Η ιστορία του ταπεινού kipferl από την Αυστρία που έκανε τον κόσμο να λατρέψει τη σφολιάτα.
Το κρουασάν, το λατρεμένο γαλλικό αρτοσκεύασμα, έχει μια ιστορία που ξεκινά πολύ πριν από τη Γαλλία. Οι ρίζες του βρίσκονται στο Kipferl, ένα αυστριακό γλυκό που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Συνήθως γεμισμένα με ξηρούς καρπούς και ποικίλου μεγέθους, τα Kipferl έχουν πιο συμπαγή ζύμη από τα παραδοσιακά κρουασάν. Το ταξίδι τους στη Γαλλία οφείλεται στον αυστριακό ζαχαροπλάστη August Zang, ο οποίος άνοιξε έναν φούρνο στο Παρίσι το 1839, φέρνοντας μαζί του τις παραδοσιακές του συνταγές.
Η ζύμη σφολιάτας όπως την ξέρουμε σήμερα, με την πρώτη τεκμηριωμένη γαλλική συνταγή αποδίδεται σ' έναν αρτοποιό ονόματι Sylvain Claudius Goy το 1915, σύμφωνα με το The Institute of Culinary education.
Με την πάροδο του χρόνου, οι Γάλλοι ζαχαροπλάστες εξέλιξαν τη συνταγή, δημιουργώντας τη χαρακτηριστική στρώση βουτύρου και τραγανής ζύμης που κάνει το κρουασάν τόσο ξεχωριστό. Το 20ό αιώνα έγινε σύμβολο του γαλλικού πρωινού, ενώ σήμερα συνεχίζει να εξελίσσεται όπως φαίνεται από τα διάφορα trends που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, με παραλλαγές που δίνουν νέα διάσταση στο αγαπημένο έδεσμα:
- Pain au chocolat: Η πιο δημοφιλής παραλλαγή, ένα κρουασάν γεμιστό με σοκολάτα.
- Almond croissant: Κρουασάν γεμιστό με κρέμα αμυγδάλου και πασπαλισμένο με φιλέ αμυγδάλου και ζάχαρη άχνη.
- Crookie
- Cronut: Ο διάσημος συνδυασμός κρουασάν και ντόνατ, που έγινε viral στη Νέα Υόρκη.
- Savory croissant: Αλμυρή εκδοχή, γεμιστή με τυρί, ζαμπόν, αυγό ή ακόμα και σπανάκι.
- Matcha croissant: Μια ιαπωνική παραλλαγή με γέμιση κρέμας matcha και πράσινο τσάι.
- Rainbow croissant: Πολύχρωμο κρουασάν με εντυπωσιακή ζύμη σε διαφορετικές αποχρώσεις.
- Cruffin: Συνδυασμός κρουασάν και μάφιν, όπου η ζύμη ψήνεται σε ειδική φόρμα και γεμίζεται με κρέμες ή σοκολάτα.
Αν και έχει γίνει παγκόσμιο σύμβολο της γαλλικής κουλτούρας, η ιστορία του κρουασάν είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς οι παραδόσεις μεταμορφώνονται και αποκτούν νέα ταυτότητα μέσα στους αιώνες.