To Sweet Bobby βασίζεται στην μεγαλύτερη catfish ιστορία που έχει καταγραφεί.


Πώς θα σου φαινόταν αν, για οκτώ χρόνια, ήσουν ερωτευμένος/η με κάποιον που δεν ήταν αυτός που έλεγε ότι ήταν; Αν σας παρουσίασε σε όλους τους φίλους του, αλλά κανένας από αυτούς δεν υπήρχε στην πραγματικότητα; Ή περνούσε μαζί σου κάθε βράδυ του στο Skype, ακούγοντάς σε να κοιμάσαι αλλά αρνούνταν να δείξει το πρόσωπό του; Το Sweet Bobby, το πιο φρέσκο ντοκιμαντέρ true crime του Netflix, μας συστήνει την Kirat Assi, που βίωσε ακριβώς αυτό. 

Το 2009, η Kirat έπεσε θύμα μιας περίτεχνης ρομαντικής απάτης, που διεξήχθη στο Facebook, η οποία συνεχίστηκε μέχρι το 2018. Περιλάμβανε έως και 60 χαρακτήρες, ο καθένας με τα δικά του ψεύτικα προφίλ, που υπήρχαν μόνο στη διεστραμμένη φαντασία του απατεώνα. Στο επίκεντρο όλων ήταν ο Bobby, ένας όμορφος καρδιολόγος από την κοινότητα των Σιχ του δυτικού Λονδίνου. Ο Bobby ήταν πραγματικό πρόσωπο, αλλά στην πραγματικότητα δεν ήταν αυτός που μιλούσε στην Kirat. Ήταν η ξαδέρφη της, Simran Bhogal. Η Kirat που είναι τώρα 43ων ετών, δεν ξέρει ακόμα γιατί η Simran που ήταν μόλις έφηβη όταν άρχισε τα ψέματα τη βασάνιζε στα τριάντα της. «Απλώς δεν ξέρω ποια είναι η αλήθεια».

Το νέο ντοκιμαντέρ, που κυκλοφορεί σήμερα, έρχεται τρία χρόνια αφότου η ιστορία της εξαπάτησης της Kirat συγκέντρωσε εκατομμύρια ακροατές στο ομώνυμο podcast της Tortoise Media. 

Η εμπειρία της Kirat θεωρείται ως η πιο γνωστή περίπτωση catfish που έχει καταγραφεί. Ξεκίνησε όταν ο πρώην φίλος της Simran, JJ, έστειλε στην Kirat ένα μήνυμα στο Facebook, ζητώντας τη συμβουλή της για το πώς να κερδίσει ξανά την ξαδέρφη της. Μήνες αργότερα, όταν η Kirat ενημερώθηκε ότι ο JJ πέθανε, η Simran της έδωσε τα στοιχεία για τον αδερφό του, Bobby, για να στείλει τα συλλυπητήριά της. Ωστόσο, ήταν η Simran πίσω από το τρομακτικά ρεαλιστικό προφίλ του Bobby. Έγιναν γρήγοροι φίλοι και της είπε ότι ήταν "παντρεμένος", αλλά σύντομα άρχισε να μοιράζεται λεπτομέρειες για τη σχέση του που καταρρέει. Το 2013, τα πράγματα πήραν δραματική τροπή όταν η Simran, που υποδυόταν τη σύζυγο του Bobby αυτή τη φορά, μοιράστηκε μια ανάρτηση στο Facebook λέγοντας ότι ο Bobby είχε πυροβοληθεί πολλές φορές στην Κένυα και ήταν σε κώμα.

Η Simran, της οποίας η οικογένεια ήταν φίλοι με τον Bobby, τηλεφώνησε αργότερα στην Kirat για να της πει ότι ο Bobby ήταν τώρα υπό προστασία μάρτυρα στη Νέα Υόρκη. «Ήταν σαν βγαλμένο από ταινία», παραδέχτηκε η Kirat στο ντοκιμαντέρ. Αυτό το τέχνασμα επέτρεψε στη Simran να αρχίσει να στέλνει μηνύματα στον Kirat από ένα νέο ψεύτικο προφίλ, που ισχυριζόταν ότι ήταν ο Bobby με νέο όνομα για να προστατεύσει την ταυτότητά του. Η καταστροφή συνέχισε να χτυπά τον ψεύτικο Bobby φυσικά: ο γάμος του έληξε και λίγο μετά από έναν χρόνο, το 2015, υπέστη όγκο στον εγκέφαλο και εγκεφαλικό. Πρακτικά, αυτό σήμαινε ότι δεν μπορούσε να μιλήσει μέσω τηλεφώνου και το σύστημα προστασίας μαρτύρων του απαγόρευσε να εμφανιστεί μέσω βιντεοκλήσης. Σε διάφορα σημεία της ταινίας, οι θεατές μπορεί να κατηγορήσουν την Kirat για αφέλεια, αλλά τα ψέματα τεκμηριώνονταν πάντα από το καστ των βοηθητικών χαρακτήρων του Simran, όπως ο γιατρός του Bobby, Rajvir, ή ο ξάδερφός του, Yashvir - όλοι τους έστελναν μηνύματα στον Kirat, αλλά κανένας από αυτούς δεν ήταν αληθινός.

Τελικά, μετά από χρόνια αθετούμενων υποσχέσεων να συναντηθούν προσωπικά, η Kirat προσέλαβε έναν ιδιωτικό ερευνητή που διαπίστωσε ότι ο Boddy ζούσε στο Μπράιτον και τον αντιμετώπισε εκεί. Όταν εμφανίστηκε στην πόρτα του πραγματικού Bobby, ο οποίος εμφανίζεται επίσης στο ειδικό του Netflix, ο ίδιος ήταν συγκλονισμένος και φοβισμένος. Την επόμενη μέρα, η Simran πήγε στο σπίτι της Kirat και ομολόγησε: «Ήμουν εγώ. O Bobby και όλοι οι υπόλοιποι». Στο podcast, η Kirat είπε ότι «έκανε εμετό» και «λιποθύμησε» μετά την αποκάλυψη, η οποία ήρθε τον Ιούνιο του 2018. «Απλώς άρχισα να της ουρλιάζω: «Γιατί; Γιατί το έκανες;», λέει η Kirat στο ντοκιμαντέρ. «Μου κατέστρεψε όλη μου τη ζωή. Μου έκλεψε τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου και το μόνο που μπορούσε να πει ήταν ότι μόνη μου κατέστρεψα τη ζωή μου. Ούτε συγγνώμη ούτε τίποτα.»

Το 2020, η Kirat μήνυσε τη Simran για παρενόχληση, κατάχρηση προσωπικών πληροφοριών και παραβιάσεις προστασίας δεδομένων και νίκησε μια νομική μάχη. Ως μέρος της απόφασης, έλαβε μια ιδιωτική συγγνώμη από την Simran. Όμως το θύμα θεωρεί ότι η ξαδέρφη της δεν αισθάνθηκε ποτέ τύψεις. «Προσωπικά αισθάνομαι ότι υπάρχει μια περιφρόνηση ή ένα στοιχείο αλαζονείας σχετικά με την κατάσταση».

Σήμερα, η Kirat προσπαθεί να δει τα πράγματα με ψυχραιμία και να διεκδικήσει ξανά τη ζωή που νιώθει ότι της έκλεψαν όταν ήλπιζε να συναντήσει έναν σύντροφο ζωής και να κάνει παιδιά. Αρχικά, θέλει να δει τη Simran να αντιμετωπίσει το νόμο που έχει καθυστερήσει πολύ.