Christopher Lee ή Bela Lugosi; Εκτός αν προτιμάτε την εκδοχή του Leslie Nielsen. Ή κάτι πιο ερωτικό σαν τον Gary Oldman και τον Brad Pitt; Οι καλύτεροι κινηματογραφικοί Δράκουλες.
Η πρεμιέρα της γοτθικής ταινίας τρόμου «Nosferatu» του Αμερικανού σκηνοθέτη Robert Eggers (The Witch, The Lighthouse) μονοπωλεί το κινηματογραφικό ενδιαφέρον αυτό το διάστημα. Είναι το δικό του remake και ξεχωριστή ματιά πάνω στην κλασική βουβή ταινία “Nosferatu” του F. W. Murnau από το 1922, που με τη σειρά της ήταν διασκευή του βιβλίου “Dracula” του Bram Stoker. Έχει ξεκινήσει πολύ δυναμικά στο παγκόσμιο box office, σίγουρα είναι εμπορικά η πιο επιτυχημένη ταινία του σκηνοθέτη, ενώ και οι περισσότερες κριτικές είναι θετικές έως αποθεωτικές.
Ο Κόμης Δράκουλας έχει το προνόμιο και την κατάρα να είναι ο χαρακτήρας βιβλίων που έχει μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη τις περισσότερες φορές, περισσότερες από 500, με υπέροχα αποτελέσματα και κάποια άλλα αδιάφορα και τραγελαφικά.
Θυμόμαστε 8 ηθοποιούς που με τον δικό τους τρόπο έχουν υποδυθεί μοναδικά τον Δράκουλα.
Christopher Lee (Horror of Dracula, 1958)
Αρχοντικός και επιβλητικός, ο Βρετανός ηθοποιός είναι ο απόλυτος κινηματογραφικός Δράκουλας και αυτός που τον έχει υποδυθεί τις περισσότερες φορές. Δεν είναι ότι έπαιξε τον Δράκουλα σε 10 ταινίες (αν προσθέσουμε και την κωμωδία “One More Time” του Jerry Lewis από το 1970), αλλά ο τρόπος που κατάφερε να μπει στο πετσί του ρόλου. Τρομακτικός! Η πρώτη του ταινία σαν Δράκουλας για την Hammer Films, το “Horror of Dracula” του 1958, παραμένει και η καλύτερή του.
Bela Lugosi (Dracula, 1931)
Συγνώμη κ. Lugosi, αλλά ο Christopher Lee θα είναι για πάντα σε εμάς ο κόμης Δράκουλας. Και εσύ έπαιξες τον δικό σου τεράστιο και σημαντικό ρόλο και έδωσες εικόνα στον ρομαντικό χαρακτήρα του Bram Stoker. Η ταινία του 1931 με σκηνοθέτη τον Tod Browing είναι η πρώτη ταινία με ήχο με πρωταγωνιστή τον Δράκουλα και μέρος των ταινιών Universal Monsters (Dracula, Frankenstein, The Mummy, The Wolf Man, The Invisible Man κ.α.). Και όμως, ο Bela Lugosi έπαιξε τον Δράκουλα μόνο σε δύο ταινίες. Στην ομώνυμη ταινία του 1931 και στο «Abbott and Costello Meet Frankenstein” το 1948.
Max Schreck (Νοσφεράτου, μία συμφωνία τρόμου, 1922)
Η κλασική βουβή ταινία τρόμου του F. W. Murnau θεωρείται ένα από τα κλασικότερα φιλμ στην ιστορία του κινηματογράφου και ένα μοναδικό δείγμα γερμανικού εξπρεσιονισμού. Υπήρξε μία ανεπίσημη διασκευή του μυθιστορήματος “Dracula” του Bram Stoker, μόνο που οι παραγωγοί άλλαξαν τα ονόματα των πρωταγωνιστών και κάποια σημεία από το βιβλίο υπό τον φόβο μηνύσεων από τους κληρονόμους του Stoker. Κάτι που δεν απέφυγαν.
Μην ξεχνάμε ότι το βιβλίο “Dracula” κυκλοφόρησε το 1897, μόλις 25 χρόνια πριν από το φιλμ του F. W. Murnau. Νοσφεράτου δεν είναι το όνομα κάποιου χαρακτήρα στην ταινία. Στην παλαιά ρουμανική γλώσσα μεταφράζεται σαν «βρικόλακας».
Η εικόνα, η σκιά και οι κινήσεις του Γερμανού ηθοποιού Max Schreck σαν Κόμης Ορλόκ (στην ουσία ο Κόμης Δράκουλας) είναι η ίδια η ιστορία του κινηματογράφου.
Gary Oldman (Bram Stoker’s Dracula, 1992)
Κάποιοι την λατρεύουν (όπως εγώ), άλλοι τη μισούν και θεωρούν ότι ενώ παρουσιάζεται σαν μία διασκευή του κλασικού έργου του Bram Stoker , αν κρίνουμε και από τον τίτλο, δίνεται μεγαλύτερη βάση και χρόνος στο ρομάντζο ανάμεσα στον Δράκουλα (Gary Oldman) και την Μίνα (Winona Ryder). Φαντάζομαι είχε ο Francis Ford Coppola το δικαίωμα να πει την ιστορία όπως ο ίδιος ήθελε και την είχε φανταστεί. Φανταστικός, γοτθικός και άκρως ερωτικός ο Gary Oldman σαν Κόμης Δράκουλας.
Brad Pitt / Tom Cruise (Συνέντευξη με έναν βρικόλακα, 1994)
O Brad Pitt υπήρξε μία πιο σέξι και μοντέρνα εκδοχή του βρικόλακα, με τις γυναίκες να παραληρούν για ένα… δάγκωμα. Κάποιοι άλλοι διαφωνούν και θεωρούν ότι ο βρικόλακας Tom Cruise στην ταινία του Neil Jordan είναι αυτός που πραγματικά ανεβάζει το φιλμ. Brad Pitt ή Tom Cruise, δεν έχει σημασία, όλα ξεκινούν όταν ο νεαρός ρεπόρτερ Daniel Molloy (Christian Slater) παίρνει συνέντευξη από τον πλούσιο γαιοκτήμονα Louis de Pointe du Lac (Brad Pitt) στο Σαν Φρανσίσκο του 1994, με τον δεύτερο να ισχυρίζεται ότι είναι βρικόλακας και θέλει να του εξιστορήσει τη ζωή του.
-Klaus Kinski (Nosferatu, The Vampyre, 1979)
Ο Γερμανός Klaus Kinski θεωρείτο ένας από τους πιο δύσκολους ηθοποιούς στον κόσμο, με διάσημα τα ξεσπάσματα και καβγάδες του με σκηνοθέτες, συναδέλφους ηθοποιούς και παραγωγούς. Πώς άντεξε ο σκηνοθέτης Werner Herzog να δουλέψει σε πέντε ταινίες μαζί του, είναι θέμα για ένα ολόκληρο βιβλίο, αν και σε κάποια φάση λέγεται ότι τον απείλησε με όπλο για να επιστρέψει ο ηθοποιός στο πλατό. Στην υπέροχη ταινία του Herzog, η μορφή του Klaus Kinski σαν Nosferatu πραγματικά μας στοιχειώνει. Στο πλάι του η εκθαμβωτική Isabelle Adjani.
Keefer Sutherland (The Lost Boys, 1987)
Ταινία teen τρόμου από τα βαθιά 80s που έχει αποκτήσει φανατικό κοινό στις δεκαετίες που ακολούθησαν. Ο νεαρός τότε Keefer Sutherland είναι αρχηγός μίας συμμορίας βρικολάκων που αναστατώνουν μία παραλιακή πόλη της Καλιφόρνια. Δύο αδέλφια που μετακομίζουν με τη μητέρα τους στην ειδυλλιακή κατά τα άλλα πόλη, θα γνωρίσουν και την πιο σκοτεινή της πλευρά.
Leslie Nielsen (Dracula: Dead and Loving It, 1995)
Ο Αμερικανός ηθοποιός σημείωσε τεράστια επιτυχία μέσα από τρελές κωμωδίες τις δεκαετίες του ’80 και ’90 (Τρελές Σφαίρες, Μία απίθανη… Απίθανη Πτήση, Spy Hard κ.α.). To 1995 η μοίρα τον έφερε να υποδυθεί και τον κόμη Δράκουλα με πραγματικά ξεκαρδιστικά αποτελέσματα στην ταινία του Mel Brooks. Απέτυχε εμπορικά και καλλιτεχνικά, αλλά μας χάρισε πολλά γέλια και το δικό της cult στίγμα.