Για ποιούς είναι υποχρεωτικός ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από Covid-19


Τροποποίηση της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.28259/ 7.5.2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Εσωτερικών και Επικρατείας «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε φοιτητές, διδακτικό και λοιπό προσωπικό των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων» (Β’ 1866) περί των κατηγοριών των προσώπων για τα οποία καθίσταται υποχρεωτικός ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης, αντικαθίσταται ως εξής:
 

«Άρθρο 1 Πεδίο εφαρμογής

Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 είναι υποχρεωτικός για τις ακόλουθες κατηγορίες:

α) φοιτητές του τελευταίου έτους των προγραμμάτων σπουδών α’ κύκλου Τμημάτων/Σχολών Επιστημών Υγείας, που πραγματοποιούν κλινικές ασκήσεις,

β) φοιτητές του τελευταίου έτους και επί πτυχίω και μεταπτυχιακοί φοιτητές των προγραμμάτων σπουδών α’ και β’ κύκλου σε όλα τα Τμήματα/Σχολές, που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση με φυσική παρουσία από 10.5.2021,

γ) φοιτητές του πέμπτου και έκτου έτους, καθώς και επί πτυχίω των προγραμμάτων σπουδών α’ κύκλου Τμημάτων/Σχολών Ιατρικής, που πραγματοποιούν κλινική άσκηση από 15.5.2021,

δ) φοιτητές του τελευταίου έτους και επί πτυχίω και μεταπτυχιακοί φοιτητές των προγραμμάτων σπουδών α’ και β’ κύκλου σε όλα τα Τμήματα/Σχολές, που πραγματοποιούν κλινικές και εργαστηριακές ασκήσεις με φυσική παρουσία από 15.5.2021. Στις ασκήσεις αυτές περιλαμβάνονται και μαθήματα αθλητικών εφαρμογών (πρακτικών μαθημάτων) σε Τμήματα/Σχολές Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, ατομικά και ομαδικά εργαστηριακά μαθήματα στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών, εικαστικά εργαστηριακά μαθήματα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και νέων εφαρμογών και των εφαρμοσμένων εργαστηρίων τους στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, ασκήσεις πεδίου και ασκήσεις υπαίθρου,

ε) φοιτητές του τέταρτου και πέμπτου έτους των προγραμμάτων σπουδών α΄ κύκλου στις Πολυτεχνικές Σχολές/Τμήματα, που πραγματοποιούν ασκήσεις, και

στ) μέλη του διδακτικού ερευνητικού προσωπικού (Δ.Ε.Π.) των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και μέλη του εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.), του ειδικού τεχνικού εργαστηριακού προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π), του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού (Ε.Ε.Π.), λοιπό επικουρικό διδακτικό προσωπικό, καθώς και το προσωπικό που απασχολείται με συμβάσεις ορισμένου ή αορίστου χρόνου στους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) για τη διεξαγωγή των ασκήσεων των περ. α), β), γ), δ) και ε).».

Άρθρο 2 Αντικατάσταση του δευτέρου εδαφ. της παρ. 1 του άρθρου 2 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ. 28259/7.5.2021 κοινής υπουργικής απόφασης

Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 2 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ. 28259/7.5.2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Εσωτερικών και Επικρατείας «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε φοιτητές, διδακτικό και λοιπό προσωπικό των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων» (Β’ 1866), περί του χρόνου διενέργειας του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης, τροποποιείται και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής: «1. Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται υποχρεωτικά μία (1) φορά την εβδομάδα και έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες προ της πρώτης ημέρας προσέλευσης των υπόχρεων στους χώρους διεξαγωγής των ανωτέρω αναφερόμενων ασκήσεων. Ειδικώς, την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής της παρούσας, ο διαγνωστικός έλεγχος δύναται να διενεργηθεί μέχρι 22 Μαΐου 2021.».

Άρθρο 3 Τροποποίηση των παρ. 5, 6 και 9 του άρθρου 3 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ. 28259/7.5.2021 κοινής υπουργικής απόφασης

Στις παρ. 5, 6 και 9 του άρθρου 3 της υπό στοιχεία Δ1α/ Γ.Π.οικ.28259/7.5.2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Εσωτερικών και Επικρατείας «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε φοιτητές, διδακτικό και λοιπό προσωπικό των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων» (Β’ 1866), περί της διαδικασίας προμήθειας και διενέργειας του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) νόσησης και περί της υποχρεωτικής δήλωσης του αποτελέσματος, αντί της παραπομπής στην περ. ε) του άρθρου 1 της κοινής υπουργικής απόφασης γίνεται παραπομπή στην περ. στ) και οι παρ. 5, 6 και 9 του άρθρου 3 διαμορφώνονται ως εξής:

«5. Οι υπόχρεοι, οι οποίοι υπάγονται στην περ. στ) του άρθρου 1, επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ), επιλέγουν την κατηγορία «Δήλωση αποτελέσματος self-test για δημόσιους υπαλλήλους» και, αφού αυθεντικοποιηθούν με τη χρήση των κωδικών - διαπιστευτηρίων Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. (taxisnet), σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4727/2020, εισέρχονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 Test στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής.».

«6. Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι αρνητικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα δήλωση του αρνητικού αποτελέσματος, την οποία τα πρόσωπα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 1 εκτυπώνουν και υποχρεούνται κατά την προσέλευσή τους στον χώρο διεξαγωγής των ασκήσεων, να την επιδεικνύουν, χωρίς να την παραδίδουν, στο αρμόδιο όργανο είτε ηλεκτρονικά είτε έγχαρτα. Οι φοιτητές της παρ. 2, που δεν διαθέτουν Α.Μ.Κ.Α. ή Π.Α.Μ.Κ.Α. ή Π.Α.Α.Υ.Π.Α., συμπληρώνουν και υπογράφουν χειρόγραφα δήλωση αρνητικού αποτελέσματος, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος που προσαρτάται στην παρούσα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της.

Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα δήλωση του θετικού αποτελέσματος, την οποία τα πρόσωπα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 1, εκτυπώνουν. Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος, τα πρόσωπα του άρθρου 1, μεταβαίνουν εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε δημόσια δομή, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο (rapid test ή PCR test).

Μέχρι την ολοκλήρωση της κλινικής εκτίμησης και της αξιολόγησης των ευρημάτων, οι διαγνωσθέντες/είσες ως θετικοί/ες και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.). Στα πρόσωπα της περ. στ) του άρθρου 1, χορηγείται η προβλεπόμενη στο πλαίσιο των ληφθέντων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19, αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού.

Αντί του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου, οι ανωτέρω δύνανται να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας σε ιδιωτική δομή, η οποία γίνεται με επιβάρυνσή τους. Στην περίπτωση κατά την οποία ο επαναληπτικός έλεγχος είναι θετικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δομή εξέτασης, η οποία αποτελεί δικαιολογητικό για να τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό και ακολουθείται το πρωτόκολλο του Ε.Ο.Δ.Υ. Στα πρόσωπα της περ. στ) του άρθρου 1, χορηγείται η προβλεπόμενη στο πλαίσιο των ληφθέντων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19, αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού.

Στην περίπτωση κατά την οποία ο επαναληπτικός έλεγχος είναι αρνητικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δομή εξέτασης, στην οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα, και τα πρόσωπα του άρθρου 1 προσέρχονται κανονικά στους χώρους διεξαγωγής των κλινικών, εργαστηριακών και πρακτικών ασκήσεων, επιδεικνύοντας την ως άνω βεβαίωση κατά την προσέλευσή τους.».

«9. Αντί του δωρεάν αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, τα πρόσωπα του άρθρου 1 δύνανται να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας, είτε δωρεάν σε δημόσια δομή στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα είτε με επιβάρυνσή τους σε ιδιωτική δομή. Η διεξαγωγή του διαγνωστικού ελέγχου του πρώτου εδαφίου γίνεται μία (1) φορά την εβδομάδα εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την προσέλευση του προσώπου στο χώρο διενέργειας των ασκήσεων. Εάν ο διαγνωστικός έλεγχος (rapid test. ή PCR test) είναι αρνητικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δημόσια ή ιδιωτική δομή εξέτασης, με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα, οπότε και τα πρόσωπα του άρθρου 1 δύνανται να προσέλθουν στον χώρο διενέργειας των ασκήσεων, επιδεικνύοντας την ως άνω βεβαίωση κατά την προσέλευσή τους. Εάν ο διαγνωστικός έλεγχος (rapid test ή PCR test) είναι θετικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δομή εξέτασης, η οποία αποτελεί δικαιολογητικό για να τεθούν τα πρόσωπα του άρθρου 1 σε κατ’ οίκον περιορισμό και ακολουθείται το πρωτόκολλο του Ε.Ο.Δ.Υ. Στα πρόσωπα της περ. στ) του άρθρου 1, χορηγείται η προβλεπόμενη στο πλαίσιο των ληφθέντων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19, αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού.».

Άρθρο 4 Τροποποίηση της παρ. 4 του άρθρου 5 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ. 28259/7.5.2021 κοινής υπουργικής απόφασης

Στην παρ. 4 του άρθρου 5 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.28259/7.5.2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Εσωτερικών και Επικρατείας «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε φοιτητές, διδακτικό και λοιπό προσωπικό των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων» (Β’ 1866), περί των συνεπειών σε περίπτωση μη διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου νόσησης, αντί της παραπομπής στην περ. ε) του άρθρου 1 της κοινής υπουργικής απόφασης γίνεται παραπομπή στην περ. στ) και η παρ. 4 του άρθρου 5 διαμορφώνονται ως εξής:

«4. Σε περίπτωση μη διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου των προσώπων της περ. στ) του άρθρου 1, εφαρμόζεται αναλογικά το άρθρο 5 της υπό στοιχεία Δ1α/ ΓΠ.οικ 26390/24.4.2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Επικρατείας «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε υπαλλήλους του Δημοσίου που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας» (Β’ 1686).».