Με ποιο τρόπο οι συνθήκες ζωής επηρεάζουν το λεξιλόγιό μας;
Μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη που διεξήχθη σε συνεργασία των Πανεπιστημίων του Μίσιγκαν και της Νότιας Καλιφόρνιας, έδειξε ότι οι άνθρωποι σχεδόν σε όλους τους πολιτισμούς και σε όλες τις γλώσσες έχουν την τάση να χρησιμοποιούν περισσότερες θετικές λέξεις παρά αρνητικές. Οι επιστήμη του συμπεριφορισμού έχει τεκμηριώσει επανειλημμένως το φαινόμενο αυτό, γνωστό και ως LPB (τάση για χρήση θετικής γλώσσας). Ωστόσο, αυτή η προτίμηση επηρεάζεται σημαντικά από τις συνθήκες διαβίωσης και την ψυχική διάθεση που διαπνέει ο πληθυσμός μιας χώρας. Συνεπώς, το θετικό λεξιλόγιο μειώνεται αισθητά σε κοινωνικά δυσχερείς εποχές, όπως σε συνθήκες πολέμου, οικονομικής κρίσης και ανεργίας.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές των δύο πανεπιστημιακών ομάδων, με επικεφαλής τον Καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν Δρ. Robert Axelrod, που πραγματοποίησαν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανέλυσαν δεδομένα από το Google Books και από το αρχείο δύο αιώνων της ιστορικής αμερικανικής εφημερίδας New York Times. Οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα κατάλογο 400 θετικών λέξεων και ένα κατάλογο 500 αρνητικών λέξεων. Στη συνέχεια, έψαξαν πόσες φορές κάθε μια λέξη εμφανιζόταν κάθε χρόνο σε 1,3 εκατομμύρια βιβλία της βάσης Google Books και σε 14,9 εκατομμύρια άρθρα των New York Times. Διαπιστώθηκε ότι, καθώς επιδεινώνονται οι αντικειμενικές συνθήκες (πληθωρισμός, ανεργία, οικονομική κρίση κ.α.), μειώνεται η χρήση των θετικών λέξεων.
«Γνωρίζουμε ήδη από την εποχή του Freud ότι η γλώσσα μας αντικατοπτρίζει την ψυχολογική μας κατάσταση. Παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το LPB ως έμμεσο μέτρο ευτυχίας στην κοινωνία. Επίσης, ανάλογα με τη διάθεσή μας, έχουμε την τάση να χρησιμοποιούμε πιο θετικές ή αρνητικές λέξεις. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η ευτυχία παρουσιάζει πτωτική τάση στην σημερινή κοινωνία», επισημαίνει ο Morteza Dehghani, επίκουρος Καθηγητής Ψυχολογίας και Πληροφορικής, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Δρ. Robert Axelrod στη μελέτη.
Εκτός από τη σημασία της γλώσσας ως δυναμικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης ψυχολογίας, η έρευνα έδειξε ότι τεχνικές της επιστήμης των υπολογιστών μπορούν να έχουν αξιοσημείωτες εφαρμογές στην περαιτέρω μελέτη –καθώς και στην επιβεβαίωση- θεωριών σχετικά με την ψυχολογία και εν γένει τις κοινωνικές επιστήμες.
Πηγή: New York Times