Ταινίες από όλο τον κόσμο!


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, επανεκδόσεις κλασικών αριστουργημάτων κατακλύζουν τα θερινά σινεμά ενθουσιάζοντας τους απανταχού σινεφίλ. Σε περίπτωση λοιπόν που δεν ενδιαφέρεστε για τις πιο πρόσφατες χολιγουντιανές ταινίες, και προτιμάτε τα παλαιότερα, πιο κλασικά φιλμ, επιλέξαμε για εσάς 5 κλασικές ταινίες που μπορείτε να απολαύσετε μέσα στον Ιούλιο!

Rashomon (1950)

Μία από τις πιο γνωστές ταινίες του θρυλικού Akira Kurosawa, το «Rashomon» ήταν τόσο επιδραστικό που χάρισε το όνομά του σε ένα ολόκληρο υποείδος κινηματογραφικής αφήγησης: Στη φεουδαρχική Ιαπωνία, ο βιασμός μιας γυναίκας και η δολοφονία του συζύγου της εξιστορούνται τέσσερεις φορές, από τέσσερεις διαφορετικές οπτικές γωνίες. (4 Ιουλίου)

Rear Window (1954)

Ο «Σιωπηλός Μάρτυς» του Χίτσκοκ, η κορυφαία ταινία του πληθωρικού σκηνοθέτη και μία από τις σπουδαιότερες ταινίες του αμερικάνικου σινεμά, επιστρέφει στις οθόνες μας στις 4 Ιουλίου. Ένας κατάκοιτος φωτογράφος περνάει τις ημέρες του στο σπίτι, ρεμβάζοντας τον ακάλυπτο της πολυκατοικίας του. Όταν θα γίνει μάρτυρας ενός εγκλήματος, ο πρωταγωνιστής μας θα βρεθεί, άθελά του, στο επίκεντρο μίας επικύνδυνης συνομωσίας -αλλά και μίας από τις πιο συναρπαστικές περιπέτειες στα χρονικά του κινηματογράφου.

Ladri di Biciclette (1948)

Ταινία-σταθμός του Ιταλικού νεορεαλισμού, το «Κλέφτες Ποδηλάτων» του Vittorio De Sica ακουλουθεί τις περιπέτειες ενός δύσμοιρου μεροκαματιάρη στην μεταπολεμική Ιταλία του 1948. (11 Ιουλίου)

Breakfast at Tiffany's (1961)

Βασισμένο στην εμβληματική νουβέλα του Truman Capote, το «Πρωινό στο Τίφανυς» του Blake Edwards αποτέλεσε ρόλο-φωτιά για την Audrey Hepburn και καθόρισε το χολιγουντιανό σινεμά του 1960. Μία νεαρή κοπέλα με μυστηριώδες παρελθόν κάνει κοσμική ζωή στη Νέα Υόρκη, σε ένα ατμοσφαιρικό slice-of-life γεμάτο αξέχαστες στιγμές, που αποτυπώνει με οξυδέρκεια την αμερικάνα του 1950. (11 Ιουλίου)

All That Jazz (1979)

Το αυτοβιογραφικό, μουσικό έπος του Bob Fosse εξερευνά με μεγαλείο τις πιο φωτεινές και σκοτεινές γωνιές της βιομηχανίας του θεάματος, ακολουθώντας την πολυτάραχη καριέρα ενός παρακμιακού χορευτή. Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες το 1980, 4 Βραβεία Όσκαρ, το «All That Jazz» θεωρείται σήμερα μία από τις κορυφαίες στιγμές του αμερικάνικου σινεμά. (11 Ιουλίου)