Τι έδειξε η έρευνα της πρωτοβουλίας Brain Gain για την προσέλκυση του ανθρωπίνου δυναμικού που έχασε η χώρα μας!
Ένα ερωτηματολόγιο της πρωτοβουλίας Brain Gain, το οποίο συμπλήρωσαν 3.000 νέοι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, έγινε η αφορμή για να γνωρίσουμε την πρώτη.
Η πρωτοβουλία Brain Gain (http://braingain.gr/) απευθύνεται σε οποιονδήποτε ζει ή εργάζεται στο εξωτερικό και θέλει να προσφέρει στη δημιουργική αξιοποίηση και την προσέλκυση του ανθρωπίνου δυναμικού που έχασε η χώρα. Με λίγα λόγια, ότι χάσαμε χάσαμε από ανθρώπινο δυναμικό που φεύγει μαζικά στο εξωτερικό, ώρα είναι να βελτιώσουμε την κατάσταση, να σταματήσουμε να γκρινιάζουμε και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, οι εντός κι εκτός συνόρων, για να αλλάξει αυτό. Βέβαια, από τις απαντήσεις, δεν είναι και ιδιαίτερα ελπιδοφόρα τα μηνύματα ως προς τον επαναπατρισμό των όσων έφυγαν.
Η πρωτοβουλία αυτή, πάντως, δημιουργήθηκε από Έλληνες και Ελληνίδες νέους επιστήμονες και επαγγελματίες του εξωτερικού. «Δεν μας αρκεί να ασκούμε κριτική στα χρόνια προβλήματα της χώρας εκ του ασφαλούς. Ενώνουμε τις φωνές μας για να κάνουμε προτάσεις με θετικό πρόσημο ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα κινητροδοτήσουν τη γενιά του brain drain να επιστρέψει στην Ελλάδα», αναφέρουν.
Τα μέλη της ομάδας προσέγγισαν τους ξενιτεμένους στα χρόνια της κρίσης Έλληνες, με το ερώτημα: «Θα γυρνούσα στην Ελλάδα αν...». Το 52,83% του δείγματος των 3.000 νέων που ανταποκρίθηκαν στο ερωτηματολόγιο, απάντησαν ότι είναι απαραίτητη η βελτίωση των επαγγελματικών προοπτικών...
Σύμφωνα με την έρευνα, 6 στους 10 συμμετέχοντες απάντησαν πως έφυγαν από την Ελλάδα για λόγους ανέλιξης/καριέρας. Στην ερώτηση τι είναι εκείνο που αρέσει περισσότερο στην καθημερινότητα στη χώρα που πλέον ζουν, 4/10 επέλεξαν την οργάνωση του κράτους και 3/10 επέλεξαν τις εργασιακές συνθήκες, ευκαιρίες και τις αξίες και πολιτισμικά χαρακτηριστικά των κοινωνιών που ζουν.
Για το χρονοδιάγραμμα επιστροφής πάνω από το 50% απάντησαν πως είτε δεν θα επιστρέψουν ποτέ είτε όταν αποσυρθούν από την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Μόλις ένας 1 στους 5 είπε ότι θα επιστρέψει τα επόμενα 5 χρόνια. Σχετικά με τις προϋποθέσεις επιστροφής στην Ελλάδα πάνω από τους μισούς δήλωσαν ότι είναι απαραίτητη η βελτίωση των επαγγελματικών προοπτικών.