Η αποδοχή μαύρων ή Ισπανών φοιτητών επηρεάζει τη 14η τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος.


To πρώτο τμήμα της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ είναι σημαντικά λιγότερο ποικιλόμορφο πλέον, καθώς μειώθηκαν απότομα οι μαύροι και ισπανόφωνοι φοιτητές, σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρει το The Harvard Crimson.

Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, τα οποία αναφέρθηκαν στον Αμερικανικό Δικηγορικό Σύλλογο, το τμήμα του 2027 του Τμήματος Νομικής του Χάρβαρντ θα περιλαμβάνει 19 μαύρους φοιτητές, έναντι 43 φοιτητών που θα φοιτούν το προηγούμενο έτος και έτσι η εγγραφή μειώνεται περισσότερο από το ήμισυ. Η εγγραφή ισπανόφωνων φοιτητών μειώθηκε επίσης απότομα. Στην περίπτωσή τους 32 φοιτητές έγιναν δεκτοί για τα τμήματα του 2027, έναντι 63 για το 2026.

Η απόφαση προήλθε από δύο υποθέσεις σχετικά με τα προγράμματα εισαγωγής τόσο στο Χάρβαρντ όσο και στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, όπου το δικαστήριο αποφάνθηκε με συντηρητική πλειοψηφία ότι και τα δύο προγράμματα παραβιάζουν τη ρήτρα ίσης προστασίας της 14ης τροπολογίας. Η 14η τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος αναφέρεται στα δικαιώματα ιθαγένειας.

Εν τω μεταξύ, η εγγραφή των Ασιατών φοιτητών αυξήθηκε από 103 σε 132 φοιτητές για τα τμήματα του 2027. Ο Τζεφ Νιλ, εκπρόσωπος της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ, δήλωσε στο ABC News την Τρίτη ότι μετά την απόφαση-ορόσημο του Ανώτατου Δικαστηρίου πέρυσι, «έγινε κατανοητό ότι η απόφαση θα επηρέαζε, με τρόπους που δεν μπορούσαν να προβλεφθούν πλήρως, την ικανότητα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των νομικών σχολών, να προσελκύουν και να δέχονται μια ποικιλόμορφη κοόρτη φοιτητών». Αλλά ο Νιλ πρόσθεσε ότι τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από δεδομένα ενός μόνο έτους είναι «αναγκαστικά περιορισμένα».

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ένα σώμα φοιτητών που αποτελείται από άτομα με μεγάλη ποικιλία υποβάθρων και εμπειριών αποτελεί ζωτικό στοιχείο της νομικής εκπαίδευσης», συμπλήρωσε ο ίδιος. «Η Νομική Σχολή του Χάρβαρντ παραμένει δεσμευμένη τόσο στην τήρηση του νόμου όσο και στην προώθηση μιας πανεπιστημιακής συνύπαρξης».