Τι πρέπει να κάνεις για να γράψεις μια πετυχημένη εργασία στο πανεπιστήμιο, απογειώνοντας τις ακαδημαϊκές επιδόσεις σου
Μπορεί να κόπιασες για να περάσεις στη σχολή των ονείρων σου, μαθαίνοντας Αρχαία Ελληνικά καλύτερα από τον οποιοδήποτε, ή παίζοντας στα δάχτυλα κάθε πιθανή μαθηματική εξίσωση. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο πως σε προετοίμασε κανείς για το πώς να γράφεις επιτυχημένες εργασίες στο πανεπιστήμιο, απαντώντας σωστά στα ερωτήματα που τίθενται από τους καθηγητές σου και παράγοντας αξιόλογο επιστημονικό έργο καθ΄ όλη τη διάρκεια των σπουδών σου. Αν λοιπόν τα έχεις βρει κι εσύ σκούρα ως προς το πώς να γράψεις μια σωστή, ενδιαφέρουσα και αναλυτική εργασία στη σχολή σου, ακολούθησε τα παρακάτω tips για να κάνεις τη διαφορά και να απογειώσεις τις ακαδημαϊκές σου επιδόσεις.
Ξεκίνα διαβάζοντας σωστά το ζητούμενο
Προτού ξεκινήσεις να γράψεις μια εργασία εξαμήνου ή ένα μικρότερο essay για τη σχολή σου, διάβασε σωστά το ζητούμενο αυτού που πρέπει να κάνεις. Προχώρησε σε μια σωστή ανάλυση όλων αυτών που η εργασία σου ζητά να φέρεις εις πέρας και βεβαιώσου ότι απαντάς στο τέλος σε όλα όσα πρέπει, χωρίς ελλείψεις.
Φτιάξε ένα οργανόγραμμα
Για να μην ξεχάσεις τίποτα από όλα όσα πρέπει να παρουσιάσεις και να αναλύσεις στην εργασία σου, ξεκίνα φτιάχνοντας ένα οργανόγραμμα με τα περιεχόμενα. Θα σε βοηθήσει να καταγράψεις και να οργανώσεις σωστά τις σκέψεις και το υλικό που θα χρησιμοποιήσεις, κάνοντάς το μάλιστα στα σωστά σημεία της εργασίας.
Βεβαιώσου για τη συνοχή των γραπτών σου
Αφού φτιάξεις το οργανόγραμμά σου, βεβαιώσου ότι όσα γράφεις διαθέτουν συνοχή, βγάζουν νόημα και δεν αποτελούν βεβιασμένα συμπεράσματα που δεν στέκουν. Κάθε φορά που ξεκινάς το γράψιμο, διάβασε από την αρχή όσα έχεις προηγουμένως σημειώσει, ενώ ζήτα και τη γνώμη ενός/μιας συμφοιτητή/-τριάς σου προς αυτή την κατεύθυνση.
Δώσε προσοχή στη γραμματική
Εργασία πανεπιστημίου γραμμένη με γραμματικά λάθη, απροσεξίες και στίξη που δεν βγάζει νόημα, αποτελεί ένα μεγάλο φάουλ. Γι’ αυτό βεβαιώσου ότι δεν πέφτεις σε καθημερινές παγίδες στο γραπτό σου και δώσε προσοχή.
Χρησιμοποίησε απλή γλώσσα
Μην προσπαθήσεις να εντυπωσιάσεις τον καθηγητή ή την καθηγήτριά σου, χρησιμοποιώντας απογειωμένο λεξιλόγιο που στην πραγματικότητα δεν κατέχεις ούτε εσύ ο/η ίδιος/-α. Keep it simple και δώσε βάση στη σκέψη και το ουσιαστικό περιεχόμενο στα λεγόμενά σου.
Χρησιμοποίησε αξιόπιστες πηγές
Η Wikipedia είναι χρήσιμη για μια γενική ιδέα γύρω από διάφορα θέματα, δεν αποτελεί όμως μια αξιόπιστη πηγή για τις εργασίες στο πανεπιστήμιο. Χρησιμοποίησε τη βιβλιοθήκη της σχολής σου, όπως και πηγές που οι καθηγητές σου θα σου προτείνουν. Οι αξιόπιστες πηγές κάνουν και τα επιχειρήματά σου στο γραπτό σου ισχυρότερα!
Μην ξεχάσεις τον τελικό έλεγχο του γραπτού σου
Προτού καταθέσεις μια εργασία, βεβαιώσου ότι έχεις κάνει το απαραίτητο proofreading για να διορθώσεις τα αδύναμα σημεία της. Αυτό θα το κάνεις όμως αυστηρά με καθαρό κεφάλι και όχι έπειτα από ένα δεκάωρο session διαβάσματος και γραψίματος!