Η συμμετοχή της Ελλάδας ανακοινώθηκε μετά από επιστολή του πρύτανη, Περικλή Μήτκα προς το αρμόδιο υπουργείο...


Για πρώτη φορά στην ιστορία,  Έλληνες  φοιτητές, συμμετέχουν σε πείραμα του προγράμματος Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος με σκοπό  να εξερευνήσουν θέματα,  μεταξύ άλλων, στη δημιουργία ζωής σε άλλον πλανήτη αλλά και στην ανάπτυξη του διαστημικού τουρισμού.   

Πρόκειται για 15 φοιτητές του τμήματος χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με συντονιστή τον καθηγητή του τμήματος χημείας Θοδωρή Καραπάντσιου.

Αν πριν λίγα χρόνια, αν λέγαμε, «πάμε» διακοπές στο διάστημα...  κάποιος σίγουρτα θα γελούσε μαζί μας. Σήμερα όμως...  φοιτητές ερευνούν και συζητούν τις πιθανότητες αλλά και τις προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό.

Η συμμετοχή της Ελλάδας, όπως διαβάζουμε στο ka-business.gr ανακοινώθηκε μετά από επιστολή του πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα προς το αρμόδιο υπουργείο... και σήμερα οι φοιτητές, θα ασχοληθούν ακόμη και με το ρόλο του ιδιωτικού τομές, στη χρηματοδότηση διαστημικών αποστολών.

Οι φοιτητές θα ασχοληθούν και με τη προστασία του πλανήτη,  από τα διαστημικά σκουπίδια,  που κινούνται γύρο από την γη και που μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές εάν οι λαοί δεν συνεργαστούν μεταξύ τους.

 Το πείραμα αυτό γίνεται πιλοτικά μεταξύ του ΑΠΘ και του πανεπιστημίου της Νάπολης, με στόχο να γίνεται στο μέλλον, με εμπλοκή, πολλών πανεπιστημίων από διαφορετικά ευρωπαϊκά κράτη. Πρόκειται για ένα ενδεικτικό δείγμα της νέας γενιάς, με πανεπιστημιακή μόρφωση, που έχει άποψη για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Το σίγουρο είναι πως το ΑΠΘ εξακολουθεί να καινοτομεί στην προώθηση του διαστημικού ιδεώδους με ανάπτυξη εκπαιδευτικών δράσεων των φοιτητών του με σκοπό την ευαισθητοποίηση τους σε θέματα σχετικά με το διάστημα.