Εικονικά δωμάτια, συζητήσεις για ό,τι μπορείς να φανταστείς κι εσύ απλός ακροατής ή ομιλητής
Έχει ήδη κλείσει έναν χρόνο ζωής, συνεργοί για τη δημιουργία του ήταν οι Paul Davison και Rohan Seth, κόστισε πάνω από 100 εκατομμύρια ενώ το πρώτο διάστημα οι χρήστες δεν ξεπερνούσαν τους 2.000. Ποιός το περίμενε ότι ο σχεδιασμός του Clubhouse app, θα ''έπεφτε'' τόσο μέσα στη συνθήκη την οποία βιώνουμε όλοι έναν χρόνο τώρα η οποία μας απαγορεύει ρητά να ''επικοινωνήσουμε'' μεταξύ μας, πόσο μάλλον με μακρινές χώρες; Το clubhouse είναι ένα “audio-based social media app” το οποίο περιλαμβάνει αμέτρητα εικονικά δωμάτια με εντελώς διαφορετικές θεματικές συζήτησης στα οποία οι άνθρωποι δεν γράφουν, δεν τσατάρουν, αλλά μιλάνε.
https://www.instagram.com/p/CLTtJbULRVY/
https://www.instagram.com/p/CLTtZTthHJS/
Δεν έχει καμία σχέση με το Facebook και το Instagram, δεν σε ''ειδοποιεί'' κάποιος ήχος όπως αυτός του messenger ότι κάποιος σου απάντησε ή αντέδρασε σε κάτι έξυπνο που είπες. Αντίθετα, σου απευθύνεται. Το clubhouse είναι σαν να γεννήθηκε από το podcast. Δεν μοιάζει απλώς με συζήτηση, είναι συζήτηση. Φέρνει στο μυαλό μας την εικόνα εκείνη στην εποχή που ακόμη δεν είχε χαράξει ο κορωνοϊός τη πορεία του στη κοινωνική σφαίρα και μαζευόμασταν γύρω από το τραπέζι στο σπίτι για να ακούσουμε τις ιστορίες των μεγαλύτερων. Μας φέρνει στο μυαλό μνήμες από εκείνους τους καφέδες που κατέληγαν σε φιλοσοφικές συζητήσεις, οι οποίες τελικά γίνονταν αρκετά friendly και για το διπλανό τραπέζι, με το οποίο κανόνιζες νέο καφέ το επόμενο Σάββατο στο ίδιο στέκι μόνο που πλέον δεν ήταν τόσο άγνωστοι για εσένα μετά τη συζήτησή σας για την οικολογική καταστροφή και τη φωτιά στον Αμαζόνιο. Στο clubhouse συμβαίνει κάτι άλλο μαγικό, δεν υπάρχει ιεραρχία. Ακούγονται όλες οι απόψεις, εδώ σημασία δεν έχει ούτε η ηλικία ούτε η θέση. Μετράει το πόσο ευχάριστος είσαι και όχι πόσα χρήματα βγάζεις.
Και για να περάσουμε στα πιο πρακτικά της εφαρμογής, έχεις τη δυνατότητα αν είσαι της κουβέντας να παίρνεις μέρος, διαφορετικά αν προτιμάς να παίζει για χαλί η συζήτηση για την κουζίνα της Κωνσταντινούπολης, μπορείς να εκτελείς χρέη ακροατή. Κάτι επίσης βασικό και βολικό είναι ότι στο clubhouse δεν υπάρχει βίντεο. Μπορεί να λατρέψεις τον τύπο που θα καυτηριάζει τόσο ωραία την στενή σχέση των ανθρώπων εδώ και ένα χρόνο με το efood όμως δεν θα τον δεις ποτέ. Για εσένα πάλι που σου μοιάζει με μαρτύριο αγίου κάθε φορά η διαδικασία να αποχωριστείς τις πιτζάμες σου για να μπεις στο Zoom meeting για τη δουλειά, μάλλον αυτή η πολιτική της εφαρμογής είναι άλλο ένα δέλεαρ για να τη κατεβάσεις..
https://www.instagram.com/p/CLTtGV2B0ps/
Να πούμε στο σημείο αυτό ότι δεν μπορείς να αυτοπροσκληθείς για να αναπτύξεις τη θεωρία σου για την θριαμβευτική πορεία του καπιταλισμού κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, απαιτείται πρώτα να σε συνδέσει στη συνομιλία το clubhouse μέσω της πρόσβασης στο βιβλίο διευθύνσεών σου και στη λίστα των ατόμων που ακολουθείς. Για την ιστορία η εφαρμογή είχε κατηγορηθεί από το Vanity Fair πως ''η φύση της εφαρμογής δίνει έδαφος στους πιο “ισχυρούς” να φλερτάρουν με το μισογυνισμό και το ρατσισμό”. Η εφαρμογή απάντησε τότε αμέσως αρνούμενη την κατηγορία σχετικά με την επικοινωνιακή πολιτική της clubhouse, η οποία σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει περιεχόμενο ρατσιστικό ή οτιδήποτε άλλο προσβλητικό.
Και αυτή η θέση είναι κάτι που μόνο να πιστέψουμε μπορούμε εφόσον η ίδια η φύση του app δίνει βήμα σε ανθρώπους κυριολεκτικά από κάθε άκρη της γης να εκφραστούν και να ακουστούν. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κατεβάσεις το Clubhouse. Η συνήθεια να μιλάμε με τις ώρες για θέματα που μας απασχολούν είτε αφορούν τις σχέσεις, είτε κοινωνικοπολιτικά θέματα είναι κάτι που μας έχει λείψει και αυτό δεν χωράει αμφισβήτηση. Ας διεκδικήσουμε ξανά τη κοινωνικότητά μας ταξιδεύοντας σε διαφορετικά σημεία του χάρτη, αφού δεν μπορούμε να τα πούμε στα στέκια που άλλοτε μας έδιωχναν γιατί ''έπρεπε να κλείσουν''.