Είναι το αντίστοιχο φεστιβάλ των Καννών για τις ταινίες μικρού μήκους και, συνεπώς, το μεγαλύτερο και σημαντικότερο φεστιβάλ στον συγκεκριμένο τομέα, συνυπολογίζοντας και τις δυνατότητες της διεθνούς αγοράς που το πλαισιώνει. Βρεθήκαμε στο preview για την διοργάνωση του 2017 και μάθαμε τους λόγους για τους οποίους το φεστιβάλ αυτό μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο προώθησης και επιτυχίας για κάθε κινηματογραφιστή μικρού μήκους.
Είναι το αντίστοιχο φεστιβάλ των Καννών για τις ταινίες μικρού μήκους και, συνεπώς, το μεγαλύτερο και σημαντικότερο φεστιβάλ στον συγκεκριμένο τομέα, συνυπολογίζοντας και τις δυνατότητες της διεθνούς αγοράς που το πλαισιώνει. Βρεθήκαμε στο preview για την διοργάνωση του 2017 και μάθαμε τους λόγους για τους οποίους το φεστιβάλ αυτό μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο προώθησης και επιτυχίας για κάθε κινηματογραφιστή μικρού μήκους.
Αυτό που είχε δειλά ξεκινήσει το 1979 ως ένα όραμα για την προβολή και προώθηση των ταινιών μικρού μήκους, το 1981 έγινε πραγματικότητα και έκτοτε εξελίχθηκε σε Μέκκα του είδους. Η έδρα του βρίσκεται στο Clermont-Ferrand, που έχει αναδειχθεί ως το πολιτιστικό κέντρο της Γαλλίας εάν λάβουμε υπόψη και το αντίστοιχης εμβέλειας μουσικό φεστιβάλ Europavox που επίσης διοργανώνεται εκεί. Πριν από μερικές ημέρες, πραγματοποιήθηκε στο Centre de Doc η ημερίδα για τον προγραμματισμό της επικείμενης διοργάνωσης. Οι προετοιμασίες ήταν πυρετώδεις και όλα δείχνουν ότι η επόμενη διεξαγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους που θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 11 Φεβρουαρίου 2017 θα είναι εντυπωσιακή.
Με όρους συσσώρευσης κοινού και επαγγελματιών ορμώμενων από όλες τις πτυχές του κινηματογράφου, πρόκειται για το δεύτερο σημαντικότερο φεστιβάλ της Γαλλίας, μετά από το αντίστοιχο των Καννών, αλλά και το μεγαλύτερο παγκοσμίως. Η διεύρυνση και η σημασία του αποτυπώνεται ανάγλυφα με νούμερα: 80.000 άτομα κατά μέσο όρο προσέρχονται στο φεστιβάλ, ένας αριθμός που αναλύεται επιμέρους σε 1700 συμμετέχοντες, πάνω από 10000 οργανισμούς και φορείς από όλον τον κόσμο (διαφημιστικές εταιρίες, κινηματογραφικές σχολές, ενώσεις κινηματογράφου και δίκτυα), 1200 εταιρίες παραγωγής και διανομής, 1000 αγοραστές, 800 επαγγελματίες από τον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο της τηλεόρασης που είναι υπεύθυνοι για την προβολή ταινιών μικρού μήκους. Στο δυσθεώρητο νούμερο υπολογίζεται και η τεράστια προσέλευση κοινού, στους οποίους ανήκουν όχι μόνο λάτρεις της 7ης Τέχνης αλλά και μεμονωμένοι επαγγελματίες του κινηματογράφου (σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, μοντέρ κλπ) που συμμετέχουν στα εργαστήρια και την πλειάδα παράλληλων δραστηριοτήτων που οργανώνονται με στόχο την περαιτέρω δικτύωση και, φυσικά, εκπαίδευση πάνω στις άπειρες προοπτικές της μεγάλης οθόνης.
Το τεράστιο εύρος του φεστιβάλ αφορά και στις πολλές θεματικές κατηγορίες του: ντοκιμαντέρ, μουσικές ταινίες, πειραματικές, κινουμένων σχεδίων, δράμα ή κωμωδία, όποιο και αν είναι το θέμα μιας ταινίας που συμμετέχει, το ζήτημα είναι να αποτελεί ένα καλλιτεχνικό όραμα μεγάλου βεληνεκούς σε συσκευασία μικρού μήκους. Πώς όμως αυτό αφορά τους έλληνες δημιουργούς;
Μέχρι στιγμής, έχουν συμμετάσχει 1025 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους και μία βραβεύτηκε, συγκεκριμένατο 2001 ήταν το «Έλα να σου πω» της Κατερίνας Φιλιώτου που κέρδισε το GrandPrix (σ.σ. αντίστοιχα βραβεύθηκε και στο φεστιβάλ της Δράμας). Οφείλουμε να παραδεχτούμε το αυτονόητο, ότι είναι άνιση η μάχη των φιλόδοξων δημιουργών απέναντι στις εξαιρετικά δυσχερείς, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, συνθήκες κινηματογραφικής παραγωγής στη χώρα μας. Ο χώρος του κινηματογράφου δεν χρηματοδοτείται και δεν στηρίζεται όπως πρέπει, συνεπώς μένει στην προσωπική προοπτική και το τρέξιμο των δημιουργών από φεστιβάλ σε φεστιβάλ προκειμένου να προωθήσουν την ταινία τους. Σε αυτό το πλαίσιο, το La Jetée προσφέρει τη δυνατότητα της διεθνούς προώθησης των ταινιών που συμμετέχουν, μέσα από τις προβολές, τη βιντεοθήκη, όπου συλλέγονται όλες οι ταινίες και είναι προσβάσιμη και διαδικτυακά για όλους τους επαγγελματίες του κινηματογράφου, καθώς και από την τεράστια αγορά που παρέχει. Αναλυτικότερα, 1000 τετραγωνικά μέτρα είναι ο χώρος όπου συρρέουν εταιρίες παραγωγής και διανομής, καθώς και φορείς διεθνούς εμβέλειας και δικτυώνονται μεταξύ τους, αλλά και με τους ίδιους τους δημιουργούς, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερο βήμα στη διαδικασία της προώθησης των ταινιών. Αξιοσημείωτο είναι ότι όλες, μα όλες οι ταινίες που υποβάλλονται προς επιλογή συμπεριλαμβάνονται στον Κατάλογο της Αγοράς ταινιών μικρού μήκους και στη βιντεοθήκη του φεστιβάλ, ανεξαρτήτως εάν επιλεγούν επίσημα από τη διοργάνωση ή όχι. Επίσης, μέσα από τη δράση EuroConnection, παρουσιάζονται ταινίες που ψάχνονται για συμπαραγωγή σε ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, παραγωγούς και χρηματοδότες. Από εκεί και έπειτα είναι θέμα συνεργασίας, καλής τύχης και, πάνω απ’ όλα, ταλέντου για να βρει ένα φιλμ τον δρόμο του με επιτυχία στη διεθνή αγορά.
Για τη συμμετοχή σας στο 39ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, έχετε υπόψη ότι οι προθεσμίες έχουν ως εξής: 7 Ιουλίου 2016 για τα φιλμ που έχουν ολοκληρωθεί μετά την 1η Οκτωβρίου 2015 και 7 Οκτωβρίου 2016 για τα φιλμ με παραγωγή 2016. Και στις δύο περιπτώσεις η μέγιστη επιτρεπόμενη διάρκεια είναι 40΄.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι εάν η ταινία σας επιλεχθεί, το φεστιβάλ καλύπτει τα έξοδά σας για όλες τις ημέρες της διεξαγωγής.
Περισσότερες πληροφορίες, καθώς και τη φόρμα αίτησης για την ταινία σας, μπορείτε να βρείτε εδώ:
http://www.clermont-filmfest.com
Photo credits: Arnaud Frich, Missel Vasset