"Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες και πολιτικούς εκπροσώπους της Ελλάδας...".
Το Youth Platform είναι πάντα κοντά σε όσους αποφασίζουν να ξεφύγουν από τα παραδοσιακά κανάλια και να πάνε το επάγγελμά τους λίγο παρακάτω όσον αφορά στις διαδικασίες και την επικοινωνία με το κοινό. Το Wepolitics είναι ένα πολιτικό, κοινωνικό δίκτυο που επιτρέπει στους χρήστες να θέσουν ερωτήσεις, να εκφράσουν τις απόψεις τους και να λάβουν στατιστικά στοιχεία, σε πραγματικό χρόνο, για τα θέματα που τους απασχολούν. Οι απαντήσεις μορφοποιούνται σε διαγράμματα, τα οποία και σηματοδοτούν μια συνεχή σφυγμομέτρηση της κοινωνίας. Το Wepolitics φιλοδοξεί να γίνει μια πλατφόρμα σύνδεσης της γνώμης του πολίτη με το χώρο άσκησης πολιτικής εξουσίας. Παράλληλα, η εφαρμογή τηρεί πλήρη σεβασμό στο ιδιωτικό απόρρητο και προστατεύει απόλυτα τα προσωπικά δεδομένα. Για το Wepolitics μιλήσαμε με τον Γιάννη Ευμολπίδη. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.
Σαν ιδέα, το Wepolitics γεννήθηκε πριν από 2 περίπου χρόνια, όταν εντοπίσαμε τον προβληματικό τρόπο με τον οποίο γίνονται οι δημόσιες διαβουλεύσεις. Θέλουμε να αλλάξουμε την πολιτική έκφραση δημιουργώντας ένα νέο εργαλείο, βασισμένο στο διαδίκτυο και στις νέες τεχνολογίες.
Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες και πολιτικούς εκπροσώπους της Ελλάδας, όπου τρέχουμε το πρώτο πιλοτικό μας project. Θέλουμε να ενώσουμε αυτές τις δύο ομάδες μέσω μιας πλατφόρμας έκφρασης και μέτρησης απόψεων, ώστε να γίνει η δημοκρατία και η εκπροσώπηση των πολιτών αμεσότερη και ουσιαστικότερη. Σαν εφαρμογή, το Wepolitics είναι ένα πολιτικο-κοινωνικό δίκτυο που επιτρέπει στους χρήστες να θέσουν ερωτήσεις, να εκφράσουν τις απόψεις τους και να λάβουν στατιστικά στοιχεία, σε πραγματικό χρόνο, για τα θέματα που τους απασχολούν. Οι απαντήσεις μορφοποιούνται σε διαγράμματα, τα οποία και σηματοδοτούν μια συνεχή σφυγμομέτρηση της κοινωνίας αλλά και σε θέματα που ρωτούν οι ίδιοι οι χρήστες.
Οραματιζόμαστε έναν κόσμο όπου η συμμετοχή στα κοινά είναι μια παραγωγική διαδικασία, όπου η γνώμη του πολίτη έχει βαρύτητα και δεν περιορίζεται μόνο στη διαδικασία της ψήφου. Πιστεύουμε ότι μόνο με μια αλλαγή του μέσου έκφρασης μπορούμε να διορθώσουμε το πρόβλημα που σχετίζεται με τη σύνδεση των απόψεων των πολιτών με τον χώρο άσκησης της εξουσίας. Τα υπάρχοντα μέσα είναι απαρχαιωμένα ή αναποτελεσματικά και καθιστούν τη σύνδεση αυτή ανέφικτη. Στόχος μας είναι να φτιάξουμε ένα σύγχρονο εργαλείο πολιτικής έκφρασης, μέσα από το οποίο ο χρήστης θα ανακτήσει τη δυνατότητα για προσωπική και ουσιώδη συμμετοχή στα κοινά και ουσιαστικά θα αναπροσδιορίσει το ρόλο του ως πολίτη. Θέλουμε να εφαρμόσουμε αυτό το νέο εργαλείο αρχικά στην Ελλάδα και στη συνέχεια να το επεκτείνουμε σε χώρες του εξωτερικού. Επίσης, οραματιζόμαστε το Wepolitics ως ένα κοινωνικό δίκτυο που θα συγκεντρώσει την πολιτική συζήτηση, ώστε αυτή να μην χάνεται στην πληθώρα των πληροφοριών των άλλων κοινωνικών δικτύων.
Η έλευση της υψηλής τεχνολογίας και της υψηλής συνδεσιμότητας έχει αλλάξει πλήρως την έννοια της εργασίας. Η δική μας ομάδα, συνολικά 6 ατόμων, έχει φυσική παρουσία και γραφεία εντός του incubator του EGG, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς και ο συντονισμός γίνεται remotely, χωρίς να επηρεάζεται η αποτελεσματικότητα μας.
Η εταιρεία μας ιδρύθηκε σχετικά γρήγορα μέσω της Υπηρεσίας Μίας Στάσης του ΓΕΜΗ ως ΙΚΕ. Έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες, κυρίως σε επίπεδο συστέγασης και στήριξης εταιρειών, ωστόσο η χρηματοδότηση αποτελεί ένα ιδιαίτερα προβληματικό ζήτημα για νέους επιχειρηματίες στην Ελλάδα.
Θεωρούμε ότι η πλέον κρίσιμη και σύγχρονη πρόκληση για τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι η έλλειψη πηγών χρηματοδότησης στα πρώτα στάδια (angel and seed capital). Επίσης, το ισχύον θεσμικό καθεστώς, η έλλειψη κινήτρων και η γραφειοκρατία καθιστούν επίπεδο πλέον προσκλήσεις, που πρέπει να ξεπεραστούν.
Εαν μπορούσαμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, ενδεχομένως να περιμέναμε λίγο παραπάνω και να τεστάραμε περισσότερο το επιχειρηματικό μας μοντέλο. Δεδομένων όμως των πολιτικών εξελίξεων, πιστεύουμε ακόμα ότι η απόφαση μας να βγούμε online το Δεκέμβριο του 2014 ήταν σωστή.
Η κρίση πιστεύουμε ότι δημιουργεί ευκαιρίες, ιδιαίτερα σε εκείνους που θέλουν να ασχοληθούν με τον τομέα της τεχνολογίας. Η κρίση αποτελεί μια ευκαιρία για όλους μας να αξιολογήσουμε τους εαυτούς μας και αυτό που κάνουμε. Τέλος, είναι απαραίτητο πλέον να μην σκέφτεται κανείς μόνο στα όρια της ελληνικής αγοράς, αλλά να διερευνά τη δυνατότητα επέκτασης και προώθησης και στο εξωτερικό.