Το #StatusOfMind Survey έχει κάτι να σου πει
Η Iva Dixit θα λέγαμε ότι κάνει την επανάστασή της (όχι ειρωνικά) στο twitter αφού τα tweets της παίρνουν φωτιά όσον αφορά μία νέα τάση κατά την οποία παίρνουν φωτογραφίες διασήμων παραλλάσοντας τες με διάφορα φίλτρα του Instagram.
Η ένσταση της Iva έγκειται στο ότι μέσα από τη μαγεία που προσφέρει αυτή η πλατφόρμα στους χρήστες, όσον αφορά τις επιλογές που τους δίνει να αλλάξουν τις φωτογραφίες τους προς το καλύτερο (;), το τελικό αποτέλεσμα απέχει πολύ από τη πραγματικότητα...
Το #StatusOfMind, ένα hashtag που συγκεντρώνει πάνω από 1,500 εφήβους και ενήλικες κατέδειξε ότι το Instagram είναι από τις πιο βλαβερές εφαρμογές για την ψυχική υγεία όλων μας. Το μόνο που καταφέρνει να γεννάει μέσα μας -κάτω από την άκρως φιλική και φανταστική πρώτη εντύπωση- είναι την ανασφάλεια για το σώμα μας, το φόβο ότι θα μέινουμε ''εκτός πραγματικότητας'' σχετικά με τις νέες τάσεις ενώ ορισμένες φορές προκαλεί και το bullying.
Αν αναλογιστούμε τι φωτογραφίες ανταμώνουμε σε ένα γρήγορο check στην αρχική του Instagram, θα μας έρθουν στο μυαλό ως επι το πλείστον ευχάριστες καταστάσεις. Η χαρά επικρατεί πάντα ως στοιχείο στις δημοσιεύσεις. Είναι σα να κυριαρχεί μία κουλτούρα στην οποία δεν έχει καμία θέση κάτι που δεν είναι ''τέλειο''. Από τις τέλειες αναλογίες μέχρι τις ιδανικές ανθρώπινες σχέσεις. Η ευτυχία φωνάζει μέσα από τη προώθηση προϊόντων, μέσα από τη κλειδαρότρυπα ευτυχισμένων σχέσεων και την επίδειξη του κοινωνικού status του κάθε χρήστη.
Όχι ότι δεν έιναι επικίνδυνα όλα αυτά τα μοτίβα, αλλά κάτι που έχει πάρει ύποπτες διαστάσεις και πλέον το βλέπουμε και στα προϊόντα ομορφιάς, είναι τα νέα πρότυπα ως προς την γυναικεία αισθητική. Βλέποντας παρακάτω μέσα από φωτογραφίες αυτή τη σύγκριση που επιχειρεί να κάνει η Iva, βλέπουμε ότι πλέον διαφορετικά πρόσωπα (διαφορετικοί κόσμοι) μοιάζουν τρομακτικά μεταξύ τους. Είναι σαν το Instagram να επιβάλλει με έναν φαινομενικά ακίνδυνο και ενδιαφέρον τρόπο, την ομοιογένεια. Σαν να απορρίπτει με την πολιτική του το διαφορετικό, το ιδιαίτερο ή το παράταιρο που δεν είναι άσχημο αλλά απλώς ξεχωριστό.
Η Iva φέρνοντας ως παράδειγμα γυναίκες του Χόλιγουντ που ανήκουν σε προηγούμενες γενιές από τη δική μας όπως η Μόνικα Μπελούτσι ή η Αντζελίνα Τζολί επιχειρεί να επαναφέρει στη μνήμη μας κάτι πολύ πιο φυσιολογικό από τη τελειότητα του Ιnstagram. Τις ατέλειες που όλοι έχουμε και που δεν θα έπρεπε να κρύβουμε αλλά να αποκαλύπτουμε ως ένδειξη μίας μοναδικής ταυτότητας.