Μιλήσαμε με τον Ηλία Χατζηχριστοδούλου για την δεκαετή πορεία του φεστιβάλ.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών και Νέων Μέσων, Athens Video Art Festival, γιόρτασε την δεκαετή πιστή πορεία του στην ελεύθερη έκφραση των τεχνών και των νέων τεχνολογιών στα γνώριμα μονοπάτια της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων από τις 2 έως τις 5 Οκτωβρίου. Με την ευκαιρία αυτή , μιλήσαμε με τον διευθυντή του φεστιβάλ Ηλία Χατζηχριστοδούλου ,για τον απολογισμό του festival, για τις προσδοκίες του, για αντίστοιχα festival του εξωτερικού σε μια «χορταστική» συνέντευξη που θα δημοσιευτεί σε 2 μέρη.
Όπως είναι λογικό και φυσικό επόμενο όλων αυτών των χρόνων, μαζί με την διάθεση για την προετοιμασία της επερχόμενης διοργάνωσης μεγαλώνει και η ανάγκη του να έχεις περισσότερες προσδοκίες, αρχικά από τον ίδιο σου τον εαυτό. Πόσο μάλλον όταν φτάνεις στην 10η επετειακή διοργάνωση και έχεις διανύσει την πορεία δέκα ολόκληρων ετών, φέροντας στην ανάμνησή σου κυρίως τις όμορφες στιγμές έχοντας παράλληλα πάντα κατά νου τις ευθύνες που σου γεννιόνται απέναντι στον κόσμο, τους συνεργάτες σου, την ομάδα σου αλλά και τον ίδιο σου τον εαυτό.
Με αυτό τον τρόπο είναι εύκολο να καταλάβει κανείς, πως όσες περισσότερες προσδοκίες έχεις στην αρχή, ακόμη περισσότερες σου γεννούνται στην πορεία. Μέσα από τη φετινή διεξαγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών και Νέων Μέσων, Athens Video Art Festival 2014, έγινε μια προσπάθεια αφενός να εκπληρώσουμε κάθε προσδοκία κοινού και καλλιτεχνών και αφετέρου να ξεπεράσουμε τις δικές μας.
Η αγάπη, η υποστήριξή και η ενθάρρυνση του κόσμου για ακόμη μια χρονιά καθοδήγησαν τον τρόπο εξέλιξης και της φετινής διοργάνωσης αποτελώντας τον κύριο παράγοντα έμπνευσης της για τη δημιουργία περισσότερων και μεγαλύτερων προσδοκιών.
Φέτος ενόψει της πολυετούς πορείας του Athens Video Art Festival (AVAF) και με αφορμή τη 10η επετειακή μας διοργάνωση, είδαμε το φεστιβάλ περισσότερο σαν μια ευκαιρία να γιορτάσουμε παρέα με όλο τον κόσμο, τους καλλιτέχνες και τους συνεργάτες μας τα 10 ολόκληρα χρόνια επιτυχημένης διεξαγωγής του.
Ο πήχης λοιπόν είχε ανέβει και για εμάς τους ίδιους, γιατί στα 10 χρόνια είναι λογικό να θες να δεις την απόλυτη σύνδεση της τέχνης με την τεχνολογία και να την βιώσεις μέσα από έργα και projects καλλιτεχνών, ξεπερνώντας κάθε δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίζει ο κόσμος της τέχνης και του πολιτισμού στην σημερινή εποχή.
Με στόχο φέτος να αγγίξουμε τα «άκρα», , η διαφορά με τις προηγούμενες διοργανώσεις την οποία θα χαρακτήριζα καλύτερα ως εξέλιξη, ήταν η διάθεση μας να συνθέσουμε ένα πολυσυλλεκτικό περιεχόμενο που θα ταίριαζε σε κάθε ηλικία και θα σε προσέλκυε από τα πολύ μικρά παιδιά έως τις γιαγιάδες τους!
Ξεκινώντας από την 1η χρονιά, το 2005 με την έναρξη του Athens Video Art Festival και φθάνοντας έως και σήμερα στην 10η επετειακή διοργάνωση θεωρώ πως κάθε χρονιά έχει έναν κομβικό χαρακτηριστικό, ειδικότερα αν σκεφτεί κανείς πως η επιλογή των οκτώ κατηγοριών, video art, animation, applications, installations, performances, digital image, web art, music, που συνθέτουν το φεστιβάλ έγινε σταδιακά και αποτελεί απόρροια όλων αυτών των ετών. Ένας ακόμη παράγοντας που αποτέλεσε κομβικό σημείο για την διαμόρφωση του φεστιβάλ τα τελευταία ιδίως χρόνια ήταν η ταχεία ανάπτυξη των τεχνολογικών επιστημών, ενός τομέα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών και Νέων Μέσων.
Χρονιές όμως οι οποίες έχουν μείνει χαραγμένες στην μνήμη μου ήταν το 2007 όταν πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά η διοργάνωση στην “Τεχνόπολις” του Δήμου Αθηναίων όντας μια μοναδική εμπειρία στην οργάνωση και στην εκτέλεση παραγωγής σε έναν τόσο ξεχωριστό και ιδιαίτερο περιβάλλον καθώς και το 2010 όπου πραγματοποιήθηκε το πρώτο οργανωμένο Tour της διοργάνωσης πανελλαδικά σε 12 πόλεις – σταθμούς μέσα από ένα συνεχόμενο road show.
Δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε κάποια από τα φεστιβάλ του εξωτερικού ως ακριβώς αντίστοιχα τόσο μεταξύ τους όσο και με το Athens Video Art Festival, αλλά με όσα έχουμε κάποιες κοινές αναφορές και συγκλίνουσες προσπαθούμε να δημιουργούμε, ειδικότερα τα τελευταία 5 χρόνια συνεργατικές αλλά και φιλικές σχέσεις με αποτέλεσμα να προσφέρουμε τη δυνατότητα τόσο σε εμάς τους ίδιους να επηρεαστούμε και να συνδιαλεχθούμε με αξιόλογα άτομα από το χώρο των τεχνών όσο και στο κοινό να απολαύσει δημιουργίες του εξωτερικού στην Ελλάδα. Είναι κάτι που είμαστε περήφανοι μιας και είμαστε πλέον από τα παλαιότερα φεστιβάλ που έχουν θεσπίσει το πρωτόκολλο στην διοργάνωση να καλείς επισήμως και να παρουσιάζεις αντίστοιχα φεστιβάλ με επίσημους προσκεκλημένους και αποκλειστικό υλικό στο ευρύ κοινό ως μέρος του προγράμματος σου. Έτσι το κοινό έχει την δυνατότητα χωρίς να ταξιδέψει να παρακολουθήσει αλλά και να γνωρίσει από κοντά μέσα στο πρόγραμμα της διοργάνωσης κορυφαία διεθνή φεστιβάλ και εκπροσώπους αυτών.
Έτσι πραγματοποιείται ένα αληθινό ζύμωμα μεταξύ των διοργανώσεων το οποίο τα χρόνια έχουν δείξει ότι οδηγούν πέρα από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας αλλά και υλικού περιεχομένου και σε σημαντικές δράσεις και πρότζεκτ.
Ως «τάση», θα περιγράφαμε την διάθεση των ίδιων των καλλιτεχνών σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως αποτυπώνεται και μέσα από το κάλεσμα συμμετοχής –call for entries- του AVAF, να συνθέτουν δημιουργίες με τη βοήθεια και τις δυνατότητες που προβάλλουν τα νέα μέσα χωρίς κανένα περιορισμό.
Η αλήθεια είναι πως αν μου έκανες αυτή την ερώτηση λίγα χρόνια πριν πιθανότατα να δυσκολευόμουν να σου απαντήσω. Η σύνδεση των κατηγοριών video art, animation, applications, installations, performances, digital image, web art, music έγινε σταδιακά, και πλέον είναι απαραίτητη βάσει των δημιουργιών των καλλιτεχνών αλλά και των απαιτήσεων του κοινού.Επίσης το κοινό έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ένα πολυσυλλεκτικό και πολυδιάστατο πρόγραμμα μη μένοντας παθητικός θεατής.
Ξέρεις είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό, κάθε χρονιά να πρέπει να βρεις τον τρόπο και το μέσο να συνδέσεις δύο «αταίριαστα ταιριαστές» κατηγορίες, σου ξυπνά το αίσθημα της απόλυτης δημιουργίας, όταν για παράδειγμα συνδυάζεις μία video – προβολή με μια διαδραστική εγκατάσταση και μια μουσική συναυλία με την τεχνική του mapping, στόχος είναι πέρα από τη δημιουργία πολύπλευρων ατμοσφαιρών την ενεργοποίηση όλων των αισθήσεων.
Επειδή ακριβώς όπως προανέφερα όλες οι κατηγορίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του φεστιβάλ, θεωρώ πως το μέλλον του Athens Video Art Festival κρύβεται στην εξέλιξη των ήδη υπάρχων κατηγοριών του και στην εναλλακτική σύνδεσή τους. Χωρίς να θέλω να «ξεχωρίσω», θα έδινα ένα μικρό προβάδισμά την ενότητα της web art with ote vdsl, μιας και σήμερα ζούμε στην απόλυτη εποχή που κυριαρχεί η έννοια “internet of things”.
Πριν από χρόνια ούτε καν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα είχαμε πραγματικά γρήγορο internet για να υποστηρίξει αυτή την κατηγορία η οποία είναι και από τις πιο διαδραστικές και αγαπητές από το κοινό καθώς εξελίσσει κατά βούληση τις δημιουργίες των καλλιτεχνών.
Επηρεασμένοι λοιπόν τόσο από τα δεδομένα του σήμερα, όσο και από τις δυνατότητες του αύριο προσδοκούμε, γιατί όχι και την εμφάνιση μια καινούργιας κατηγορίας που θα εμπλουτίσει περαιτέρω το μέλλον του φεστιβάλ.
Σύντομα θα δημοσιευτεί και το δεύτερο μέρος της συνέντευξης στο οποίο ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου μας μιλάει για τα νέα δίπολα που δημιουργούνται, για το εαν η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες καθώς και για τα μελλοντικά του σχέδια.