Από τις αναπάντεχα καλές και feelgood ταινίες της χρονιάς, βασισμένη στο αγαπημένο role-playing game, βρήκε «αντίσταση» στην Ελλάδα των άδειων αιθουσών.
Δεν θα κρυφτώ, με «μισή καρδιά» μπήκα στην αίθουσα για την ταινία «Dungeons & Dragons: Εντιμότητα Μεταξύ Κλεφτών», έχοντας πολλά στο μυαλό μου: την ομώνυμη ταινία του 2000 με τον Τζέρεμι Άιρονς και τον… Μάρλον Γουέιανς που ήταν ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να υπάρξει κινηματογραφικά, μπόλικες άλλες σύγχρονες μεταφορές από fantasy βιβλία, games και video games (το Dungeons & Dragons δεν ανήκει στα τελευταία αλλά έχει δει δεκάδες μεταφορές του σε video games, μάλιστα, κάποιες εξαιρετικές, «Baldur's Gate», «Neverwinter Nights») που αποδείχτηκαν φόλες, πρόσθεσα σε αυτά και την ντόπια φιλμοκριτική που «κατακρεούργησε» -η πλειοψηφία της, για να είμαστε ακριβείς- την ταινία, λίγο ακόμα και δεν θα έκοβα εισιτήριο, από αυτά που χρειάζονται τα σινεμά για να επιβιώσουν.
Ευτυχώς, με παρακίνησαν φίλοι, παλαιοί «συναγωνιστές» του D&D, ούτε αυτοί ήταν σίγουροι, βέβαια, τι θα αντιμετώπιζαν. Είχαν τρομάξει, βλέπεις, από τις κριτικές των ελληνικών ΜΜΕ, σε αντίθεση με τα διεθνή μέσα που στην πλειοψηφία τους ήταν θετικές έως αποθεωτικές. Δεν ξέρω γιατί δεν άρεσε η ταινία στους Έλληνες κριτικούς κινηματογράφου. Ήταν «εύκολος στόχος» η ταινία; Σε κάθε περίπτωση, είναι το δικό τους αναφαίρετο δικαίωμα να γράφουν ελεύθερα ό,τι θέλουν.
Το «Dungeons & Dragons: Εντιμότητα Μεταξύ Κλεφτών» αποδείχτηκε μία απρόσμενα καλή ταινία, για την ακρίβεια, μία πολύ καλή ταινία. Αυτή ήταν η αίσθηση, το feedback όσων έβγαιναν από την αίθουσα. Ακόμα και αν μιλάμε για αυτά τα 25 άτομα σε ένα τοπικό σινεμά της Αθήνας. Ίσως αυτό το word of mouth αποδειχθεί το πιο δυνατό χαρτί για την ταινία των Τζόναθαν Γκολντστιν και Τζον Φράνσις Ντέιλι, κάτι που αντανακλάται και στο αμερικανικό box office (και όχι στο ελληνικό). Εκτόπισε το -εξαιρετικό- «John Wick: Κεφάλαιο 4» από την πρώτη θέση στο αμερικανικό box office, με εισπράξεις 38 εκατομμυρίων δολαρίων (και περισσότερα από 71.5 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως). Με ύψος παραγωγής στα 150 εκατομμύρια, χωρίς να υπολογίζουμε κόστος για marketing κ.α., φαντάζει τώρα πολύ πιθανό ότι «θα βγάλει τα λεφτά της». Κάτι που το θεωρούσαν απίθανο, ακόμα και οι πιο έμπειροι αναλυτές στις ΗΠΑ. Ίσως και η σειρά «Stranger Things» στο Netflix έπαιξε το δικό της ρόλο στη φλόγα που άναψε για ένα ακόμα revival του D&D, των επιτραπέζιων role-playing games και τη διάδοσή τους σε ένα ευρύτερο κοινό. Μία επιτυχία της ταινίας ισούται με συνέχειες… Κάτι που δεν έγινε με ταινίες σαν το «Warcraft» του 2016 που το στήριξε κυρίως η κινεζική αγορά.
Στην Ελλάδα, το «Dungeons & Dragons: Εντιμότητα Μεταξύ Κλεφτών» απέτυχε το πρώτο τετραήμερο προβολής της, κόβοντας μόλις 12.132 εισιτήρια σε 102 αίθουσες σε όλη την Ελλάδα. Η Ελλάδα που αντιστέκεται.
Η ταινία σε καλεί σε ένα κινηματογραφικό session, σε ένα παιχνίδι ρόλων με μία παρέα πρωταγωνιστών με τρομερή χημεία. Κρις Πάιν, Μισέλ Ροντρίγκεζ, Ρέγκε-Ζαν Πέιτζ, Τζάστις Σμιθ, Σοφία Λίλις, Χιου Γκραντ.
Ρίχνουμε τα ζάρια και ξεκινάει η ιστορία: Ένας γοητευτικός κλέφτης (Κρις Πάιν) και μία ομάδα τυχοδιωκτών οργανώνουν μια επική ληστεία για την απόκτηση ενός χαμένου κειμηλίου, αλλά τα σχέδια τους θα στραβώσουν επικίνδυνα, όταν συγκρουσθούν με τα λάθος άτομα.
Το «Dungeons & Dragons: Εντιμότητα Μεταξύ Κλεφτών» ζωντανεύει τον πλούσιο κόσμο και το πνεύμα του θρυλικού επιτραπέζιου παιχνιδιού ρόλων που έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά το 1974 από τους σχεδιαστές-θρύλους Γκάρι Γκάιγκαξ και Ντέιβ Άρνεσον και έχει δει εκατομμύρια παίκτες σε όλο τον κόσμο να μεγαλώνουν με αυτό. Δεν χρειάζεται να γνωρίζεις από τους κανόνες του D&D, τις δυνάμεις του κάθε paladin και sorcerer ή κάποια πλάσματα μέσα από το παιχνίδι για να απολαύσεις την ταινία. Κάθισε αναπαυτικά στο κάθισμα του σινεμά και -όσο προλάβεις, πριν κατέβει στην Ελλάδα- απόλαυσέ την.