Το τέταρτο κεφάλαιο του action-thriller franchise «σπάει ταμεία», με τον Κιάνου Ριβς να λέει μόνο 380 λέξεις σε μία τρίωρη ταινία και ο αριθμός των on-screen θυμάτων του παραμένει εντυπωσιακός.
Πέρασαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια από το τρίτο κεφάλαιο του action-thriller franchise “John Wick” με πρωταγωνιστή τον Κιάνου Ριβς. Η πανδημία καθυστέρησε κατά πολύ τα γυρίσματα και την επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας του τέταρτης ταινίας που άνοιξε πριν από λίγες μέρες σε όλο τον πλανήτη, αλλά φαίνεται ότι άξιζε αυτή η αναμονή. Το “John Wick: Κεφάλαιο 4”, με το «καλημέρα», έγινε η πιο επιτυχημένη ταινία του franchise, ένα πραγματικό φαινόμενο. Συνήθως, οι πρώτες ταινίες ενός franchise «σκίζουν» στα ταμεία και μετά ακολουθεί μία φθίνουσα πορεία.
Εδώ έχουμε το αντίθετο, κάθε νέα ταινία, με πρωταγωνιστή τον John Wick, κόβει περισσότερα εισιτήρια από την προηγούμενη και καλλιτεχνικά παραμένει σε υψηλά στάνταρ. Όσο υψηλά μπορείς να τα θέσεις για μία ταινία με πρωταγωνιστή τον σπουδαιότερο κακό ηθοποιό του Χόλιγουντ, μαζί με τον Νίκολας Κέιτζ. Σας αρέσει αυτό ή όχι, ούτε μισή ατάκα δεν μπορούν ξεστομίσουν μαζί, εκτός αν βλέπουμε τις ταινίες τους για χαβαλέ και μέσα από ένα cult πλαίσιο. Έτσι, ναι. Δεν μπορώ να θυμηθώ καλή ταινία με τον Κιάνου Ριβς -πλην του “John Wick”- και του Νίκολας Κέιτζ τα τελευταία 15 χρόνια. Εσείς;
Στο “John Wick: Κεφάλαιο 4”, ο Κιάνου Ριβς αραδιάζει μόνο 380 λέξεις. Ναι, λέει -όπως τις λέει- μόνο 380 λέξεις σε μία σχεδόν τρίωρη ταινία. Τόσες του έδωσαν στο σενάριο. Τόσες λέει. Μάλλον, έχει άλλα εκφραστικά μέσα και όπλα. Δεν χρειάζεται να πει πολλά. Όσες λιγότερες λέξεις λέει, μεγαλύτερη επιτυχία θα έχει μία ταινία.
Όσο για τους fans; Λάτρεψαν το τέταρτο αυτό κεφάλαιο. Και εγώ το λάτρεψα. Είναι καθαρή κινηματογραφική ψυχαγωγία, good clean fun, χωρίς να πρέπει να σκεφτείς πολλά. Σαν να βλέπεις ένα live-action video game. Αν πρέπει να σκεφτείς σοβαρά μία ταινία με τον Κιάνου Ριβς, ειδικά το “John Wick”, μάλλον πρέπει να τον κατατάξεις ανάμεσα στους mass murderers που πρέπει να συλληφθούν άμεσα. Δεν μπαίνεις στον κόπο. Ποπ κορν και τον αφήνεις να σκοτώνει ό,τι κινείται και δεν κινείται.
Αφού πιάσαμε τους σκοτωμούς του John Wick, δεν άργησαν κάποιοι να μετρήσουν πόσους «κακούς» έχει «καθαρίσει» στα τρία πρώτα κεφάλαια. Αφήνω έξω το τέταρτο που παίζεται τώρα, δεν κάνω spoiler, για να τους μετρήσετε μόνοι σας. Δεν είναι αθώα περιστερά και ο ίδιος, ένας πληρωμένος δολοφόνος είναι που ήθελε να αποσυρθεί ήσυχα και να βγει στη σύνταξη. Μόνο που το παρελθόν του δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι του υποκόσμου που θέλουν να τον «τσιμεντώσουν». Ο ίδιος, έχει χάσει τα πάντα, μένει μόνο η εκδίκηση.
Κρατηθείτε. Ξεκινάει το kill count του John Wick, του Baba Yaga, στις τρεις πρώτες ταινίες. Στην πρώτη ταινία “John Wick” του 2014, σκοτώνει 77 ανθρώπους. Στο δεύτερη ταινία του 2017, “John Wick: Κεφάλαιο 2», σκοτώνει 128. Στην ταινία “John Wick: Κεφάλαιο 3” του 2019, «καθαρίζει» 94. Σύνολο 299 on-screen θάνατοι, με κάθε ευφάνταστο τρόπο, από τα χεράκια του John Wick στις τρεις πρώτες ταινίες. Χωρίς να υπολογίζουμε το τέταρτο κεφάλαιο που παίζεται τώρα και εκεί ξεφεύγει πραγματικά ο αριθμός των θυμάτων του. Και όλοι αυτά μέσα σε ένα τριημεράκι, που συνήθως συμβαίνουν τα γεγονότα των ταινιών.
Δεν ξέρω αν σας βάλαμε κάποιο περίεργο task και μπείτε στην κινηματογραφική αίθουσα με μπλοκάκι για να μετρήσετε το body count του John Wick στο τέταρτο κεφάλαιο. Όπως και να έχει, είναι απλά μία super ταινία και τίποτα άλλο.