Από την φράντζα-φαινόμενο του Ρονάλντο στην «ιερή αλογοουρά» του Μπάτζιο και το afro του Βαλντεράμα, τα Παγκόσμια Κύπελλα Ποδοσφαίρου μας πρόσφεραν μία σειρά από απίθανα κουρέματα και χτενίσματα, πέρα από γκολ και συγκινήσεις.


Με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2024 να ολοκληρώνεται τις επόμενες ώρες στα γήπεδα της Γερμανίας και να αφήνει μία ανάμικτη γεύση, με πολλά μέτρια ματς και έλλειψη μεγάλων παικτών, πλην του 17χρονου Ισπανού Λαμίν Γιαμάλ, ας κάνουμε ένα διαφορετικό αφιέρωμα.

Θυμόμαστε 10 απίθανα κουρέματα και χτενίσματα ποδοσφαιριστών μέσα από περασμένα Παγκόσμια Κύπελλα Ποδοσφαίρου. Ποια είναι τα δικά σας αγαπημένα;

Ρονάλντο

Τέτοια φράντζα, με όλο το υπόλοιπο κεφάλι να είναι ξυρισμένο, δεν έχει ξαναδεί το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Πολλοί το δοκίμασαν μετά τον Ρονάλντο, όλοι απέτυχαν. Δεν είναι μόνο αυτό το look με το οποίο εμφανίστηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας το 2002, σήκωσε το τρόπαιο με τη Βραζιλία και αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ με 8 γκολ. Κανείς δεν μπορούσε να τον σταματήσει τότε.

Κάρλος Βαλντεράμα

Για κάποιο λόγο, έχω συνδέσει τον Κολομβιανό μεσοεπιθετικό με τα αυτοκόλλητα Panini και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 στις ΗΠΑ. Όλα τα βλέμματα ήταν πάνω του, κυρίως για το απαράμιλλο big afro και shake & go στυλ των μαλλιών του. Κάτι σκάμπαζε και στο γήπεδο, αν και δεν έκανε σπουδαία καριέρα στην Ευρώπη. Έπαιξε κυρίως σε ομάδες της χώρας του και στο επαγγελματικό πρωτάθλημα των ΗΠΑ.

Ρενέ Χιγκίτα

Τεράστιος Κολομβιανός τερματοφύλακας, showman και φίλος με τον Πάμπλο Εσκομπάρ που κατάφερε να σκοράρει περισσότερες από 40 φορές, ξεπερνώντας έτσι πολλούς επιθετικούς της εποχής. Του άρεσε να κουβαλάει την μπάλα πολλά μέτρα έξω από την περιοχή, κάτι που συχνά του έφερνε μπελάδες, ενώ η απίθανη «απόκρουση του σκορπιού» το 1995 στο φιλικό της Αγγλίας με την Κολομβία στο Στάδιο Γουέμπλεϊ έχει μείνει στην ιστορία (αν και ο «κακές γλώσσες» λένε ότι το δοκίμαζε για ώρα στο ζέσταμα του ματς). Όσο για το σγουρό μαλλί του, έκανε μοναδικό δίδυμο με τον συμπαίκτη του, Βαλντεράμα.

Ρομπέρτο Μπάτζιο

Το απόλυτο κούρεμα «ιταλικής αλητείας» που μόνο ένας Ρομπέρτο Μπάτζιο θα μπορούσε να το έχει. Εμφανίστηκε με τον ποντικοουρά στο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη στη χώρα του. Της είχαν βγάλει και όνομα, “ Il Divin Codino”, που μεταφράζεται σαν «η ιερή αλογοουρά».

Λιονέλ Μέσι

18-20 χρόνια πίσω στο χρόνο, ο τεράστιος Λιονέλ Μέσι έκανε τις πρώτες του εμφανίσεις με την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα και της εθνικής ομάδας της Αργεντινής. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας το 2006, εμφανίστηκε με αυτό το κούρεμα. Δεν πιστεύουμε ότι πήγε σε κομμωτήριο για αυτό. Του τα «πήρε λίγο» η μάνα του ή μόνος τους κουρεύτηκε; Αργεντίνοι θα πουν άλλοι, συνήθιζαν σε τέτοια look.

Τριφόν Ιβανόφ

To Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 διεξήχθη στις ΗΠΑ και το θυμόμαστε όλοι για τις εμφανίσεις της Εθνικής Ελλάδος και τους παίκτες που επέστρεφαν στην Ελλάδα με ψυγεία και τηλεοράσεις, λες και είχαν πάει για ψώνια. 10 χρόνια αργότερα, πήραμε την εκδίκησή μας. Ο Τριφόν Ιβανόφ ήταν ένας από τους καλύτερους αμυντικούς της εποχής, πέρασε και από τις σκληροτράχηλες Ρεάλ Μπέτις και Ραπίντ Βιέννης, οδηγώντας με αυτό το απίθανο μούλετ τη Βουλγαρία στην πρώτη τετράδα της διοργάνωσης. Δυστυχώς, το 2016, ο Τριφόν Ιβανόφ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 50 χρονών.

Ντέβιντ Σίμαν

Ακόμα και τότε, τις δεκαετίας του ’80 και ’90, χρειαζόταν κάποιος περίσσιο θάρρος (και θράσος) να κυκλοφορεί με την αλογοουρά του Ντέιβιντ Σίμαν. Υπήρξε ένας από τους καλύτερους και σίγουρα πιο επιτυχημένους από τίτλους και σταθερούς τερματοφύλακες της εθνικής ομάδας της Αγγλίας και της Άρσεναλ των τίτλων.

Κρις Γουόντλ

Μεγάλος Άγγλος μεσοεπιθετικός που φόρτωσε τους αντιπάλους με μπόλικα γκολ στα 80s κατά τη θητεία του με τη Νιούκαστλ, Τότεναμ και Μαρσέιγ. Όσο για το μαλλί και το περιποιημένο μουλέτι με το οποίο εμφανίστηκε το 1990 στο Μουντιάλ της Ιταλίας σαν άλλος Σάιμον Λε Μπον, τι να πρωτοσχολιάσεις; Ακόμα και τότε είχε κάνει αίσθηση.

Ταρίμπο Γουέστ

Απίστευτη η περίπτωση του διεθνή Νιγηριανού αμυντικού και σήμερα πάστορα, αλλά όταν έχεις περάσει από μία Ίντερ, δεν γίνεται να είσαι τόσο κακός. Εκτός αν τους ξεγέλασες, όπως τον είχαν κατηγορήσει πολλές ομάδες, ανάμεσά τους η Παρτίζαν Βελιγραδίο, ότι ήταν 12 χρόνια μεγαλύτερος από ότι έγραφαν τα χαρτιά. Για τα πράσινα κοτσιδάκια, στα χρώματα της Νιγηρίας, με τα οποία έπαιξε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας το 1998, τι να πεις; Μάλλον για αυτά έμεινε στη μνήμη μας και για τίποτα άλλο.

Εθνική ομάδα της Ρουμανίας

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας το 1998, οι παίκτες της εθνικής ομάδας της Ρουμανίας εμφανίστηκαν με βαμμένα ξανθά μαλλιά. Αυτό έγινε μετά από ένα στοίχημα που έβαλαν οι παίκτες με τον προπονητή τους, Άνχελ Ιορντανέσκου, αν κέρδιζαν τα πρώτα ματς με Κολομβία και Αγγλία, αυτοί θα βάψουν τα μαλλιά τους και ο προπονητής θα τα ξυρίσει. Κάτι που έγινε, η Ρουμανία κέρδισε την Κολομβία και Αγγλία και πέρασε στον επόμενο γύρο. Στο τελευταίο ματς με την Τυνησία, η ομάδα του «Μαραντόνα των Καρπαθίων», Γκεόργκε Χάτζι, εμφανίστηκε με αυτό το look.