Από τις ιστορικές υπερπαραγωγές «Μπεν Χουρ» και «Σπάρτακος» μέχρι το «Life of Brian” και το «Jesus Christ Superstar”, έξι ταινίες για τη Μεγάλη Εβδομάδα.


Η σειρά «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» του Franco Zeffirelli, με τον απόλυτο τηλεοπτικό Ιησού, τον Βρετανό ηθοποιό Robert Powell, είναι από τους κλασικούς τίτλους που δεν λείπουν κάθε χρόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα από την ελληνική τηλεόραση.

Υπάρχουν και άλλοι κλασικοί τίτλοι που προβάλλονται συχνά ή όχι τόσο συχνά στην ελληνική τηλεόραση κατά την περίοδο του Πάσχα. Σας θυμίζουμε κάποιες από αυτές.

Μπεν Χουρ (1959)

Το ιστορικό έπος «Μπεν Χουρ» του William Wyler είναι από αυτές τις ταινίες που δεν χορταίνεις να βλέπεις στις γιορτές. Τυχεροί όσοι παλαιότερα πρόλαβαν να την δουν και στη μεγάλη οθόνη. Ο Charlton Heston πρωταγωνιστεί στο ρόλο του Judah Ben-Hur, ενός πλούσιου Εβραίου πρίγκιπα και εμπόρου στα χρόνια του Χριστού στην Ιερουσαλήμ όπου προδίδεται από έναν φίλο Ρωμαίο και καταλήγει σκλάβος σε πολεμικές τριήρεις. Όταν βρει ξανά την ελευθερία του θα προσπαθήσει να εκδικηθεί για το κακό που προξένησαν στον ίδιο και στην οικογένειά του, ενώ μία στιγμιαία συνάντηση με τον Ιησού Χριστό θα του αλλάξει την οπτική στη ζωή. Κλασικές και ανεπανάληπτες οι σκηνές ναυμαχίας με τις τριήρεις και τις αρματοδρομίες.

Σπάρτακος (1960)
Άλλο ένα ιστορικό έπος που δεν το έχει αγγίξει ο χρόνος. Η μεγαλειώδης ταινία του
Stanley Kubrick – ήταν μόλις 29 χρονών όταν τη γύρισε – είναι μία αξεπέραστη ιστορίας επανάστασης και αντίστασης. Είναι η ιστορία του σκλάβου και μονομάχου Σπάρτακου (Kirk Douglas) από τη Θράκη που έζησε περίπου 100 χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού και οδήγησε μία ομάδα άλλων μονομάχων εναντίον των Ρωμαίων δυναστών.

Life of Brian (1979)
Γνωστή στην Ελλάδα με τον τίτλο «Ένας προφήτης, μα τι προφήτης!», η σατιρική κωμωδία των
Monty Python θεωρήθηκε από πολλούς βλάσφημη. Εμείς διαφωνούμε. Σε σκηνοθεσία Terry Jones, παρακολουθούμε τη ζωή του Brian Cohen (Graham Chapman), ενός ανδρός που γεννήθηκε την ίδια μέρα και στον ακριβώς διπλανό στάβλο από εκεί που γεννήθηκε ο Χριστός. Όπως μπορείτε να υποψιαστείτε, πολλοί τον μπερδεύουν με τον πραγματικό Μεσσία, κάτι που τον βάζει σε μεγάλους μπελάδες. Το «Life of Brian” έχει μεγαλύτερο βάθος από ότι κάποιοι νομίζουν, μία πραγματικά απολαυστικήγ βρετανική κωμωδία όπου πρωταγωνιστούν όλοι οι Monty Python (Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin).

Βαραββάς (1961)
Ανάμεσα στον Χριστό και στον ληστή Βαραββά (
Anthony Quinn), ο Πόντιος Πιλάτος δίνει στο πλήθος που συγκεντρώνεται για να δει τους δύο σταυρωμένους τη δυνατότητα να αποφασίσουν σε ποιον θα δώσουν χάρη. Το πλήθος επιλέγει να σωθεί ο Βαραββάς. Κλονισμένος από την εικόνα του Ιησού στον σταυρό, ο Βαραββάς προσπαθεί να κάνει μία νέα αρχή στη ζωή του, μόνο που τα μεγάλα βάσανα τώρα ξεκινάνε για τον ίδιο. Από ληστής σε σκλάβος και μονομάχος, τα πάθη του δεν έχουν τελειωμό. Κλασική ταινία του Αμερικανού σκηνοθέτη Richard Fleischer και των ιταλικών στούντιο του Dino De Laurentis, από αυτές τις ταινίες που προβάλλονται συνεχώς κατά τη διάρκεια του Πάσχα.

Οι Δέκα Εντολές (1956)
Άλλη μία ταινία που παίζεται ανελλιπώς από τα δημόσια και ιδιωτικά κανάλια κατά την περίοδο του Πάσχα, αν και η ιστορία δεν έχει να κάνει με την σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού. Το βιβλικό έπος του
Cecil B. DeMille είναι η ιστορία της ζωής του Μωυσή (και εδώ ο Charlton Heston, λίγα χρόνια πριν τον Μπεν Χουρ) που από θετός πρίγκιπας της Αιγύπτου μαθαίνει την πραγματική του ταυτότητα, οδηγεί τους Εβραίους προς την Έξοδο και στη συνέχεια παραλαμβάνει τις Δέκα Εντολές από τον Θεό στο όρος Σινά. Ένα θρησκευτικό έπος προορισμένο για τη μεγάλη οθόνη.

Jesus Christ Superstar (1973)
Η ταινία του
Norman Jewison δεν προβάλλεται συχνά στην ελληνική τηλεόραση. Για την ακρίβεια, δεν θυμόμαστε καν πότε προβλήθηκε την τελευταία φορά. Ο «Ιησούς Χριστός, Υπέρλαμπρο Άστρο» είναι ένα θρησκευτικό μιούζικαλ, βασισμένο στο μουσικό άλμπουμ και στη συνέχεια την ομώνυμη ροκ όπερα των Andrew Lloyd Webber και Tim Rice, και ακολουθεί τον Χριστό στις τελευταίες του βδομάδες μέχρι τη σταύρωση. Τον Ιησού ενσαρκώνει ο Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός Ted Neely. Προετοιμαστείτε για κάτι πολύ διαφορετικό. Κάποιοι θα το λατρέψετε, κάποιοι όχι, αλλά τα τραγούδια της ταινίας παραμένουν «ζωντανά» μέχρι σήμερα.