Σύμφωνα με τις πλέον αξιόπιστες κατατάξεις (QS, Times Higher Education και US News Best Global Universities)
Ο Τομέας Ανθρωπιστικών Σπουδών και Τεχνών (Arts & Humanities) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών βρίσκεται σε συνεχή άνοδο την τελευταία τριετία στις πλέον σημαντικές παγκόσμιες κατατάξεις Πανεπιστημίων, συμβάλλοντας παράλληλα στην βελτίωση της θέσης του Ιδρύματος σε αυτές. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα για τον Τομέα «Arts & Humanities» που δημοσίευσαν την περίοδο 2018-2021, τρεις εκ των πλέον αξιόπιστων κατατάξεων, η QS (Quacquarelli Symonds), η Times Higher Education και η US News Best Global Universities.
Οι εν λόγω κατατάξεις χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό αντικειμενικών κριτηρίων που αποτιμούν την ακαδημαϊκή φήμη, την ερευνητική παραγωγή και την απήχηση του παραγόμενου ερευνητικού έργου του τομέα σπουδών που εξετάζουν. Επίσης, στην περίπτωση της QS, αξιολογείται και η θέση και η επίδοση συγκεκριμένων θεματικών πεδίων που αποτελούν επιμέρους ενότητες του Τομέα των Ανθρωπιστικών Σπουδών και Τεχνών.
Στο συνημμένο καταγράφεται αναλυτικά η ανοδική πορεία του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο Τομέα (Arts and Humanities) την τελευταία τριετία.
Έχει σημασία να τονιστούν οι εξαιρετικά σημαντικές διακρίσεις που επιφύλασσε η κατάταξη της QS το έτος 2021 για τις Κλασικές Σπουδές, την Αρχαία Ιστορία και την Αρχαιολογία (Τμήματα Φιλολογίας και Ιστορίας Αρχαιολογίας) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής της κατάταξης, ο τομέας Κλασικών Σπουδών και Αρχαίας Ιστορίας του Ιδρύματος κατατάσσεται για πρώτη φορά στις θέσεις 51-70 παγκοσμίως, ενώ ο τομέας της Αρχαιολογίας παραμένει υψηλά στις θέσεις 101-150.
Στους πίνακες 3 και 4 του συνημμένου αποτυπώνεται η βαθμολογία των επιμέρους κριτηρίων για τα δύο επιστημονικά πεδία. Στην περίπτωση του Τομέα των Κλασικών Σπουδών και Αρχαίας Ιστορίας, η βελτίωση της ακαδημαϊκής φήμης την τελευταία τριετία, ήταν καταλυτικός παράγοντας της επιτυχούς εισόδου στα 70 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως. Πιο συγκεκριμένα μεταξύ των ετών 2019-2021, ο δείκτης ανέβηκε κατά 7,2%, ποσοστό εξαιρετικά σημαντικό για έναν δείκτη που καλύπτει το 60% της βαθμολογίας. Στην περίπτωση του Τομέα της Αρχαιολογίας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το ΕΚΠΑ παραμένει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στις θέσεις 101-150, κάτι που αποδεικνύει τη διαχρονική διάκριση του εν λόγω τομέα και τη διεθνή αναγνώρισή του.
Δημήτρης Καραδήμας
Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας
ΕΚΠΑ
Δείτε το σχετικό έγγραφο εδώ