Elon Musk, Mark Zuckerberg, Jeff Bezos, Bill Gates. Οι πλούσιοι γίνονται ακόμα πλουσιότεροι. Ποιος θα γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος;
Με όλους τους tech titans στο πλάι του, Elon Musk, Mark Zuckerberg, Jeff Bezos, η ορκωμοσία του Donald Trump στη δεύτερη θητεία του ως Πρόεδρος των ΗΠΑ πέρασε ένα πολλαπλό μήνυμα: Το μέλλον φαντάζει δυσοίωνο και όχι φωτεινό. Όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ένας δισεκατομμυριούχος και ο ίδιος, περιτριγυρίζεται από άλλους δισεκατομμυριούχους, τελικά ποιος κυβερνά στις ΗΠΑ; Οι εκλεγμένοι βουλευτές ή οι μεγιστάνες της τεχνολογίας;
Με το «καλημέρα», ο Mark Zuckerberg πέρασε νέες ρυθμίσεις και αλλαγές στο Facebook για να γίνει αρεστός στον Donald Trump, ενώ ο Elon Musk της Tesla διορίστηκε υπουργός Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας, ενώ συνεχίζει τον διχαστικό του λόγο.
Με τον αριθμό των δισεκατομμυριούχων να αυξάνεται ραγδαία, οι ανισότητες, η ακρίβεια (κάτι που θα βιώσουν σε μεγαλύτερο βαθμό σύντομα και στις ΗΠΑ) και η φτώχεια σε όλον τον κόσμο επίσης αυξάνονται, με το 44% του παγκόσμιου πληθυσμού να ζει με λιγότερα των 6.5 ευρώ την ημέρα.
Ποιοι είναι οι 10 κορυφαίοι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου σήμερα;
1. Elon Musk 434 δις. δολάρια
Κάποιοι υπολογίζουν ότι ο Elon Musk θα γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος το 2027. Εμείς λέμε ότι ο 53χρονος ιδιοκτήτης της Tesla, του X και της Space X, με νωπό ακόμα τον διαβόητο χαιρετισμό στην ορκωμοσία του Donald Trump, θα έχει να αντιμετωπίσει πολλά ανοιχτά ζητήματα που ίσως αρχίσουν να τον κλυδωνίζουν από τη θέση του. Αν σταματήσουν οι Κινέζοι να αγοράζουν Tesla, οι πωλήσεις στην Κίνα είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τις ΗΠΑ, ο Elon θα αρχίσει να ανησυχεί.
Φωτογραφία Elon Musk: James Duncan Davidson © CC BY-NC 3.0
2. Jeff Bezos 254 δις. δολάρια
O 60χρονος Jeff Bezos ίδρυσε πριν από 30 χρόνια στο γκαράζ του στο Σιάτλ τη μεγαλύτερη e-commerce εταιρεία, Amazon, ενώ έχει επενδύσει στη διαστημική τεχνολογία, στα media (The Washington Post) και ελέγχει τα καταστήματα Whole Foods, το Twitch, το IMDb, μαζί με τα Amazon MGM Studios, ανάμεσα σε δεκάδες άλλες εταιρείες.
3. Mark Zuckerberg 229 δις. δολάρια
Ο 40χρονος συνιδρυτής του Facebook και πλέον της Meta, ιδιοκτήτρια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Instagram, Threads και του WhatsApp, βλέπει τα κέρδη του να αυξάνονται συνεχώς και να επανεφευρίσκει τον εαυτό του, παρά τα κατά καιρούς προβλήματα ασφαλείας και προσωπικών δεδομένων, ανάμεσα σε άλλα, που είχε να αντιμετωπίσει κυρίως στο Facebook.
4. Larry Ellison 209 δις. δολάρια
O 80χρονος μεγιστάνας της τεχνολογίας και συνιδρυτής της εταιρείας software Oracle το 1977, εποχή πολύ πριν το internet και τους νέους παίκτες, εμφανίστηκε δίπλα στον Donand Trump τις πρώτες ώρες μετά την ορκωμοσία του Προέδρου των ΗΠΑ και θα παίξει σημαντικό ρόλο στη μοίρα του TikTok (που τη γλίτωσε για την ώρα, αλλά αναμένεται αλλαγή ιδιοκτησίας στις ΗΠΑ) και στην περαιτέρω εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης. O Trump θέλει να γίνει κυρίαρχος της τεχνητής νοημοσύνης.
5. Bernard Arnault 204 δις. δολάρια
Να και ένας μεγιστάνας που δεν έχει να κάνει με την τεχνολογία αλλά με την υψηλή μόδα, τα κοσμήματα, τα ρολόγια και τα ακριβά αρώματα. Ο 75χρονος Γάλλος Bernard Arnault και η οικογένειά του είναι ιδιοκτήτες της πολυεθνικής LVMH που διαχειρίζεται περισσότερα από 75 luxury brands όπως Louis Vuitton, Christian Dior, Mark Jacobs, Givenchy, Fendi, Celine, Kenzo, TAG Hauer, Sephora, Bulgari κ.α., καθώς και τις κορυφαίες μάρκες σαμπάνιας, κρασιού, βότκας και ουίσκι.
6. Larry Page 178 δις. δολάρια
Ο 51χρονος σήμερα Αμερικανός Larry Page ίδρυσε την Google το 1998 μαζί με τον συμφοιτητή του, Sergey Brin. Σαν κύριος μέτοχος της Google και της Alphabet (η μητρική εταιρεία της Google) του αρκεί για να βλέπει τα κέρδη του να αυξάνονται συνεχώς, ενώ παράλληλα επενδύει σε άλλες εταιρίες, κάποιες σε άμεση σχέση με την Alphabet, άλλες όχι. YouTube, Android, Gmail, Tesla Motors, Fitbit, Calico.
7. Sergey Brin 167 δις. δολάρια
Μαζί με τον Larry Page, o 51χρονος - με καταγωγή από τη Ρωσία - Sergey Brin, ίδρυσε τη μεγαλύτερη search-engine του κόσμου, Google, που με τη σειρά της και κάτω από την ομπρέλα της Alphabet είναι ιδιοκτήτρια του Gmail, Android, YouTube, Wayze, Verify, Fitbit κ.α.
8. Bill Gates $166 δις. δολάρια
Ο «πατέρας όλων» και το όνομα-συνώνυμο των tech τιτάνων, είναι ο συνιδρυτής της μεγαλύτερης εταιρείας software στον κόσμο, Microsoft. Ο 69χρονος Αμερικανός Bill Gates ασχολείται ενεργά με τις φιλανθρωπίες, το περιβάλλον και την εκπαίδευση, ενώ έχει επενδύσει και σε μία σειρά από άλλες εταιρείες που θα του προσφέρουν μία καλή σύνταξη (FedEx, Caterpillar, Deere & Co., Four Seasons Hotels & Resorts, Canadian National Railway, UPS, Walmart).
9. Steve Ballmer 154 δις. δολάρια
Ο πρώην πανίσχυρος CEO της Microsoft – που με τη σειρά της είναι ιδιοκτήτρια των Xbox, Surface, Skype, GitHub, LinkedIn - έχει φτιάξει γερό κομπόδεμα. Ο 68χρονος Αμερικανός Steve Ballmer είναι επίσης ο ιδιοκτήτης της ομάδας μπάσκετ των Los Angeles Clippers (μάλλον το χειρότερο franchise και ομάδα στην ιστορία του NBA) και συνιδρυτής του Ballmer Group.
10. Warren Buffett 145 δις. δολάρια
Παρά τα 94 του χρόνια, ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής και φιλάνθρωπος (πάντα οι φιλανθρωπίες θα πηγαίνουν δίπλα στους μεγάλους επιχειρηματίες, για κάθε λόγους), καλά κρατεί και το πορτοφόλι είναι γεμάτο. To 1965 ανέλαβε τα ηνία της Berskshire Hathaway – πιο πριν ήταν κλωστοϋφαντουργία - και την εξέλιξε στον μεγαλύτερο επενδυτικό κολοσσό του κόσμου όπου είναι ιδιοκτήτης ή μεγαλομέτοχος σε εκατοντάδες εταιρείες και οργανισμούς (Apple, Bank of America, Coca Cola, Visa, American Express, MasterCard κ.α.).
Η λίστα συντάχθηκε μέσα από στοιχεία του Bloomberg Billionaires Index της 25ης Ιανουαρίου 2025.