάρο.
«Εργαζόμενος». Με την κρίση δεν υπάρχει τόσο πια αυτή η κατηγορία. Ας είναι. Ευγενέστατος, σου ζητάει συγνώμη εάν αργήσει λόγο δουλειάς. Τον ενδιαφέρει η κατάρτιση και κατά κανόνα είναι και καλός μαθητής.
«Ο άνεργος». Όλο και πιο συνηθισμένο πια. Και να είναι κανένας πιτσιρικάς, ΟΚ, αλλά οικογενειάρχης... είναι θέμα. Μέσω της κατάρτισης προσπαθεί να ξαναβρεί δουλειά. Πολλές φορές αργεί γιατί έχει κάποια συνέντευξη. Για αυτόν τον λόγο, ας αργεί.
«Ο αναβολή στρατού». Είμαι 18 χρονών, να πάω στρατό τώρα ή μετά από 2 χρόνια; Καλύτερα μετά από 2 χρόνια. Και στο ενδιάμεσο; Ας πάω σε ένα ΙΕΚ. Μου έχει τύχει σε ειδικότητα «Γραμματείς Διεύθυνσης» να έχω μαθητές αγόρια. Λίγο άκυρο δεν είναι;
«Σπουδάζω κάτι πιασάρικο». Ας είναι καλά η τηλεόραση. Εκπομπές μαγειρικής κτλ. Ο επόμενος master chef. Για αυτό οι ειδικότητες των «Τεχνικός μαγειρικής τέχνης», «τεχνικός ζαχαροπλαστικής» είναι γεμάτες από κόσμο. Πριν από χρόνια πιασάρικα ήταν τα τμήματα πληροφορικής και πάει λέγοντας.
«Για λίγο δεν πέρασα στις πανελλήνιες / δεν είχα την οικονομική δυνατότητα για εκεί που πέρασα». Δύσκολη περίπτωση. Θα ήθελαν να ήταν κάπου αλλού, άλλα τώρα είναι στα ΙΕΚ. Καλοί μαθητές, δεν σου δημιουργούν συνήθως πρόβλημα.
«Δεν πέρασα στις πανελλήνιες». Έδωσαν, δεν έγραψαν καλά και τώρα στα ΙΕΚ. Όταν τους ρωτάς εάν θα ξαναδώσουν αμέσως σου λένε όχι. Όταν τους λες ότι φίλος σου 37 χρόνων έδωσε ξανά και πέρασε, σε κοιτάνε περίεργα.
«Έρχομαι για ύπνο». Και όμως υπάρχει αυτή η κατηγόρια. Μαθητές που ξυπνάνε κατά τις 14:00 και πάνε το απόγευμα στα ΙΕΚ για….ύπνο. Εάν δεν ροχαλίζουν, τουλάχιστον δεν ενοχλούν τους άλλους.
«Ο χαβαλές». Εάν θέλει, είναι καλός μαθητής. Αλλά σου βγάζει και την πίστη ώρες-ώρες. Θα αργήσει να μπει, θα μπει με θόρυβο, θα πετάξει καμιά εξυπνάδα, θα κάτσει για λίγο στην καρέκλα και μετά θα θέλει κάτι να πει για να ακουστεί.
«Ο πτυχιούχος». Είχα μαθητή με μεταπτυχιακό. Αφού είδε ότι με το πτυχίο που πήρε από το ΑΕΙ/ΤΕΙ δεν βλέπει προκοπή, το γυρνάει σε κάποια «καλή» ειδικότητα στο ΙΕΚ. Έτσι η γεωπόνος δουλεύει τώρα σαν βοηθός λογιστή. Σε καλό της βγήκε.
«Έρχομαι για γνωριμίες». Υπάρχουν τμήματα που είναι μόνο κορίτσια μέσα. Και αντίστοιχα το ίδιο για αγόρια. Που καλύτερο μέρος για γνωριμίες. Θα αργήσουν στο διάλλειμα γιατί …συζητάνε με το απέναντι τμήμα. Πολλές φορές τυχαίνει να λείπουν και μαζί. Τυχαίο;
«Σπουδάζω κάτι παραπλήσιο με αυτό που δουλεύω». Κλασικό παράδειγμα η ειδικότητα του Λογιστηρίου. Δουλεύουν χρόνια σε κάποιο λογιστήριο, ίσως ξέρουν και περισσότερα από εκπαιδευτές. Ήρθαν για το τυπικό χαρτί και όχι τόσο για να μάθουν καθώς τα γνωρίζουν.
«Η ωραία της παρέας». Είναι ωραία και το ξέρει. Θα μιλάει μέσα στην τάξη για πολλά θέματα, εκτός συνήθως από αυτά του μαθήματος. Εάν είναι Παρασκευή και μετά έχει να πάει για café, θα ετοιμαστεί μέσα στην τάξη. Ωραίο να την βλέπεις, αλλά όχι τόσο για το μάθημα.
«Μου άρεσε από μικρό παιδί αυτό». Καταρτιζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας που σου λένε ότι τους άρεσε από παλιά αυτή η ειδικότητα. Το γιατί το αποφάσισαν τώρα, είναι λίγο στον αέρα.
Φυσικά δεν είναι οι μόνες «φυλές» αυτές. Είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας και σίγουρα υπάρχουν και άλλες. Εσείς που ανήκετε;