5 συμβουλές για μία… λιγότερο άβολη κουβέντα
Εν έτη 2018, θα περίμενες να είμαστε όλοι λίγο πιο κουλ, στα θέματα της σεξουαλικότητας. Είμαστε; Όχι, δεν είμαστε τελείως. Ακόμα, υπάρχουν οι γιαγιάδες και παππούδες στα χωριά που βλέποντας έναν πιο θηλυπρεπή άνδρα στην τηλεόραση, θα τον αποκαλέσουν «γυναικωτό», at best. Αλλά δεν είναι λογικό; Πρόκειται για μία τελείως διαφορετική γενιά. Το πρόβλημα είναι όταν βλέπεις αντιδράσεις τέτοιου τύπου, από ανθρώπους της γενιάς σου και της γενιάς μου. Το πιο απογοητευτικό όμως είναι, όταν αυτό συμβαίνει από την ίδια σου την οικογένεια και φίλους.
Δεν είναι εύκολο, ειδικά για τους γονείς σου, να κάνεις ξεστομίσεις την φράση: «Μαμά, μπαμπά είμαι γκέι». Δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς την αντίδραση που θα έχουν, στο άκουσμα αυτών των λέξεων.
Την αντίδραση δεν μπορείς να την ελέγξεις σίγουρα, αλλά αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να προετοιμάσεις το «έδαφος», όσο καλύτερα μπορείς. Αυτό για την δική σου ψυχολογία, πρωτίστως, αλλά και για να μην πάθει κανένας από τους δικούς κάνα εγκεφαλικό (αν πιστεύεις ότι μπορεί να φτάσει μέχρι εκεί το πράγμα!)….
Όπως κι να έχει η κατάσταση κι όποια η έκβαση, ισχύει πάντα ένα πράγμα: δεν είσαι μόνος/η, ακόμα κι αν κάτι τέτοιο μπορεί να αισθανθείς την δεδομένη στιγμή. Επίσης, καλό είναι να έχεις τα παρακάτω στο νου σου….
#1. Δεν χρειάζεται να κάνεις come out
Πολλοί νιώθουν αυτό το βάρος του “coming out”, μιας και βλέπουν το ζήτημα της σεξουαλικότητάς τους, ως ένα πολύ προσωπικό θέμα. Και είναι! Οπότε άστο πάνω σου! Άμα δεν θέλεις να αποκαλύψεις ότι είσαι γκέι, μην το κάνεις! Κάντο μόνο όταν νιώθεις καλά με τον εαυτό σου και γεμάτος αυτοπεποίθηση!
#2. Είναι μια ωραία εμπειρία
Λένε ότι το να αποκαλύψεις ότι είσαι γκέι στην οικογένειά σου είναι τελικά μια ωραία και λυτρωτική εμπειρία. Όταν είσαι ΟΚ αρκετά με τον εαυτό σου και νιώσεις την ανάγκη να το κάνεις, θα δεις ότι τελικά όλο αυτό είναι μια ωραία διαδικασία. Μπορείς επίσης, να εμπνεύσεις κι άλλους με την ιστορία σου, βοηθώντας κι άλλους ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, έχοντας περάσει κι εσύ το ίδιο.
#3. Επέτρεψε τους να σοκαριστούν
Επέτρεψε στην οικογένειά σου να «σοκαριστεί» και να αφουγκραστεί τα νέα. Σκέψου ότι έχουν κι αυτοί αισθήματα και πρέπει να τα σεβαστείς. Βρες ένα ήρεμο μέρος για να τους μιλήσεις και άφησέ τους να το σκεφτούν και να το συζητήσετε, αν αυτό είναι κάτι που θέλουν να κάνουν. Όλα και όλοι θέλουν τον χρόνο τους.
#4. Μην πάρεις τις πρώτες αντιδράσεις τοις μετρητοίς
Αν η οικογένεια ή οι φίλοι σου αντιδράσουν αρνητικά, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αισθάνονται κι έτσι. Δώσε τους χρόνο –όπως είπαμε και πριν-, να συνηθίσουν τα νέα. Οι πρώτες αντιδράσεις δεν είναι πάντα και οι πραγματικές ή μοναδικές αντιδράσεις που θα έχουν.
#5. Βρες ένα τρόπο να τους μιλήσεις που σε κάνει να νιώθεις άνετα
Αν έχεις πολύ άγχος για τον τρόπο που θα τους ανακοινώσεις τα νέα, τότε μην το κάνεις face-to-face. Μπορείς να γράψεις ένα γράμμα, πάρε τηλέφωνο, επιτρέποντας έτσι και στην οικογένειά σου να αφουγκραστεί τα νέα. Επίσης, αν το να μιλήσεις σε πάνω από 2-3 άτομα μαζί, σε αγχώνει πολύ, μπορείς απλά να μιλήσεις σε ένα μέλος της οικογένειάς σου την φορά.
Όπως και όποτε αποφασίσεις να κάνεις come out να θυμάσαι πάντα ότι δεν είσαι μόνος/η. Η LGBTQ κοινότητα υπάρχει γι’ αυτό τον λόγο. Βάλε άτομα στην ζωή σου που να καταλαβαίνουν τι περνάς και που θα είναι δίπλα σου, no matter what!