Όλα όσα έχουν γίνει γνωστά, για μια συναρπαστική ανακάλυψη
84 ολόκληρα χρόνια χρειάζεται ο Ουρανός για να κάνει μία περιφορά γύρω από τον Ήλιο, πράγμα που σημαίνει ότι την τελευταία φορά που ο βόρειος πόλος του πλανήτη ήταν στραμμένος προς τη Γη, η τεχνολογία των ραδιοτηλεσκοπίων βρισκόταν ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο. Σήμερα όμως η επιστημονική κοινότητα πραγματοποίησε μια σπουδαία ανακάλυψη, έπειτα από χρήση του Very Large Array (VLA), αποκαλύπτοντας το γεγονός ότι ένας τεράστιος κυκλώνας βρίσκεται στο βόρειο πόλο του Ουρανού, μαζί με μία φωτεινή κουκίδα στο κέντρο.
Το γεγονός ότι ο νότιος πόλος του πλανήτη είχε έντονη δραστηριότητα αερίων είχε ήδη γίνει γνωστό, όταν πέρασε το Voyager 2 από αυτόν το 1986. Ωστόσο η κλίση του πλανήτη δεν επέτρεψε τότε στο Voyager να παρατηρήσει και τον βόρειο πόλο στον πλανήτη. Σήμερα, με το VLA οι επιστήμονες ανέλυσαν και τις θερμικές εκπομπές στον πλανήτη, που δείχνουν πως ο αέρας που κυκλοφορεί στο βόρειο πόλο είναι θερμότερος και πιο ξηρός, με όλα τα χαρακτηριστικά ενός ισχυρού κυκλώνα.
«Οι παρατηρήσεις μας ξεδιπλώνουν την ιστορία του Ουρανού. Είναι ένας πολύ πιο δυναμικός κόσμος από αυτό που νομίζαμε. Δεν είναι απλά μία μπλε σφαίρα αερίων. Συμβαίνουν πολλά κάτω από τα νέφη του», δήλωσε ο Alex Akins από το Jet Propulsion Laboratory της NASA.
Η ερευνητική ομάδα πίσω από την αποκάλυψη αναφέρει ότι ο κυκλώνας του Ουρανού μοιάζει αρκετά με τους πολικούς κυκλώνες που παρατήρησε το Cassini στον Κρόνο. Με τα νέα αυτά δεδομένα, μπορούμε να πούμε πλέον πως κυκλώνες και αντικυκλώνες έχουν εντοπιστεί σε κάθε πλανήτη του Ηλιακού μας συστήματος ο οποίος διαθέτει ατμόσφαιρα.
Οι αστρονόμοι της NASA ελπίζουν να παρατηρήσουν περισσότερες αλλαγές στην ατμόσφαιρά του Ουρανού καθώς διανύει το καλοκαίρι, δίνοντας περισσότερα στοιχεία στη δημοσιότητα.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Geophysical Letters.