Σημαντικό εργαλείο θα αποτελέσει και το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς μέρος των κονδυλίων θα χρηματοδοτήσουν τη νέα προσπάθεια
Πολλά αναμένεται να αλλάξουν σε ό,τι αφορά το επίδομα ανεργίας και την κατάρτιση των ανέργων, με οδηγό την έκθεση Πισσαρίδη. Το υπουργείο Εργασίας φαίνεται πως προωθεί συγκεκριμένες αλλαγές με στόχο τον επανασχεδιασμό όλου του φάσματος των δράσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Σημαντικό εργαλείο, σύμφωνα με το imerisia.gr, θα αποτελέσει και το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς μέρος των κονδυλίων θα χρηματοδοτήσουν τη νέα προσπάθεια.
Τι προτείνουν
Στην καταγραφή των πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια, στην έκθεση επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης δόθηκε έμφαση στις μη ενεργητικές πολιτικές. «Αν και δεν υπήρξε άμεση αύξηση του επιδόματος ανεργίας», αναφέρει η έκθεση, «οι εγγεγραμμένοι άνεργοι μπορούσαν να επωφεληθούν από μια σειρά επιδοτήσεων. Αυτά τα μέτρα ήταν απαραίτητα για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσχερειών όσων έχασαν τη δουλειά τους. Οι πολιτικές αυτές δεν συνοδεύθηκαν όμως με ενεργητικές πολιτικές, ώστε να φέρουν τους ανέργους στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, είναι κρίσιμο να διασφαλίζεται ότι η δομή του συστήματος παροχών δεν λειτουργεί ως αντικίνητρο για την εργασία».
Υπό αυτό το πρίσμα, η επιτροπή εισηγείται αλλαγές σε δύο άξονες: αφενός μεν στην κατάρτιση των ανέργων, αφετέρου δε στη σύνδεση της κατάρτισης με την επιδότηση, ώστε οι άνεργοι, παράλληλα με την απαραίτητη οικονομική στήριξη που θα πρέπει να έχουν, να αποκτούν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα εφόδια ώστε να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας. Επομένως, απαιτείται ο επανασχεδιασμός του επιδόματος ανεργίας.
Όπως αναφέρεται, «με την προϋπόθεση ότι οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης θα ενισχυθούν και επομένως όσοι χάνουν τη δουλειά τους θα υποστηρίζονται άμεσα στην αναζήτηση εργασίας, προτείνουμε να μεταβληθεί ο τρόπος προσδιορισμού του επιδόματος ανεργίας με τέτοιο τρόπο ώστε να οδηγεί σε ουσιαστικότερη υποστήριξη των ανέργων, να μειώνει το κοινωνικό κόστος των απολύσεων, και να ενισχύει τα κίνητρα για δήλωση των πραγματικών αμοιβών όταν το άτομο απασχολείται αμβλύνοντας τη φορο- και εισφορο-διαφυγή».
Σύνδεση με τον τελευταίο μισθό
Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας προβλέπει ότι το επίδομα ανεργίας δεν θα είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό, δηλαδή 399 ευρώ σήμερα και 407 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2020, αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου.
Εφόσον υιοθετηθεί αυτούσια η πρόταση της επιτροπής, το επίδομα ανεργίας θα οριστεί στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα τρία έτη, με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1.200 ευρώ (το επίπεδο του μέσου μηνιαίου μισθού των πλήρως απασχολουμένων τον Ιανουάριο του 2020, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία του ΕΦΚΑ).
Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια του επιδόματος, η επιτροπή εισηγείται αυτή να είναι όχι δώδεκα μήνες που ισχύει σήμερα αλλά έξι, και να πληρώνεται υπό την προϋπόθεση ότι ο άνεργος αναζητά ενεργά εργασία ή συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης. Αν ο άνεργος μετά τους έξι μήνες, παρά τις ενεργές προσπάθειες για εύρεση εργασίας, δεν έχει βρει δουλειά, θα λαμβάνει για διάστημα έως έξι μήνες ή έως ότου βρει δουλειά, αν αυτό συμβεί νωρίτερα, το επίδομα ανεργίας στο επίπεδο που είναι σήμερα, δηλ. στο 55% του κατώτατου μισθού.
Η στροφή του ΟΑΕΔ ως προς την κατάρτιση των ανέργων με νέες δεξιότητες έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται σταδιακά τον χειμώνα που πέρασε. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ξεκινήσει και «τρέχουν» προγράμματα κατάρτισης μέσω συνεργασιών με μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Google, με τελευταίο αυτό που ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης την περασμένη Πέμπτη από τη Θεσσαλονίκη.
Η νέα συνεργασία του υπουργείου με την Google Ελλάδας για την κατάρτιση νέων ανέργων στην ψηφιακή επιχειρηματικότητα, συνδέεται με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την προώθηση νέων ανέργων στην αυτοαπασχόληση μέσω της δημιουργίας νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups), με την ενίσχυση της κάθε start-up με 15.000 ευρώ. Το νέο πρόγραμμα θα δώσει τη δυνατότητα σε 4.000 ανέργους έως 45 ετών να αποκτήσουν τις κατάλληλες ψηφιακές και επιχειρηματικές δεξιότητες, ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν τη δική τους βιώσιμη επιχείρηση.
Στόχος είναι να εκπαιδευτούν στις βασικές αρχές της επιχειρηματικότητας, όπως έχουν διαμορφωθεί στη σημερινή ψηφιακή εποχή, μέσω δωρεάν εξ αποστάσεως κατάρτισης διάρκειας 35 ωρών, ώστε να είναι σε θέση να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα ψηφιακά εργαλεία.
Καλύπτονται θέματα όπως δημιουργία ταυτότητας της επιχείρησης, διαχείριση της αγοράς, εδραίωση της επιχείρησης στο διαδίκτυο, προώθηση νέων προϊόντων και υπηρεσιών κ.ά. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης από την Google. Οσοι ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα κατάρτισης και πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις, θα έχουν τη δυνατότητα αίτησης για το νέο πρόγραμμα νέας επιχειρηματικότητας, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία, που θα υλοποιήσει ο ΟΑΕΔ. Στόχος της 12μηνης δράσης θα είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 4.000 ανέργων μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων και το ποσό ενίσχυσης των νέων επιχειρήσεων θα ανέρχεται σε 14.800€.
Πηγή: www.ethnos.gr