Σε σειρά εκδηλώσεων προχωράει το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821
Όπως γράφει σε ενημερωτικό του σημείωμα ο Θάνος Δημόπουλος, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Το ΕΚΠΑ συνεχίζει συγκροτημένα τον προγραμματισμό των δράσεών του ενόψει των εορτασμών των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Έχει ήδη συνάψει πρωτόκολλο συνεργασίας με τον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς αναφορικά με μια σειρά από δράσεις (συνέδρια, εκλαϊκευτικές ομιλίες, ερευνητικά προγράμματα). Για τις συγκεκριμένες δράσεις έχουν ήδη γίνει σχετικές ανακοινώσεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα, ενώ πολύ σύντομα θα υπάρξει ειδικός κόμβος για τον εορτασμό στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου μας, με όλες τις αναγκαίες πληροφορίες. Πρόσφατα, σε συνάντηση με τον Δήμαρχο Αθηναίων, συζητήσαμε τις δυνατότητες συνεργασίας για κοινές δράσεις στο πλαίσιο της επετείου.
Παράλληλα συνεχίζονται οι εργασίες για τη συγκρότηση του Κέντρου Μελέτης της Επανάστασης του 1821, καθώς και ο προγραμματισμός άλλων εκδηλώσεων (εκθέσεων, συνεδρίων, καλλιτεχνικών εκδηλώσεων), οι οποίες θα πλαισιώσουν τον εορτασμό. Στόχος όλων των προσπαθειών μας είναι η ανάδειξη της φυσιογνωμίας και της διαχρονικά κρίσιμης θέσης του ΕΚΠΑ στην ελληνική κοινωνία, μέσα από τις δράσεις της πανεπιστημιακής μας κοινότητας.
Οι εκδηλώσεις του ΕΚΠΑ για το 1821 θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο του 2020 και πιο συγκεκριμένα στις 20 και 21 Μαρτίου, με ένα σημαντικό διεθνές συνέδριο με θέμα: «Η Ελληνική Επανάσταση στην Εποχή των Επαναστάσεων», το οποίο θα λάβει χώρα στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου μας. Στόχος του συνεδρίου είναι η ένταξη της Ελληνικής Επανάστασης στην κρίσιμη περίοδο πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής που αποκρυσταλλώθηκε στη δυτική ιστοριογραφία ως «Εποχή των Επαναστάσεων» (1776-1848), με σκοπό την επαναξιολόγηση της ελληνικής επαναστατικής εμπειρίας και τη σύγκρισή της με άλλα αντίστοιχα κινήματα εκείνης της περιόδου. Τα κείμενα του συνεδρίου θα αποτελέσουν τη βάση για τον ομότιτλο συλλογικό αγγλόφωνο τόμο που θα δημοσιευθεί το 2021 σε όλο τον κόσμο από τις εκδόσεις Routledge, εμπλουτίζοντας σημαντικά τη σχετική διεθνή βιβλιογραφία.
Στο συνέδριο συμμετέχουν ξένοι και Έλληνες διεθνώς αναγνωρισμένοι ιστορικοί. Πιο συγκεκριμένα οι: David A. Bell, Christopher Clark, John Davis, Simon Dixon, Harald Heppner, Şükrü Ilicak, Annie Jourdan, José Maria Portillo Valdé, Anna Maria Rao, Francesco Scalora, Miroslav Šedivý, Νίκος Κ. Αλιβιζάτος, Κατερίνα Γαρδίκα, Νάσια Γιακωβάκη, Μαρία Ευθυμίου, Άννα Καρακατσούλη, Όλγα Κατσιαρδή-Hering, Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Βάσω Σειρηνίδου, Τζελίνα Χαρλαύτη. Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου αποτελείται από τους: Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, Νίκος Αλιβιζάτος, Νάσια Γιακωβάκη, Μαρία Ευθυμίου, Άννα Καρακατσούλη, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Όλγα Κατσιαρδή-Hering, Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Παρασκευάς Κονόρτας, Αναστασία Παπαδία-Λάλα, Ευάνθης Χατζηβασιλείου. Σύντομα θα υπάρξει η παρουσίαση του πλήρους προγράμματος του συνεδρίου.
Τέλος, το Πανεπιστήμιο μας θα προκηρύξει σύντομα πέντε μικρά ερευνητικά προγράμματα, με βάση συγκεκριμένες χορηγίες, ύψους 10.000 ευρώ το καθένα, για τη μελέτη πτυχών της Επανάστασης του 1821. Τα προγράμματα αποσκοπούν στην χρηματοδότηση μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων με βάση θέματα ερευνών που θα προταθούν από το επιστημονικό προσωπικό του ιδρύματός μας. Θα υπάρξουν σύντομα σχετικές αναλυτικές ανακοινώσεις για μια δράση που απευθύνεται στο σύνολο της πανεπιστημιακής μας κοινότητας».