Το βασικό ερέθισμα ήταν η ερώτηση «ποιός κερδίζει από την ανακύκλωση;». H recycglobe είναι η απάντηση.
Το Youth Platform είναι πάντα κοντά σε όσους αποφασίζουν να ξεφύγουν από τα παραδοσιακά κανάλια και να πάνε το επάγγελμά τους λίγο παρακάτω όσον αφορά στις διαδικασίες και την επικοινωνία με το κοινό. Η RECYCGLOBE είναι μια νέα καινοτόμα επιχείρηση στο χώρο της ανακύκλωσης. Μέσω της πλατφόρμας www.recycglobe.com συνδέονται άμεσα χρήστες, που διαθέτουν ανακυκλώσιμα υλικά (υγρά και στερεά) με εταιρείες ή ιδιώτες, που δραστηριοποιούνται στην περισυλλογή και επεξεργασία τους. Για την recycglobe μιλήσαμε με τον Κωνσταντίνο Αστρίδη. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.
Το βασικό ερέθισμα ήταν η ερώτηση «ποιός κερδίζει από την ανακύκλωση;». H recycglobe είναι η απάντηση. Στη recycglobe πιστεύουμε πως πρέπει αυτός που «παράγει» ανακυκλούμενα υλικά να έχει κίνητρο να το κάνει και αυτός που συλλέγει και επεξεργάζεται ανακυκλούμενα υλικά να έχει εύκολη πρόσβαση σ’ αυτά. Έτσι σχεδιάσαμε την πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα στο χώρο της ανακύκλωσης. Αυτή ήταν και η βασική μας προσδοκία, να δημιουργήσουμε ένα εργαλείο ανταποδοτικής ανακύκλωσης με το οποίο θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε το ρυθμό ανακύκλωσης ανταμείβοντας τους χρήστες μας. Ένα εργαλείο απλό όσο και το μότο μας. Ανακύκλωσε. Συνδέσου. Κέρδισε.
Η πλατφόρμα απευθύνεται σε δυο κατηγορίες χρηστών. Τους απλούς χρήστες που διαθέτουν ανακυκλώσιμα υλικά είτε αυτοί είναι μια μικρή επιχείρηση, ένα εμπορικό κατάστημα, μια παρέα, μια πολυκατοικία ή μια οικογένεια, και τις επιχειρήσεις ανακύκλωσης που συλλέγουν, μεταφέρουν, επεξεργάζονται και ανακυκλώνουν υλικά ή ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν μια συναφή δραστηριότητα στο χώρο αυτό. Στους απλούς χρήστες η πλατφόρμα προσφέρει την ευκαιρία να εξοικονομήσουν χρήματα πουλώντας τα ανακυκλώσιμα υλικά μέσω της πλατφόρμας μας στις συνδεδεμένες οι επιχειρήσεις. Αυτές με τη σειρά τους έχουν πρόσβαση σε μια πολύτιμη πηγή υλικών η οποία ως τώρα παρέμενε ανεκμετάλλευτη, και μέσω μιας απλής διαδικασίας συλλέγουν στοχευόμενα διαχωρισμένα και καθαρά υλικά.
Ο βασικός μας στόχος σε λίγους μήνες που θα κυκλοφορήσει η πλατφόρμα στο ευρύ κοινό είναι ακριβώς να αλλάξουμε τον τρόπο που σκέπτονται οι άνθρωποι την ανακύκλωση, τον τρόπο που βλέπουν τα απορρίμματα και τον τρόπο που οι επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση σ’ αυτά ως πηγή πρώτης ύλης. Η πλατφόρμα μας είναι ένα εργαλείο που δημιουργεί αξία σε υλικά που έως τώρα τα θεωρούσαμε σκουπίδια επιβραβεύοντας και ενδυναμώνοντας την οικολογική συνείδηση των απλών χρηστών μέσω της ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Αυτό είναι και το όραμα μας, να ταυτιστούμε ως εργαλείο της ανταποδοτικής ανακύκλωσης και γρήγορα να μπορέσουμε να επεκταθούμε και στο εξωτερικό.
Η τεχνολογία έχει απλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα συνεργασίας και επικοινωνίας τόσο με την ομάδα όσο και με τους εξωτερικούς συνεργάτες που συχνά χρειαζόμαστε για εξειδικευμένα κομμάτια. Ξεκινώντας τη recycglobe πριν 2 χρόνια και με την είσοδο στη συνέχεια της Σοφίας Aγραφιώτη, αναπτύξαμε την ιδέα μας λειτουργώντας μέσα από email, scype, viber κλπ. Από τον Ιούνιο όπου και πετύχαμε την ένταξη και εγκατάσταση στα γραφεία μας στο EGG, έχουμε τη δυνατότητα καλύτερου συντονισμού και γι αυτό ήδη προχωρούμε στην αναζήτηση και ένταξη επιπλέον συνεργατών για την ανάπτυξη της πλατφόρμας.
Νομίζω ότι η επιχειρηματικότητα πριν και πάνω απ όλα είναι αντίληψη και νοοτροπία. Αντίληψη στο ότι η επιχειρηματικότητα και δη η νεανική είναι δομικό στοιχείο της ανάπτυξης με τη δυναμική που διαθέτει και τις προοπτικές που δημιουργεί, και νοοτροπία στο πως αυτή θα υποστηρίχθεί, θα αναπτυχθεί ή τουλάχιστον δεν θα παρεμποδιστεί. Δυστυχώς έχουμε μείνει και στα δυο πολύ πίσω, ακλουθούμε ρυθμούς και πρακτικές περασμένων δεκαετιών, την στιγμή που αλλάζει ταχύτατα το οικονομικό περιβάλλον. Πχ στην Ελλάδα νομοθετήθηκε η υπηρεσία μιας στάσης για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ίδια στιγμή η φορολογία, ο ΦΠΑ και το τέλος επιτηδεύματος είναι απαγορευτικά για την έναρξη της οποιαδήποτε επιχειρηματικής προσπάθειας. Ουσιαστικά απουσιάζει οπουδήποτε κίνητρο για την νεανική καινοτόμα επιχειρηματικότητα. Σε ότι μας αφόρα το πραγματικό κίνητρο για την δημιουργία της recycglobe ήταν η θέση που κερδίσαμε μετά από διαγωνισμό και η ένταξη μας στο πρόγραμμα τουEgg, μια πρωτοβουλία της Eurobank και του Corallia για τη τόνωση της νεανικής καινοτομικής επιχειρηματικότητας. Στο πρόγραμμα αυτό βρήκαμε αυτήν την «άλλη» αντίληψη και νοοτροπία πους μας βοήθησε να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα σε ένα κατά τα άλλα αφιλόξενο περιβάλλον.
Οι σύγχρονες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις είναι να μπορείς να παρακολουθείς τις αλλαγές που συντελούνται σε όλα τα επίπεδα τόσο σε κοινωνικό κι οικονομικό όσο και σε ποιο ειδικευμένα κομμάτια που αφορούν το προϊόν και τη σχέση με τον πελάτη ή τον καταναλωτή. Το διαδίκτυο έχει αλλάξει σε ριζικά τους όρους με τους οποίους μια επιχείρηση μπορεί να σταθεί στην αγορά. Οι επιχειρήσεις σήμερα δε μπορούν να κοροϊδέψουν ή να κρυφτούν, τουλάχιστον δε έχουν την δυνατότητα να το κάνουν για μεγάλο διάστημα. Ο καταναλωτής – χρήστης ενός προϊόντος έχει τη πληροφόρηση και άρα τη δύναμη στα χέρια του να στηρίξει ή να ακυρώσει τη προσπάθεια μιας επιχείρησης. Αυτή η νέα σχέση είναι η σημαντικότερη πρόκληση για μια επιχείρηση.
Είμαστε πολύ νέα εταιρεία η εξέλιξη μας είναι μέρα με τη μέρα και πολλές φορές σε άγνωστα για μας νερά. Σε αυτή τη φάση μας ενδιαφέρει να προχωρούμε, να αναπτυσσόμαστε, να μαζεύουμε εμπειρία. Λάθη θα γίνουν, αλλά σημασία έχει να φτάσουμε γρήγορα στο βασικό μας στόχο , να αποκτήσουμε μια θέση στην ελληνική αγορά τέτοια που θα μας επιτρέπει την ανάπτυξη μας και στο εξωτερικό.
Επιχειρηματικά δε θα την έβλεπα σαν ευκαιρία. Η κρίση στην Ελλάδα οδηγεί σε ανεργία και μετανάστευση και αυτό είναι καταστροφικό. Ωστόσο η κρίση είναι ένα ξυπνητήρι. Σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο είναι η ευκαιρία για ενδοσκόπηση και αναθεώρηση του τρόπου που σκεπτόμαστε, που σπουδάζουμε, και κατά συνέπεια που επιχειρούμε. Είναι ευκαιρία για να επαναπροσδιορίσουμε τη θέση μας στην αγορά εργασίας, να αναζητήσουμε και να αξιοποιήσουμε τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα, να στραφούμε εκ νέου στην κάθε μορφής παραγωγή. Υπό αυτή την έννοια μπορούν να δημιουργηθούν «ευκαιρίες» από την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα που θα επιδείξει ο κάθε ένας χωριστά στις νέα πραγματικότητα. Όποιος βγαίνει τώρα στην αγορά εργασίας ή ετοιμάζεται για αυτήν έχει τη «ευκαιρία» να δει ευρύτερα τις επιλογές του. Να έχει μάτια και μυαλά ανοικτά. Να μείνει στην Ελλάδα. Να αναζητήσει και να ενώσει τις δυνάμεις του με ανθρώπους που μπορεί να μοιραστεί τα ίδια οράματα .
www.recycglobe.com