Τι δήλωσε ο υπουργός Παιδείας.


Με κατατακτήριες εξετάσεις θα «πανεπιστημιοποιήσουν» τα πτυχία τους οι απόφοιτοι των ΤΕΙ, τα οποία θα απορροφηθούν από πανεπιστήμια. Σε αυτή τη λύση κατέληξε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, απαντώντας στις διαμαρτυρίες που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς από όσους ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους σε ΤΕΙ τα οποία του χρόνου θα καταργηθούν.

Μετά την πρώτη αιφνίδια συνένωση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ο ακαδημαϊκός χάρτης της Ελλάδας σε έναν χρόνο από τώρα θα έχει αλλάξει ριζικά, σημειώνει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Τουλάχιστον οκτώ συνέργειες μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ προωθούνται αυτές τις μέρες, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες απόφοιτοι να είναι κάτοχοι ενός πτυχίου τεχνολογικού iδρύματος το οποίο καταργείται (σ.σ. σε κάποιες περιπτώσεις καταργείται τόσο το ΤΕΙ όσο και ο τίτλος σπουδών).

Ο υπουργός Παιδείας δεν άργησε να «δώσει» λύση σε ένα από τα δεκάδες προβλήματα που προκύπτουν στο φιλόδοξο σχέδιο του για συρρίκνωση των ΤΕΙ και πολλαπλασιασμό των πανεπιστημιακών τμημάτων, προσθέτει το ρεπορτάζ στον «Ελεύθερο Τύπο». «Τα παιδιά που έχουν ήδη πάρει πτυχίο -που αυτά είναι δεκάδες χιλιάδες- θα έχουν τη δυνατότητα με κατατακτήριες εξετάσεις με αυξημένο όμως ποσοστό με κάποια πρόσθετα μαθήματα να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους», δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ.

Οι «συνέργειες» των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, όπως τις χαρακτηρίζει ο κ. Γαβρόγλου, απορρίπτοντας τη φράση «κατάργηση των ΤΕΙ», δεν ανησυχούν μόνο τους αποφοίτους. Εξίσου ανήσυχοι για την πορεία της κατάργησης είναι και όλοι οι φοιτητές των ΤΕΙ που τείνουν να απορροφηθούν από κάποιο πανεπιστήμιο αλλά και οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών. Φέτος θα εισαχθούν σε ΤΕΙ 23.396 φοιτητές. Θα εισαχθούν σε ιδρύματα που σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό θα καταργηθούν. 

Ο κ. Γαβρόγλου και πάλι πρότεινε τη λύση της διδασκαλίας περισσότερων μαθημάτων ώστε να λάβουν πανεπιστημιακό πτυχίο. Μένει βέβαια να προχωρήσουν τις διαδικασίες οι ηγεσίες των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων που θα ιδρυθούν. Ήδη στη Βουλή βρίσκονται δύο νομοσχέδια για το ΤΕΙ Ηπείρου και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, ενώ, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, μέχρι το τέλος του 2018 θα έχουν προχωρήσει κι άλλες συνεργασίες που θα αφορούν συνολικά πάνω από 8 ΤΕΙ.

Πηγή: Alfavita.gr