Σταθερή αξία τα βιβλία και για τη νέα γενιά!
Οι γενιές αλλάζουν και τα γούστα εξελίσσονται. Μπορεί οι εικοσάρηδες να μη διαβάζουν Tolstoy και Camus, αλλά διαβάζουν περισσότερο από τους προγενέστερους τους κι έχουν μία μεγάλη γκάμα σύγχρονων λογοτεχνικών ταλέντων. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2015 σημειώθηκε αύξηση στην πώληση βιβλίων -συγκριτικά με τα εφτά τελευταία χρόνια!- και μείωση στην αγορά των e-books. Αυτό αποδεικνύει ότι τα βιβλία παραμένουν μια σταθερή αξία που συνοδεύει και τους μικρότερους σε ηλικία.
Της Ελένης Σπανού (https://overtheplace.wordpress.com/)
Τι διαβάζουν οι millennials λοιπόν και τι μπορείτε να διαβάσετε κι εσείς στα είκοσι-κάτι σας:
Αυτοβιογραφίες. Αρκετοί κωμικοί που έχουν περάσει από τις αγαπημένες μας τηλεοπτικές σειρές έγραψαν για τη ζωή τους μέσα από ξεκαρδιστικά περιστατικά, βλέπε το best seller Is Everyone Hanging Out Without Me? από τη γλυκούλα Mindy Kaling, με πανέμορφα κολάζ και χρώματα σελίδων που θυμίζουν πανάκριβα λευκώματα, όπως το Yes Please της θεάς Amy Poelher, αλλά και πιο σοβαρά, που κρύβουν αλήθειες για το χώρο του θεάματος και τα προβλήματα που κουβαλά, σαν το Bossypants της Tina Fey που δε φοβάται να μιλήσει για το σεξισμό στο Hollywood. Τα βιβλία αυτά αποτελούν έναν τρόπο να επικοινωνήσουν οι ίδιοι με τον κόσμο και να τους δώσουν μία γεύση από το τι πέρασαν για να φτάσουν εδώ που βρίσκονται. Είναι άκρως διασκεδαστικά, παράξενα οικεία και σίγουρα ενδιαφέροντα.
Φεμινισμός. Από τότε που η Emma Watson ξεκίνησε το παγκόσμιο book club της, Our Shared Shelf, χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν να καταλαβαίνουν τα προβλήματα που φέρνει η ανισότητα των δύο φύλων. Μέσα από τις προτάσεις της, άνοιξαν καινούρια θέματα συζητήσεων και πραγματοποιήθηκαν συνεδριάσεις και συνεντεύξεις που μπορείτε εύκολα να παρακολουθήσετε στο ίντερνετ. To τελευταίο βιβλίο που διάβασαν ήταν το Hunger Makes Me a Modern Girl, η αυτοβιογραφία της Carrie Brownstein, της punk/rock μουσικού που έχει γράψει και τη σειρά Portlandia. Άψογη και καυστική εκεί που πρέπει. Δύο ακόμη επιλογές που με ενθουσίασαν ήταν το How to Be a Woman της Caitlin Moran (αστείο και πλήρως ενημερωτικό) και το Persepolis (που μπορείς να βρεις μεταφρασμένο στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ηλίβατον), το οποίο περιγράφει τη ζωή της Ιρανής Marjane Satrapi στη δικτατορική Τεχεράνη μέσα από πολύ χιούμορ και φαντασία.
Graphic Novels. Τα comics έπαψαν πια να αφορούν σούπερ ήρωες και πιτσιρικάδες. Με την άνοδο της εκδοτικής Image Comics, παλιοί και νέοι καλλιτέχνες βγήκαν στο προσκήνιο και άρχισαν να γράφουν πιο ρεαλιστικές και προσωπικές ιστορίες. Το artwork πέρασε σε άλλο επίπεδο και πλέον σελίδες των graphic novels μπορούν να κοσμούν πινακοθήκες. Πιο γνωστό ίσως στο χώρο αυτή τη στιγμή είναι το δημιούργημα του Brian K. Vaugham και της Fiona Staples, Saga, με το εικονικό εξώφυλλο του πρώτου τεύχους. Ένα στόρυ που θυμίζει την υπόθεση του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας σε ένα κόσμο του Star Wars, ενώ εξίσου δημοφιλές είναι και το comic Sex Criminals, με ένα ζευγάρι εγκληματιών που έχουν τη δυνατότητα να σταματούν το χρόνο για κάποια δευτερόλεπτα κάθε φορά που κάνουν σεξ. Απίστευτες ιδέες, υλοποιημένες σε ένα μέσο που έχει αρχίσει να αγαπά κάθε κλασσικός αναγνώστης.
Πολυπολιτισμικότητα. Ίσως το πιο θετικό χαρακτηριστικό των αναγνωσμάτων των millennials είναι η διαφορετικότητα τους και η ποικιλία των συγγραφέων, που δεν συναντούν πια το κλασσικό αρσενικό/λευκό πρότυπο, αλλά δοκιμάζουν ιστορίες από όλα τα μέρη του κόσμου. Τελευταία έχει γνωρίσει άνοδο η αφρικανική κουλτούρα, με την Chimamanda Ngozi Adichie να είναι η πρωτοστάτης του είδους, ενώ πρόσφατα μεταφράστηκε στη γλώσσα μας και το έργο του Chigozie Obioma, "Οι Ψαράδες", από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Αυτά ήταν μερικά από τα πιο σύγχρονα αναγνώσματα των εικοσάρηδων. Μπορεί να μη διαβάζουν φανατικά, αλλά διαβάζουν πρωτότυπες ιστορίες που φέρνουν κάτι καινούριο, κι ας μη συναντούν τους κλασσικούς του παρελθόντος, μαθαίνουν όμως να προσαρμόζονται όσο καλύτερα μπορούν στη σημερινή κοινωνία.