Ο άμεσος στόχος της Archoff είναι να τελειοποιήσει τον ρομποτικό βραχίονα HUM[erus], προκειμένου να βγει το προϊόν στην αγορά.
Το Youth Platform είναι πάντα κοντά σε όσους αποφασίζουν να ξεφύγουν από τα παραδοσιακά κανάλια και να πάνε το επάγγελμά τους λίγο παρακάτω όσον αφορά στις διαδικασίες και την επικοινωνία με το κοινό. 3 φίλοι με κοινές σπουδές πάνω στην αρχιτεκτονική αποφάσισαν, σε συνεργασία με την Σχολή Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π, να δημιουργήσουν μια ένα πολυεργαλείο, καθημερινής χρήσης, αντίστοιχο ενός σημερινού φορητού υπολογιστή ή ενός tablet που θα απευθύνεται κυρίως σε αρχιτέκτονες και σχεδιαστές. Διαβάστε όσα είπαν στον Παναγιώτη Λουκά.
H αρχική ιδέα προήλθε από την έμπρακτη διαπίστωση της ομάδας μας σχετικά με την πολύπλοκη και πολλές φορές μη λειτουργική χρήση των ακριβών, επαγγελματικών μηχανημάτων ψηφιακής παραγωγής. Ως αρχιτέκτονες, απόφοιτοι αλλά και ενεργοί συνεργάτες της Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π., γνωρίζουμε από την εμπειρία μας ότι αυτού του είδους τα μηχανήματα είναι ογκώδη, και κυρίως ακριβά σε ό,τι αφορά την αγορά και τη συντήρησή τους. Έτσι, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τον ρομποτικό βραχίονα HUM[erus], o οποίος θα λειτουργεί ως πολυεργαλείο χάρη στις αποσπώμενες κεφαλές του, θα είναι φορητός, αλλά και χαμηλός σε κόστος αναλογικά με τις υψηλής ακρίβειας υπηρεσίες που θα μπορεί να προσφέρει.
To HUM[erus] απευθύνεται κυρίως σε αρχιτέκτονες και σχεδιαστές, που θα μπορούν πλέον να κατασκευάζουν διαφόρων ειδών πρωτότυπα, χρησιμοποιώντας ένα μόνο εργαλείο. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πολυεργαλείο, καθημερινής χρήσης, αντίστοιχο ενός σημερινού φορητού υπολογιστή ή ενός tablet. Φυσικά, εν δυνάμει χρήστες είναι και όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την ρομποτική, όπως μηχανολόγοι και προγραμματιστές, καθώς και οι D.I.Y. χομπίστες, που ενδιαφέρονται και αρέσκονται στο να κατασκευάζουν τα δικά τους μικρά αντικείμενα στον ελεύθερο χρόνο τους!
Ο άμεσος στόχος της Archoff είναι να τελειοποιήσει τον ρομποτικό βραχίονα HUM[erus], προκειμένου να βγει το προϊόν στην αγορά. Για να το πετύχουμε αυτό, θα ξεκινήσουμε με μία καμπάνια crowdfunding μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, όπως είναι για παράδειγμα το Kickstarter ή το Indiegogo. Οι επόμενοι στόχοι μας περιλαμβάνουν για την ώρα νέες εκδόσεις του HUM[erus], καθώς και αρχιτεκτονικές/καλλιτεχνικές εφαρμογές του.
Η καθημερινότητα σε ένα εργασιακό περιβάλλον έχει σίγουρα αλλάξει κατά πολύ σε σχέση με το παρελθόν, δεδομένου ότι πλέον πολλές από τις εργασίες/υποχρεώσεις μπορούν πλέον να διεκπεραιώνονται μέσα από το διαδίκτυο, άρα και από απόσταση. Η Archoff αυτή τη στιγμή αποτελείται από έναν πυρήνα τριών μελών, τον Χαράλαμπο Τριάντο, την Ειρήνη Βουλιουρή και την Κατερίνα Μπαλή, ενώ για την ανάπτυξη του HUM[erus], διατηρεί παράλληλα στενή συνεργασία με την ομάδα μηχανολόγων 01Mechatronics, τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π., τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Ε.Μ.Π. και το FabLab Athens. Φυσικά, δεν πρέπει να παραλείψουμε σημαντικούς συνεργάτες μας, όπως τον Σταύρο Τριχιά και τον Χαράλαμπο Κρεκουκιώτη, που μας υποστηρίζουν στα θέματα της ανάπτυξης του website και του οπτικοακουστικού υλικού της ομάδας μας αντίστοιχα. Προβλήματα συντονισμού δεν έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι αυτή τη στιγμή, καθώς και εμείς, αλλά και οι συνεργάτες μας ζουν και δουλεύουν στην Αθήνα.
Οι ευκαιρίες που παρέχει το σημερινό ελληνικό καθεστώς σε ό,τι αφορά την σύσταση νέων επιχειρήσεων είναι μάλλον δυσοίωνες. Η επικείμενη φορολόγηση, αλλά και η γραφειοκρατική πολυπλοκότητα δρουν συνήθως ανασταλτικά για κάποιον που προσπαθεί να κάνει το ξεκίνημά του και να εδραιωθεί στον επιχειρηματικό χώρο. Ωστόσο, παρά τις δύσκολες συνθήκες, προσπαθούμε σαν ομάδα να διατηρούμε μία θετική στάση και να μην επηρεαζόμαστε από τα σενάρια που συγκρούονται με την δημιουργικότητα και την αισιοδοξία.
H oμάδα μας, Archoff, εργάζεται ενεργά στον τομέα της ψηφιακής παραγωγής τα τελευταία δύο χρόνια, έχοντας σαν κύρια ενασχόληση την ανάπτυξη του ρομποτικού βραχίονα HUM[erus], αλλά και δράσεις μέσα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Έτσι, από την μία πλευρά υπάρχει ο πυρήνας των τριών ατόμων, και από την άλλη μια ευρύτερη ακαδημαϊκή και επαγγελματική κοινότητα που πλαισιώνει το project και μας παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια στη διαδρομή που επιλέγουμε να ακολουθήσουμε. Οι επόμενοι μήνες προβλέπονται σίγουρα δύσκολοι, ωστόσο έχουμε την πίστη ότι με δουλειά, αλλά και πολύ κέφι, θα τα καταφέρουμε!
Ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι, κατά τη γνώμη μας, η προσαρμογή κάθε επιχείρησης στις νέες απαιτήσεις και ανάγκες της ψηφιακής εποχής. Αυτό φυσικά δεν θα πρέπει να περιοριστεί στην κατασκευή ενός website ή την ένταξη ενός e-shop / online services μέσα σε αυτό. Αντίθετα, έχει να κάνει με μία ευρύτερη κουλτούρα του διαδικτύου, όπου κανείς οφείλει να μελετήσει εκ νέου τον τρόπο με τον οποίο διακινείται η πληροφορία, τους νόμους της αγοράς και την ψυχολογία των χρηστών. Εν τέλει, πρόκληση αποτελεί η ένταξη αυτής της νέας προσέγγισης στη δομή είτε μιας υπάρχουσας, είτε μιας νέας επιχείρησης, τόσο στην υλική, όσο και στην εικονική της διάσταση.
Το project HUM[erus] δίνει σε όλους μας μεγάλη ικανοποίηση και μέχρι σήμερα είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την εξέλιξή του! Είναι βέβαιο πως αν υπήρχε χρηματοδότηση στα πρώτα μας βήματα, κάποια προβλήματα θα επιλύονταν πολύ πιο γρήγορα, ωστόσο, με τα υπάρχοντα δεδομένα, θεωρούμε ότι η εως τώρα ανάπτυξη έχει πάει πολύ καλά. Σε πέντε χρόνια από τώρα, έχοντας αναπτυχθεί περισσότερο, ευελπιστούμε ότι πέρα από την ανάπτυξη του ίδιου του HUM[erus] και των επόμενων εκδόσεών του, θα έχουμε προβεί και σε εφαρμογές αυτών των τεχνολογιών στην αρχιτεκτονική.
Δεν ξέρουμε αν η κρίση δημιούργησε όντως την ευκαιρία του δικού μας εγχειρήματος, ή αν έχουμε ούτως ή άλλως το μικρόβιο της δημιουργίας μέσα μας! Εννοούμε οτι οι ευκαιρίες δεν προκύπτουν, τις δημιουργείς!! Στην πραγματικότητα ο χώρος από τον οποίο προερχόμαστε μας έμαθε να είμαστε δημιουργικοί σε κάθε πεδίο ενασχόλησής μας και να επενδύουμε καθημερινά στη συνεργασία. Νομίζουμε οτι ο συνδυασμός αυτών των δύο παραμέτρων είναι και η γενεσιουργός αιτία του HUM[erus].
Η αγορά εργασίας ήταν πάντα ένα δύσκολο πεδίο καθημερινών μαχών, και τώρα είναι ακόμη δυσκολότερο! Αν έχει κανείς ισχυρή θέληση για να κάνει μια ιδέα του πραγματικότητα, τότε έχει κάνει το πρώτο (και το σημαντικότερο) βήμα προς την επιτυχία!
Η ομάδα Αrchoff: Χαράλαμπος Τριάντος | Αρχιτέκτων Μηχανικός, Dipl., MSc, PhD NTUA
Ειρήνη Βουλιουρή | Αρχιτέκτων Μηχανικός, Dipl., MSc NTUA, MSc UCL, PhD NTUA
Κατερίνα Μπαλή | Αρχιτέκτων Μηχανικός, Dipl., MSc NTUA