Ο Έντι Μέρφι επιστρέφει μετά από 40 χρόνια από τον πρώτο “Μπάτσο του Μπέβερλι Χιλς” με μία νέα ταινία στο Netflix με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Άξελ Φόλι.


Ο ντετέκτιβ Άξελ Φόλι (Έντι Μέρφι) αναλαμβάνει ξανά καθήκον στο Μπέβερλι Χιλς. Μετά την απειλή της ζωής της κόρης του, εκείνη (Τέιλουρ Πέιτζ) και ο Φόλι ενώνουν τις δυνάμεις τους με έναν νέο συνεργάτη (Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ ), καθώς και με τους παλιούς φίλους Μπίλι Ρόουζγουντ (Τζατζ Ράινχολντ) και Τζον Τάγκαρτ (Τζον Άστον), και κάνουν τα πάντα για να αποκαλύψουν μια συνωμοσία.

40 ολόκληρα χρόνια μετά τον πρώτο “Μπάτσο του Μπέβερλι Χιλς” που καθιέρωσε τον 63χρονο σήμερα Έντι Μέρφι σαν ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της κωμωδίας και της δράσης στο Χόλιγουντ και 30 χρόνια από την τελευταία και τρίτη ταινία του franchise, ο σπουδαίος Αμερικανός ηθοποιός επιστρέφει στο ρόλο του ντετέκτιβ Άξελ Φόλι. 

Ιδιαίτερα τις δεκαετίες του ’80 και ’90, ο Έντι Μέρφι πρωταγωνίστησε σε μερικές από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά και καλλιτεχνικά ταινίες του. Θυμόμαστε κάποιες από αυτές, πέρα από τις ταινίες του franchise “Ο Μπάτσος του Μπέβερλι Χιλς” και τις ταινίες “Shrek” στις οποίες έδωσε τη φωνή του.

48 Ώρες (1982)
Η πρώτη κινηματογραφικήγ εμφάνιση του Έντι Μέρφι, ερχόμενος με φόρα από το Saturday Night Live, ήταν η κωμωδία δράσης “48 Ώρες”. Δεν θα μπορούσε να κάνει καλύτερη αρχή στη μεγάλη οθόνη, με την ταινία να σκίζει στο box office. Δύο χρόνια αργότερα ήρθε ο πρώτος “Μπάτσος του Μπέβερλι Χιλς” που σάρωσε το πάντα. Ο Νικ Νόλτε παίζει ένα αστυνομικό στο Σαν Φρανσίσκο που αναγκάζεται να συνεργαστεί με έναν κακοποιό (Έντι Μέρφι) για να πιάσουν δύο σκληρούς δολοφόνους.

Πολυθρόνα για δύο (1983)
Ο Έντι Μέρφι κλέβει την παράσταση από δύο «παλιές καραβάνες» του Χόλιγουντ, τους Ραλφ Μπέλαμι και Ντον Αμίτσι. Οι δύο τελευταίοι ενσαρκώνουν δύο αδέλφια εκατομμυριούχους στη Φιλαδέλφεια που βάζουν ένα στοίχημα μεταξύ τους και πραγματοποιούν ένα – απάνθρωπο – κοινωνικό πείραμα: Θα παγιδέψουν τον σνομπ διευθυντή τους (φοβερός ο Νταν Ακρόιντ), κατηγορώντας για κλέφτη, πέφτουλα και έμπορο ναρκωτικών. Τη θέση του στην εταιρεία θα πάρει ένας μικροκακοποιός (Έντι Μέρφι) που μόλις έχει βγει από τη φυλακή (με την εγγύηση πληρωμένη από τα δύο αδέρφια). Μπορεί ένας άνθρωπος «της πιάτσας» να τα καταφέρει σε μία μεγάλη εταιρεία και να συνηθίσει στη μεγάλη ζωή; Πώς θα αντιδράσει και ο διευθυντής που είδε τον κόσμο του να καταρρέει μέσα σε μία μέρα; Πώς είναι να αλλάζει στάτους και τρόπο ζωής ξαφνικά;

Coming to America (1988)
Γνωστό στην Ελλάδα και με τον τίλο “Ο Πρίγκιπας της Ζαμούντα”, βρίσκουμε τον Έντι Μέρφι στο ρόλο του πρίγκιπα αυτής της φανταστικής αφρικανικής χώρας που ταξιδεύει incognito στην Αμερική για να βρει μία ανεξάρτητη γυναίκα για να παντρευτεί. Μόνο που η νύφη θα πρέπει να τον αγαπήσει για αυτό που βλέπει εκείνη (και όχι σε τι έχει μεταμφιεστεί αυτός), ένας φτωχός Αφρικανός φοιτητής που μένει στο Κουίνς της Νέας Υόρκης και όχι ένας ζάμπλουτος πρίγκιπας. Τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα. Μοναδικός ο Αρσένιο Χολ στο ρόλο του «συμφοιτητή»-προσωπικού βοηθού του πρίγκιπα.

Boomerang (1992)
Το “Boomerang” είναι μία διαφορετική πρόταση, με τον Έντι Μέρφι να απομακρύνεται για λίγο από τον άκρως κωμικό ή action χαρακτήρα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία ρομαντική κωμωδία που εξελίσσεται σε ένα corporate περιβάλλον μεγάλης διαφημιστικής εταιρείας. Ο Έντι Μέρφι στο ρόλο ενός γυναικά και σωβινιστή executive, παίρνει το μάθημά του όταν το νέο αφεντικό είναι γυναίκα. Η ταινία ξεχώρισε για τον ρυθμό της και το καστ μόνο με Αφροαμερικανούς ηθοποιούς, κάτι όχι τόσο συχνό ακόμα και τη δεκαετία του ’90.

Δάσκαλος για κλάματα (1996)
Με αρχή την ταινία “Δάσκαλος για κλάματα” (“The Nutty Professor”), ξεκίνησε μία εποχή που βρήκε τον Έντι Μέρφι να πρωταγωνιστεί σε μία σειρά από «χαζοκωμωδίες», μόνο που αυτές αποδείχτηκαν άκρως διασκεδαστικές και εμπορικά τα πήγαν περίφημα. Η εξωφρενική κωμωδία του 1996 είναι remake της ομώνυμης ταινίας του 1963, με τότε πρωταγωνιστή τον Τζέρι Λιούις. Ο Έντι Μέρφι είναι ένας καλόκαρδος παχύσαρκος καθηγητής που εφευρίσκει μία μοναδική φόρμουλα αδυνατίσματος και μεταμορφώνεται σε έναν σωματαρά και γόη – αλλά άκρως αντιπαθητικό – άνδρα. Τελικά, πότε ήταν καλύτερα; Πριν ή μετά; Ο Έντι Μέρφι παίζει επτά ρόλους στην ταινία.

Dr. Dolittle, Ο Γιατρός Τρελάθηκε (1998)
Η ταινία είναι ελεύθερα βασισμένη στα ομώνυμα παιδικά βιβλία και την ταινία μιούζικαλ του 1967. Είναι μία κωμωδία φαντασίας για μικρά και μεγάλα παιδιά, με τον Έντι Μέρφι να υποδείεται έναν γιατρό που μικρός είχε τη δυνατότητα να καταλαβαίνει τι του λένε τα ζώα και να επικοινωνεί μαζί τους. 30 χρόνια αργότερα, το μικρό παιδί έχει εξελιχθεί σε έναν σεβαστό χειρουργό στο Σαν Φρανσίσκο. Μία ωραία – ή κακή – πρωία και μετά από ένα μικρό ατύχημα, αρχίζει να ακούει ξανά τα ζώα να του μιλάνε. Όλοι θα τον περάσουν για τρελό και η καριέρα και οι σχέσεις του θα αρχίσουν να κινδυνεύουν. Ποιος θα εμπιστευτεί έναν γιατρό που ισχυρίζεται ότι μιλάει με τα ζώα;

Ένα τρελό, τρελό κόλπο (1999)
Γνωστό και σαν “Bowfinger”, ο αγγλικός original τίτλος, βρίσκει τους δύο μεγάλους κωμικούς που ξεκίνησαν από το Saturday Night Live, Στιβ Μάρτιν και Έντι Μέρφι, να βάζουν μπροστά ένα κόλπο. Ο Στιβ Μάρτιν είναι ένας αποτυχημένος παραγωγός ταινιών που βρίσκεται ένα βήμα πριν από την χρεοκοπία. Έχει δύο χιλιάρικα (!!) για να γυρίσει την επόμενη ταινία που ευελπιστεί να γίνει μεγάλη επιτυχία. Έχει μαζέψει μία guerilla ομάδα συνεργατών που γυρίζουν επί τόπου και παράνομα σε διάφορα locations και στούντιο στο Λος Άντζελες με δανεικό εξοπλισμό. Του λείπει, όμως, ένας μεγάλος σταρ πρωταγωνιστής και αυτός δεν είναι άλλος από τον Κιτ Ράμσεϊ (Έντι Μέρφι). Μπάτζετ δεν έχει για να πείσει τον σταρ να πάρει μέρος στην ταινία και έτσι αρχίζει να τον κινηματογραφεί κρυφά στην καθημερινότητά του. Αυτό δεν είναι τίποτα σε αυτό που ακολουθεί. Ο Έντι Μέρφι σε άλλη μία ταινία με πολλαπλούς ρόλους.