Άλλος ένας λόγος να πάρεις το πτυχίο σου!   


Εκτός από τους γονείς σου που σε κυνηγούν να τελειώσεις τη σχολή σου «για να έχεις ένα πτυχίο βρε παιδί μου», ήρθε και η επιστήμη να σου πει ότι υπάρχει λόγος σοβαρός να σπουδάσεις και να τελειώσεις το Πανεπιστήμιο και ακόμα καλύτερα και ένα μεταπτυχιακό! 

Ποιος είναι αυτός; 

Η έρευνα που έκαναν τα Πανεπιστήμια της Μινεσότα και της Βόρειας Καρολίνας και δημοσιεύτηκε στο στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine που έδειξε ότι όσο περισσότερο χρόνο περνάς στα θρανία τόσο λιγότερο κινδυνεύει η υγεία σου, συγκεκριμένα από καρδιοπάθειες. 

Και πριν αρχίσεις να τραγουδάς το σουξέ του Ζαφείρη Μελά (ψάξτο αν δεν το ξέρεις, είναι cult) πρέπει να σου πω ότι οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι όσο χαμηλότερο είναι το μορφωτικό επίπεδο κάποιου τόσο περισσότερο κινδυνεύει να εκδηλώσει κάποιο καρδιακό νόσημα. 
 

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 14.000 ανθρώπους, ηλικίας από 45 έως 64 ετών από τους οποίους περίπου 4.500 εμφάνισαν κάποια στιγμή καρδιαγγειακό πρόβλημα. 

Βρήκαν ότι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος ήταν 36% για τους ανθρώπους με μεταπτυχιακό τίτλο, έναντι 55% για όσους περιορίστηκαν σε έξι χρόνια εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει ότι π.χ. ένας απόφοιτος Δημοτικού είχε περίπου 20% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσει καρδιαγγειακό πρόβλημα, σε σχέση με κάποιον που έχει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών.

Πιο συγκεκριμένα, οι άντρες με μεταπτυχιακό είχαν 42% πιθανότητα να εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα, έναντι 59% των αποφοίτων Δημοτικού, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τις γυναίκες ήταν 28% και 51%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το επίπεδο μόρφωσης αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, άσχετα με το εισόδημα κάποιου, τη δουλειά του ή το μορφωτικό επίπεδο των γονιών του.