Το εξώφυλλο Ιουλίου της βρετανικής Vogue αποπνέει αισιοδοξία και δυναμισμό
Η Malala Yousafzai είναι ένα ζωντανό παράδειγμα θάρρους, δύναμης, πείσματος, υπομονής και πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια κορίτσια, γυναίκες και ανθρώπους στη Γη. Στα 15 της την πυροβόλησαν Ταλιμπάν στρατιωτικοί επειδή οργάνωσε καμπάνια για τη μόρφωση των κοριτσιών στην πατρίδα της το Πακιστάν. Ο αγώνας της αναγνωρίστηκε παγκοσμίως και της χάρισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2014.
Η Μαλάλα γεννήθηκε στις12 Ιουλίου1997στην πόληΜινγκόρατουΠακιστάν, μέλος μιας οικογένειαςσουνιτώνΠαστούν. Οι Γονείς της είναι οι Ζιαουντίν Γιουσαφζάι και Τουρ Πεκάι. Η Μαλάλα έχει και δύο μικρότερους αδελφούς. Η πρώτη της εκπαίδευση τής δόθηκε από τον πατέρα της, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης σχολείου καιποιητής. Το όνομά της είναι προς τιμή της Πακιστανής λαϊκής ηρωίδαςΜαλαλάι(1861-1880).
Σε ηλικία 11 ετών ξεκίνησε να γράφει (χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο) σεμπλογκ, όπου περιέγραφε τη ζωή της στην πόλη Μινγκόρα, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας στην περιοχή από τουςΤαλιμπάν, που απαγόρευσαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο και εξέφραζε τις απόψεις της σχετικά με το δικαίωμα των κοριτσιών στη μόρφωση. Τα επόμενα χρόνια έδωσε συνεντεύξεις σε διάφορα μέσα, τόσο της χώρας της όσο και άλλων χωρών, στις οποίες υποστήριζε το δικαίωμα των κοριτσιών να πηγαίνουν στο σχολείο. Στο μεταξύ έγινε γνωστή η ταυτότητά της.
Το πρωί της9ης Οκτωβρίου2012ένας άντρας πυροβόλησε στο κεφάλι τη Μαλάλα Γιουσαφζάι ενώ βρισκόταν μέσα στο σχολικό λεωφορείο, τραυματίζοντάς την πολύ σοβαρά. Τις μέρες μετά την επίθεση νοσηλεύθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο στο Πακιστάν και στη συνέχεια, όταν η κατάστασή της σταθεροποιήθηκε, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείοQueen ElizabethτουΜπέρμιγχαμ, στηνΑγγλία, το οποίο επιλέχθηκε μεταξύ πολλών προσφορών για τη νοσηλεία της. Η απόπειρα δολοφονίας προκάλεσε μια έκρηξη συμπαράστασης προς την 14χρονη τότε μαθήτρια, τόσο στοΠακιστάνόσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το2013της απονεμήθηκε τοΒραβείο Ζαχάρωφκαι ήταν υποψήφια για τοΝόμπελ Ειρήνης.
https://www.instagram.com/p/CPnmOyTA_x2/
Το 2014 τελικά της απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Σήμερα είναι ο νεότερος κάτοχος βραβείου Νόμπελ στον κόσμο, κερδίζοντας το σε ηλικία 17 ετών.
Πέρσι αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Τα φοιτητικά της χρόνια σχολίασε ήταν η αφορμή να έρθει επιτέλους σε επαφή με ανθρώπους της ηλικίας της αλλά και να αφιερώσει ουσιαστικά για πρώτη φορά χρόνο για τον εαυτό της, απολαμβάνοντας μικρές χαρές, όπως το να μπορεί να τρώει σε McDonalds ή να παίζει πόκερ με τους φίλους της ή να παίζει Among us Μόνη της στο δωμάτιό της. Τις λεπτομέρειες αυτές αποκάλυψε πρόσφατα σε μια μεγάλη συνέντευξή της στη Βρετανική Vogue για την οποία αποτελεί και το εξώφυλλο.
Το 2019 είχε φιλοξενηθεί στο Teen Vogue όπου είχε μιλήσει για το youth activism – τον ακτιβισμών των νέων προβλέποντας ότι η επόμενη φάση θα ήταν αυτή της αλλαγής και της πραγματοποίησης του οράματος της νέας γενιάς. Επίσης είχε μιλήσει στη συνέντευξη εκείνη για την ισλαμοφοβία, την παιδία, τη βία και την πολιτική.
Δύο χρόνια μετά, στην πρόσφατη συνέντευξή της μιλάει για τις σπουδές της, την εμπειρία της στο Λονδίνο, το πού σκοπεύει να μείνει στο μέλλον και αν θα μείνει μόνη της ή με τους γονείς της.
https://www.instagram.com/p/CPleDTpM5dc/
Έχει γίνει ηρωίδα σε πολλά παιδικά κι εφηβικά βιβλία, ενώ η ίδια έγραψε την αυτοβιογραφία της «I am Malala» το 2013, αναρρώνοντας από τη νοσηλεία της εξαιτίας του πυροβολισμού που δέχθηκε στο κεφάλι. Γνωρίζοντας τη δύναμη της αφήγησης και των ΜΜΕ είχε αρχίσει ήδη σε ηλικία 11 ετών να γράφει για το BBC με το ψευδώνυμο Gul Makai. Στο λογαριασμό της στο Twitter ξεκίνησε με 4.000 followers για να φτάσει αυτή τη στιγμή να έχει ξεπεράσει το 1.8 εκ. Μια δύναμη που της έδωσε τον Μάρτιο τη δυνατότητα να υπογράψει συμβόλαιο με την Apple TV για νέα εταιρεία παραγωγής.
Το 2013 η Μαλάλα είχε γίνει εξώφυλλο στο επετειακό «100» Time, με τους 100 σημαντικότερους ανθρώπους του κόσμου – ενώ το 2012 πάλι ως εξώφυλλο στο Time είχε θεωρηθεί πρόσωπο της χρονιάς. Ενώ η πρώτη φορά που μπήκε στο Time ήταν το 2009.