Ο βετεράνος Ιάπωνας παραγωγός και διοργανωτής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τόκιο, Shozo Ichiyama επιλέγει τις αγαπημένες του ταινίες samurai όλων των εποχών.
Οι ιστορίες Σαμουράι, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κινηματογραφικής βιομηχανίας της Ιαπωνίας και τελευταία απολαμβάνουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον μετά τη μεγάλη επιτυχία του Shogun.
Η εντυπωσιακή σειρά εποχής του FX και της Disney, Shogun, σε παραγωγή του βετεράνου Ιάπωνα ηθοποιού Hiroyuki Sanada, έγινε το πιο τιμημένο δράμα στην ιστορία των Emmy, κερδίζοντας βραβεία σε περισσότερες κατηγορίες από οποιοδήποτε τηλεοπτικό προϊόν στην ιστορία. Η σειρά δέκα επεισοδίων είναι ένα δράμα εποχής που παρουσιάζει τον αγώνα για την εξουσία στην αυγή της περιόδου Έντο της Ιαπωνίας.
Λίγο πριν την έλευση του 2ου κύκλου της σειράς τον Φεβρουάριο ας δούμε μερικές από τις καλύτερες samurai ταινίες όλων των εποχών σύμφωνα με τον Shozo Ichiyama, για να μπούμε στο κλίμα.
13 Assassins του Eiichi Kudo (1963)
Το 13 Assassins διαδραματίζεται το 1844 κατά τη διάρκεια του σογκουνάτου Τοκουγκάουα, το τέλος της περιόδου μετά τα γεγονότα που παρουσιάστηκαν στο Shogun του FX και παρουσιάζει μια ομάδα δολοφόνων που ορκίζονται να σκοτώσουν έναν Λόρδο που προκαλεί αηδία σύμφωνα με τον κώδικα τιμής bushido της τάξης των σαμουράι. Η ταινία απέκτησε αργότερα ένα remake που πήρε καλές κριτικές από τον σύγχρονο σκηνοθέτη, Takashi Miike το 2010.
Hero of the Red-Light District του Tomu Uchida (1960)
Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός επιτυχημένου εμπόρου υφασμάτων που δεν μπορεί να βρει σύζυγο λόγω ενός παραμορφωτικού σημαδιού στο πρόσωπό του. Όταν συναντά μια σκλαβωμένη πόρνη του δρόμου που του φέρεται με καλοσύνη, την ερωτεύεται και ορκίζεται να την ελευθερώσει και να την παντρευτεί. Αυτό όμως τον οδηγεί στην τραγική πτώση του.
Humanity and Paper Balloons του Sadao Yamanaka (1937)
Αυτό είναι το τελευταίο έργο του ιδιοφυούς σκηνοθέτη Sadao Yamanaka, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 29 ετών κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Η ταινία απεικονίζει τη σκληρή πραγματικότητα της ζωής των ανθρώπων κάτω από το σογκουνάτο. Πιστεύεται ότι η ταινία αναστάτωσε την αυτοκρατορική κυβέρνηση της χώρας, οδηγώντας πιθανώς στην τοποθέτηση του Yamanaka στο μέτωπο μάχης στην Κίνα - όπου πέθανε - ως αντίποινα για τα αντιπατριωτικά του αισθήματα. Ακόμη και σήμερα, σχεδόν 90 χρόνια από την κυκλοφορία της, η ταινία ασκεί έντονη κοινωνική κριτική.
Kenki του Kenji Misumi (1965)
Ένα έργο που διαδραματίζεται σε ένα όμορφο αγροτικό τοπίο και απεικονίζει την τραγωδία ενός καλόκαρδου άνδρα που είναι προορισμένος να γίνει δολοφόνος. Το έργο του Misumi είναι αρκετά γνωστό διεθνώς χάρη στη δημιουργία της σειράς ταινιών Lone Wolf and Cub και το μακροχρόνιο έπος jidaigeki για τον τυφλό ξιφομάχο Zatoichi. Στο έπος αυτό ανόδου και πτώσης, ο Kenki αφηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου που πηγαίνει από την ειρηνική καλλιέργεια λουλουδιών σε πολύ σκοτεινές πράξεις όταν κατακτά μια ειδική τεχνική ξιφομαχίας.
Daimajin (γνωστός και ως Majin, Monster of Terror) του Kimiyoshi Yasuda (1966)
Ένα αριστούργημα δραμάτων εποχής τεράτων εμπνευσμένο από τον θρύλο του Γκόλεμ. Οι σκληρές εικόνες του τραυμάτισαν πολλά παιδιά όταν κυκλοφόρησε. Το Daimajin αφηγείται την ιστορία ενός οργισμένου πνεύματος (το ομώνυμο Daimajin) σφραγισμένο μέσα σε ένα τεράστιο αρχαίο άγαλμα, που ζωντανεύει για να βοηθήσει τα επιζώντα παιδιά ενός σκοτωμένου άρχοντα.
Peony Lantern του Satsuo Yamamoto (1968)
Μια φωτεινή, βαθιά ανησυχητική διασκευή μιας κλασικής ιστορίας φαντασμάτων, αυτό το γοτθικό δράμα εποχής που διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια των ημερών των Σαμουράι απεικονίζει τις συνέπειες της συμφιλίωσης και της αδελφοσύνης με τους νεκρούς. Το μάθημα εδώ είναι ότι ο samurai κινηματογράφος μπορεί επίσης να είναι ανατριχιαστικός πέρα από κάθε φαντασία. Ο Ichiyama λέει: «Ένα αντιπροσωπευτικό έργο πολλών ιστοριών φαντασμάτων που αφορούν την περίοδο Έντο. Τα φαντάσματα που επιπλέουν στον αέρα είναι τρομακτικά».
Red Lion του Kihachi Okamoto (1969)
Αυτό είναι ένα κλασικό σαμουράι έργο που απεικονίζει την αντίσταση ανθρώπων που εξαπατήθηκαν κατά τη διάρκεια των πολέμων της Αποκατάστασης του Meiji. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο απαράμιλλος Toshiro Mifune - φορώντας μια τεράστια, χνουδωτή κόκκινη περούκα - ως σαμουράι που γίνεται πιόνι σε έναν πολιτικό αγώνα εξουσίας όταν τον στέλνουν στη γενέτειρά του για να ανακοινώσει τις τελευταίες φορολογικές μειώσεις του αυτοκράτορα.
Samurai Rebellion του Masaki Kobayashi (1967)
«Ένα πραγματικό αριστούργημα που αντιπροσωπεύει τα δράματα της σκοτεινής περιόδου που απεικονίζουν τον παραλογισμό της φεουδαρχικής κοινωνίας», λέει ο Ichiyama. Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός ήσυχου ξιφομάχου που αναγκάστηκε να σταθεί επιτέλους ενάντια στις επίμονες αδικίες του Κυρίου του. Ένα από τα αδιαμφισβήτητα μεγάλα έργα της Χρυσής Εποχής του ιαπωνικού κινηματογράφου. Άλλα αγαπημένα έργα του Kobayashi περιλαμβάνουν το αριστούργημα των σαμουράι Harakiri (1962), την επική τριλογία The Human Condition και την βαθιά επιδραστική ανθολογία τρόμου Kwaidan (1964).
Singing Lovebirds του Masahiro Makino (1939)
«Ένα αντιπροσωπευτικό έργο μουσικής κωμωδίας τζινταϊγκέκι, που παρήχθησαν σε μεγάλο βαθμό στο παρελθόν αλλά έκτοτε έχουν γίνει σπάνιες». Ο Makino δημιούργησε αυτή τη γοητευτική ταινία μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, όταν ο πρωταγωνιστής μιας άλλης ταινίας που γύριζε νόσησε με σκωληκοειδίτιδα. Στην ταινία συμμετέχει ο Takashi Shimura, πιο γνωστός ως ο κύριος σαμουράι στο Seven Samurai του Akira Kurosawa. Φανταστείτε μια ανάλαφρη μουσική rom-com που διαδραματίζεται στον βάναυσο κόσμο της φεουδαρχικής Ιαπωνίας.
Throne of Blood του Akira Kurosawa (1957)
«Αν και γνωρίζω ότι οι Επτά Σαμουράι είναι το αριστούργημα που επιλέγεται συχνά για τέτοιες λίστες, προτείνω αυτή τη διασκευή του Μάκβεθ ως αντιπροσωπευτικό μου έργο του Kurosawa», λέει ο Ichiyama. Παρά το γεγονός ότι μεταφέρθηκε σε ένα εντελώς νέο πολιτισμικό πλαίσιο, η ταινία του Kurosawa με πρωταγωνιστή τον Mifune ως τον δολοφόνο Μάκβεθ θεωρείται ευρέως μια από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές προσαρμογές του έργου του Σαίξπηρ.