Μπορεί ο αριθμός των αιτήσεων να είναι μικρός, ωστόσο, μεγάλη είναι η επιβάρυνση των κεντρικών ΑΕΙ και ΤΕΙ
Μπορεί ο αριθμός των αιτήσεων να είναι μικρός, ωστόσο, μεγάλη είναι η επιβάρυνση των κεντρικών ΑΕΙ και ΤΕΙ
Μπορεί ο αριθμός των αιτήσεων για τις μετεγγραφές να έφθασε τις 12.848 όμως μεγάλη είναι η επιβάρυνση κεντρικών ΑΕΙ και ΤΕΙ όπως προκύπτει από αριθμητικά στοιχεία που παραθέτει η εφημερίδα "Καθημερινή".
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, περισσότεροι από τους μισούς φοιτητές επιθυμούν μετεγγραφή στα τριτοβάθμια ιδρύματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης αφού οι αιτήσεις για το Αριστοτέλειο έφθασαν τις 2.533, για το Καποδιστριακό τις 2.464, για το ΤΕΙ Αθήνας τις 828, το Μετσόβειο τις 755.
Μπορεί ο αριθμός των αιτήσεων να είναι διαχειρίσιμος, ωστόσο, μεγάλη είναι η επιβάρυνση των κεντρικών ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ως σημείο αναφοράς μπορούμε να λάβουμε τα αριθμητικά δεδομένα των αιτήσεων του 2013.
Για το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών προσφέρονταν 35 θέσεις σε πρωτοετείς ενώ για φέτος οι αιτήσεις ανέρχονται στις 242, για το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών οι θέσεις ήταν 17 (2013) ενώ φέτος οι αιτήσεις φθάνουν τις 163 σύμφωνα με αριθμητικά στοιχεία που προκύπτουν από τη συνέντευξη του υπουργού Παιδείας στο ραδιόφωνο ΒΗΜΑ FM.
Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι το 2013-13 ο τελικός αριθμός των εισακτέων διαμορφώθηκε για το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΕΜΠ στους 284 συμπεριλαμβανομένων των ειδικών κατηγοριών ενώ εάν προσθέταμε και τις 35 θέσεις που δόθηκαν για τις μετεγγραφές ο αριθμός το 2013 έφθασε τους 317 φοιτητές.
Φέτος ο αριθμός των εισακτέων στο περιζήτητο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών διαμορφώθηκε στους 227 φοιτητές αριθμός που θα αυξηθεί περαιτέρω καθώς όπως προειπώθηκε οι αιτήσεις φθάνουν τις 242. Δεν αποκλείεται ο αριθμός των πρωτοετών να διπλασιαστεί φθάνοντας τους 450 ενώ το ίδιο μπορεί να συμβεί και για το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών καθώς οι εισακτέοι για το 2014 ήταν 125 και οι αιτήσεις 163.
Το υπουργείο αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγές όσον αφορά τις μετεγγραφές για το νέο ακαδημαϊκό έτος. Από τις κατά καιρούς δηλώσεις του Υπουργού προκύπτει ότι είναι πιθανόν να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια σε υποψηφίους ειδικών κατηγοριών ώστε να μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων ενώ μπορεί να καθοριστεί συγκεκριμένος αριθμός μετεγγραφέντων που μπορεί να δεχθεί το κάθε τμήμα.
Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε σε ραδιοφωνικές τους συνεντεύξεις ότι είναι αισιόδοξος καθώς ο αριθμός των αιτήσεων δεν ήταν μεγάλος ενώ σημείωσε ότι ακόμα και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο που επιβαρύνεται αρκετά μπορεί να ανταπεξέλθει στην αύξηση των εισακτέων του.