Σύμφωνα με το The Hollywood Reporter  η ταινία βρίσκεται στις τρεις καλύτερες ξενόγλωσσες του 2020


Αφού πρώτα έκαναν παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας, μετά προβλήθηκαν στο Φεστιβάλ του Τορόντο, του Τελιουράιντ, του Σικάγου (στο οποίο απέσπασαν το πρώτο Βραβείο Σεναρίου για τον Χρήστο Νίκου και το Σταύρο Ράπτη), τώρα συνεχίζουν τη πορεία τους στην 93η διοργάνωση των Όσκαρ, όπου σύμφωνα με το περιοδικό Variety ανεβαίνουν στην 16η θέση ανάμεσα σε ταινίες από 70 χώρες. Αναφερόμαστε φυσικά στα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου για τα οποία καραδοκεί και άλλη μία πρόβλεψη από το περιοδικό The Hollywood Reporter πως η ταινία βρίσκεται ανάμεσα στις τρεις καλύτερες ξενόγλωσσες του 2020.

«Τα ''Μήλα'' είναι μία λεπτή σάτιρα για την τεχνολογία, για τα apple στις τσέπες μας που μας κλέβουν τη μνήμη και την προσωπική μας ταυτότητα. Ο ήρωας της ταινίας, όμως, ξυπνάει με αμνησία σε έναν αναλογικό κόσμο χωρίς ίντερνετ και κινητά για να καταγράψει σε μία παλιά Polaroid τις καινούργιες εμπειρίες του, που θα τον βοηθήσουν να συνθέσει μία νέα μνήμη», σύμφωνα με το περιοδικό.

milaaa.jpg

Η ταινία που διεκδικεί υποψηφιότητα στα Όσκαρ 2021 για τη κατηγορία καλύτερης Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους θα προβληθεί διαδικτυακά την Κυριακή 17/1 για ένα εικοσιτετράωρο, με ελεύθερη είσοδο δίνοντας την ευκαιρία στους ψηφοφόρους της Αμερικανικής Ακαδημίας να δουν τα «Μήλα», σύμφωνα με ενημέρωση από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Να πούμε ότι μαζί με τα «Μήλα» θα προβληθεί και η ταινία «Index» του Νικόλα Κολονού η οποία διεκδικεί να βρεθεί στην πεντάδα υποψηφίων για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους. Η online προβολή των ταινιών αυτών πρόκειται για πρωτοβουλία του Los Angeles Greek Film Festival και του UCLA Stavros Niarchos Foundation Center for the Study of Hellenic Culture. 

Αναμένουμε την απονομή των βραβείων Όσκαρ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Απρίλιο του 2021.

 

Η ιστορία

 Ενας 35χρονος άντρας τριγυρίζει στο διαμέρισμά του με εμφανή σημάδια κατάθλιψης. Κλείνει την πόρτα πίσω του και βγαίνει στο δρόμο. Από αυτό το σημείο και μετά, δε θυμάται τίποτα. Γιατροί τον περιμαζεύουν και τον οδηγούν σε ένα άσυλο. Ολοι στα γύρω δωμάτια, γυναίκες και άντρες διαφορετικών ηλικιών, πάσχουν κι αυτοί από αυτή την παράξενη αμνησία που έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας. Οι κάτοικοι της Αθήνας ξεχνούν – ποιοι είναι, που μένουν, ποιοι τους αγαπούν. Μήπως επειδή κανείς πια δεν αγαπά κανέναν. Ο άντρας θα πάρει μέρος σ' ένα πείραμα μίας θεραπεύτριας που θέλει τους ασθενείς να αναλαμβάνουν τη ζωή τους από την αρχή. Τους βάζει ασκήσεις/αποστολές στον έξω κόσμο και τους ζητά να τραβούν polaroid φωτογραφίες από τις νέες τους εμπειρίες. Ο άντρας ακολουθεί μουδιασμένος τις οδηγίες, γνωρίζεται και με μία κοπέλα που κάνει και η ίδια το ίδιο πρόγραμμα. Ολοι προσπαθούν να πιαστούν από κάπου, να ξαναθυμηθούν, η ζωή να αποκτήσει ξανά νόημα. Το μόνο που μοιάζει να του δίνει μία οικεία αίσθηση χαράς κι ασφάλειας; Τα μήλα που αγοράζει από τον γειτονικό μπακάλη. Οταν τα γεύεται κάτι ακουμπά στο παρελθόν του.

Μήλα Σκηνοθεσία: Χρήστος Νίκου.  Σενάριο: Χρήστος Νίκου, Σταύρος Ράπτης.  Παραγωγή: Ηρακλής Μαυροειδής, Αγγελος Βενέτης, Αρης Ντάγιος, Νίκος Σμπιλίρης (executive producer).  Εταιρεία παραγωγής: Boo Productions. Συμπαραγωγή: Mariusz Wlodarski, LAVA Films, με την υποστήριξη των ΕΚΚ, Polish Film Institute, Nova.  Διεύθυνση Φωτογραφίας: Bartosz Swiniarski. Μοντάζ: Γιώργος Ζαφείρης.  Ηχος: Λέανδρος Ντούνης, Κώστας Κουτελιδάκης.  Μουσική: The Boy.  Σκηνογράφος: Έφη Μπίρμπα.  Ενδυματολόγος: Δήμητρα Λιάκουρα.  Μακιγιάζ: Κυριακή Μελλίδου.  Διεύθυνση Παραγωγής: Τέτα Αποστολάκη. Πρωταγωνιστούν: Αρης Σερβετάλης, Σοφία Γεωργοβασίλη, Αννα Καλαϊτζίδου, Αργύρης Μπακιρτζής, Κώστας Λάσκος, Μπάμπης Μακρίδης, Κώστας Ξυκομηνός, Κίμωνας Φιορέττος, Νότα Τσερνιάφκσι, Αλεξάνδρα Αϊδίνη.