Χέρι χέρι το Πανεπιστήμιο - Επιχείρηση και η καταστολή. Με μάνατζερ, ΣΕΒ, αστυνομία. Με "τάξη και ασφάλεια"
Ένα πανεπιστήμιο-επιχείρηση, φιλικό στην επιχειρηματική δράση, (που σημαίνει άνοδο του κόστους σπουδών και νέες προτεραιότητες για την κατεύθυνση της χρηματοδότησης), που θα διοικείται από ένα Συμβούλιο Διοίκησης με πρύτανη «υποτελή» και υπόλογο σε αυτό, χωρίς πρυτανικό συμβούλιο, αλλά με εκτελεστικό διευθυντή-μάνατζερ, με βιομηχανικά διδακτορικά συνεργασίας των ΑΕΙ με επιχειρήσεις, με σχολές πολλών ταχυτήτων και περισσότερα “πτυχία-σούπα” σκόρπιων και ασύνδετων γνώσεων και χωρίς επαγγελματική αναγνώριση, με αποδυναμωμένες τις φοιτητικές παρατάξεις που -ουσιαστικά- καταργούνται, και πολλά άλλα, φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ που παρουσίασε χθες η κ. Κεραμέως.
Το δημόσιο πανεπιστήμιο αντιμετωπίζεται σαν μια επιχείρηση ανάμεσα στις άλλες, που οφείλει να βρει τρόπους ώστε να επιπλεύσει σε συνθήκες οξύτατου εμπορικού ανταγωνισμού. Τούτο, για το Υπουργείο Παιδείας, σημαίνει ότι τα ΑΕΙ οφείλουν να αλλάξουν τη «χρηματοδοτική τους κουλτούρα» και να απελευθερωθούν από τα «δεσμά» της δημόσιας χρηματοδότησης, να διευρύνουν τη συνεργασία τους με την αγορά και τους εργοδότες. Στα πλαίσια αυτά πριμοδοτείται η αλλαγή του τρόπου διοίκησης των ιδρυμάτων και η καθιέρωση «αποτελεσματικότερων» συστημάτων μάνατζμεντ, που επιτρέπουν ευελιξία, αποτελεσματική διαχείριση πόρων, άνοιγμα στις αγορές υπηρεσιών εκπαίδευσης, «προώθηση» προϊόντων έρευνας και έλεγχο της «αποδοτικότητας» του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού.
Παράλληλα η θεσμοθέτηση κοινών/διπλών προπτυχιακών (joint degrees) μεταξύ Τμημάτων του ίδιου ή άλλων ΑΕΙ, εντός και εκτός Ελλάδας, η δυνατότητα επιλογής μαθημάτων από άλλες σχολές, κινούνται στη γνωστή κατεύθυνση της διάσπασης του επιστημονικού αντικειμένου.
Ένα Πανεπιστήμιο με λειτουργίες επιχείρησης που θα "βγάζει το ψωμί του" μόνο του, που θα κοστίζει ελάχιστα στον κρατικό προϋπολογισμό και δεν θα "γκρινιάζει για τις χαμηλές δημόσιες δαπάνες, με εμπορευματοποιημένη σήμερα την έρευνα και αύριο ότι ήθελε προκύψει μέσα από τις συνεργασίες με το ΣΕΒ, αυτό είναι το Πανεπιστήμιο που βγαίνει αν "σουρώσουμε" τις περίτεχνες διατυπώσεις και τους παραπλανητικούς τίτλους του ογκωδέστατου νομοσχεδίου με τα 340 άρθρα που παρουσίασε η κ. Υπουργός της Παιδείας. Αυτό, λοιπόν το Πανεπιστήμιο απαιτεί μάνατζερ, πανεπιστημιακούς με μυαλό και ψυχή στελεχών επιχειρήσεων και φοιτητές - πελάτες.
Στην Θεσσαλονίκη η άλλη άκρη του νήματος
Την ίδια περίπου ώρα που η Νίκη Κεραμέως παρουσίαζε το νέο νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια, εξελισσόταν άλλη μία άγρια επίθεση των ΜΑΤ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που έστειλε στο νοσοκομείο αιμόφυρτο έναν φοιτητή.
Είναι φανερό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη κρατικό σχέδιο για την επιβολή της παρουσίας της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ιδρύματα και στο ΑΠΘ συγκεκριμένα. Οι επιθέσεις των ΜΑΤ, η αξιοποίηση ενεργειών προβοκατόρικων ομάδων, ο εντοπισμός ασφαλιτών σε κινητοποιήσεις φορέων του πανεπιστημιακού κινήματος στο ΑΠΘ, η "παρέλαση" "γνωστών - αγνώστων" πλάι στα ΜΑΤ, δεν είναι καθόλου ξεκομμένα γεγονότα αλλά τα κομμάτια ενός παζλ που συμπληρώνεται, κρίκοι στην αλυσίδα του ίδιου σχεδίου.
Η χθεσινή ήταν μια ακόμη ημέρα έντασης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας φοιτητικών συλλόγων ενάντια στην παρουσία πάνοπλων δυνάμεων των ΜΑΤ στο χώρο του πανεπιστημίου, καθώς συνεχίζονται οι εργασίες για την κατασκευή της βιβλιοθήκης στην παλιά κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό» στη ΣΘΕ.
Ουσιαστικά ήταν άλλη μία πρόβα καταστολής των αγώνων στο πανεπιστήμιο λίγες μέρες πριν την προαναγγελθείσα είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Σε πολλά βίντεο, οι δυνάμεις καταστολής φαίνεται να επιτίθενται απρόκλητα στους συγκεντρωμένους φοιτητές οι οποίοι απλώς φώναζαν συνθήματα και ζητούσαν να αποχωρήσει η αστυνομία από τον χώρο του πανεπιστημιακού ασύλου.
Μάλιστα, η βίαιη επίθεση των ΜΑΤ με χημικά, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και γκλοπ είχε ως αποτέλεσμα άλλον έναν τραυματισμό φοιτητή, ο οποίος διακομίσθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο φέροντας αιμάτωμα στο στόμα, όπως φαίνεται χαρακτηριστικά και σε οπτικοακουστικό ντοκουμέντο στα σόσιαλ μίντια.
Ο φοιτητής έχει βγει από το χειρουργείο και σύμφωνα με πληροφορίες η διάγνωση των γιατρών κάνει λόγο για απώλεια ακοής από το ένα αυτί, ράμματα στο κεφάλι και σπασμένα δόντια.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο φοιτητής δέχθηκε ευθεία βολή χειροβομβίδας κρότου λάμψης στο πρόσωπο από κοντινή απόσταση από αστυνομικό των ΜΑΤ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η αστυνομία επιτίθεται χωρίς λόγο και αιτία σε διαμαρτυρόμενους φοιτητές στο ΑΠΘ, αφού πρόσφατο είναι το περιστατικό της βίας επίθεσης κατά φοιτητών με αποτέλεσμα τον τραυματισμό και τη μεταφορά τριών εξ αυτών στο νοσοκομείο.
Κατά τα λοιπά...
Η εγκατάσταση και η εμπέδωση του επιχειρηματικού Πανεπιστημίου της αγοράς ήταν, είναι και θα αποτελεί την στρατηγική επιλογή των συστημικών δυνάμεων που υπερβαίνουν σε ακροδεξιές στρατηγικές ακόμα και τις υποσχέσεις του συντηρητικού αστικού πανεπιστημίου.
Δίδακτρα παντού, εγκατάλειψη της χρηματοδότησης στην ρουλέτα της αριστείας, ταξικά φίλτρα στην πρόσβαση με την περίφημη βάση εισαγωγής, αυταρχισμός παντού ακόμη και με παρακολούθηση των διδασκόντων, τεράστια κενά σε μέλη ΔΕΠ αλλά και σε όλο το άλλο προσωπικό των Δημόσιων Πανεπιστημίων και ευτελείς μισθοί αποτελούν το μίγμα πολιτικής που επιχειρεί να αποσυνθέσει πλήρως το ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ .