"Λυπάμαι, δεν υπάρχει κράτηση": Είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να ακούσεις αφού έχεις διασχίσει τον μισό πλανήτη...


Παραδέξου το: Ακόμη κι αν δηλώνεις τολμηρός στα ταξίδια, δεν μπορεί, όλο και κάποιο από τα παρακάτω σενάρια έχει περάσει από το μυαλό σου. Αν μάλιστα είσαι λίγο άτυχος (και αρκετά ανοργάνωτος) μπορεί και να το έχεις ζήσει.

* "Λυπάμαι, δεν υπάρχει κράτηση": Είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να ακούσεις αφού έχεις διασχίσει τον μισό πλανήτη και έχεις φτάσει στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου των ονείρων σου (ή έστω του budget σου). Πώς θα το αντιμετωπίσεις; Με ευγένεια. Να θυμάσαι πάντα ότι ο ρεσεψιονίστ είναι ο άνθρωπος-κλειδί για να κοιμηθείς απόψε σε αναπαυτικό κρεβάτι. Για να μην πρέπει να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας, φρόντισε να έχεις μαζί σου τυπωμένα την επιβεβαίωση και τον αριθμό της κράτησής σου, καθώς και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας του πρακτορείου ή της ιστοσελίδας μέσω του οποίου την έκανες. Στη χειρότερη περίπτωση, αν δηλαδή η κράτηση όντως δεν υφίσταται και όλα τα δωμάτια είναι γεμάτα, ζήτησε από τον ρεσεψιονίστ να σου συστήσει κάποιο κοντινό κατάλυμα. Μπορείς πάντως να προλάβεις αυτό το σενάριο: Μερικές ημέρες προτού ταξιδέψεις, τηλεφώνησε στο ξενοδοχείο για να επιβεβαιώσεις την κράτηση.

* Δεν βρίσκω το πορτοφόλι μου... Αν κουβαλούσες όλη την περιουσία σου μέσα στο απολεσθέν πορτοφόλι, μπορεί να νιώσεις σαν να βρέθηκες ξαφνικά στη μέση της ερήμου χωρίς σταγόνα νερό. Πριν από το ταξίδι, σημείωσε κάπου το τηλέφωνο επικοινωνίας της τράπεζας της πιστωτικής κάρτας σου, για να την ακυρώσεις αμέσως σε περίπτωση απώλειας. Επίσης, βγάλε φωτοτυπία το έγγραφο με το οποίο ταξιδεύεις, είτε είναι ταυτότητα είτε διαβατήριο. Και σε καμία περίπτωση μη μεταφέρεις όλα τα χρήματα και τα έγγραφά σου όχι απλώς σε ένα πορτοφόλι, αλλά ούτε καν στην ίδια τσάντα.

* Το κατέστρεψα το νοικιασμένο αυτοκίνητο! Τι κάνεις σε περίπτωση ατυχήματος με νοικιασμένο αυτοκίνητο; Αν σε τρώει η ανησυχία (ή... η ανασφάλεια για τις ικανότητές σου στην οδήγηση), υπάρχει και η επιλογή των επιπρόσθετων καλύψεων, για πιθανότητα π.χ. κλοπής ή τραυματισμού. Κοστίζουν κάτι παραπάνω, αλλά θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Σε κάθε περίπτωση, αν εμπλακείς σε ατύχημα με νοικιασμένο όχημα, κάνε ό,τι θα έκανες και με το δικό σου: Ειδοποίησε την τροχαία και κράτησε τα στοιχεία του άλλου οδηγού.

* Πού είναι η βαλίτσα μου; Είναι αρκετά συνηθισμένο οι βαλίτσες των επιβατών ενός αεροπλάνου να έρχονται... με διαφορετικές πτήσεις. Για να περιορίσεις τον κίνδυνο, αν ταξιδεύεις με ανταπόκριση φρόντισε οι πτήσεις που θα κλείσεις να απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον 1,5-2 ώρες (διαφορετικά μπορεί να μη γίνει εγκαίρως η μεταφόρτωση των αποσκευών σου). Επιπλέον, μην επαναπαυτείς στο εξωτερικό καρτελάκι που θα τοποθετήσει ο υπάλληλος του check-in στη βαλίτσα σου: Τοποθέτησε και στο εσωτερικό της μια ετικέτα με τα στοιχεία επικοινωνίας σου.

* Έχασα το παιδί μου! Αυτός είναι όντως εφιάλτης. Προτού λοιπόν επισκεφτείτε οικογενειακώς ένα πολυπληθές αξιοθέατο, π.χ. την Disneyland, φρόντισε να έχεις εφοδιάσει το παιδί σου με μια κάρτα που θα αναγράφει τα στοιχεία επικοινωνίας σου. Και να έχεις μαζί σου μια πρόσφατη φωτογραφία του, που θα δείξεις, ο μη γένοιτο, στους φύλακες του αξιοθέατου ή στις τοπικές αρχές σε περίπτωση που το χάσεις από τα μάτια σου.

* Με συνέλαβαν! Τι θα κάνεις αν σε συλλάβουν σε μια ξένη χώρα; Ακόμη κι αν δεν συνηθίζεις να εμπλέκεσαι σε παράνομες δραστηριότητες, μπορεί εν αγνοία σου να παραβιάσεις κάποιον νόμο που δεν είχες καν υποψιαστεί ότι υφίσταται (π.χ. να μασήσεις τσίχλα στη Σιγκαπούρη). Σε μια τέτοια περίπτωση, επικοινωνείς αμέσως με την ελληνική πρεσβεία ή το προξενείο. Ακόμη κι αν δεν αφεθείς αμέσως ελεύθερη, τουλάχιστον θα διασφαλίσεις ότι θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά σου.

Πηγή: Budgettravel.com