Γνωρίζατε ότι κάποια αγαπημένα και γνωστά τραγούδια έχουν γραφτεί σαν diss ή μέσα από θυμό και έρωτα για άλλους διάσημους καλλιτέχνες;


Στον κόσμο της ποπ μουσικής και όχι μόνο, χωρίς πάντα να γίνεται ξεκάθαρο και προφανές, πολλά γνωστά και αγαπημένα τραγούδια έχουν γραφτεί από διάσημους τραγουδιστές και απευθύνονται σε άλλους διάσημους τραγουδιστές και σελέμπριτι. 

Πολλοί οι λόγοι που συμβαίνει κάτι τέτοιο, συνήθως υπάρχει ένας χωρισμός στη μέση και αφορμή για ένα diss μεταξύ τους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις κάποια τραγούδια έχουν γραφτεί για να απευθύνει ο ένας τραγουδιστής τον έρωτά του για την σελέμπριτι-ηθοποιό-τραγουδίστρια με την οποία είναι ζευγάρι εκείνο το διάστημα (μέχρι να χωρίσουν και να γραφτούν νέα τραγούδια χωρισμού).

Παρακάτω, συγκεντρώσαμε 10 διάσημα τραγούδια που ανήκουν στην ειδική αυτή κατηγορία.

Aerosmith – Dude (Looks Like a Lady)
Άλμπουμ: Permanent Vacation (1987)

Το “Dude (Looks Like a Lady)” είναι ένα ανεβαστικό και fun τραγούδι από τους Aerosmith, μία από μεγαλύτερες επιτυχίες τους, με heavy rotation στο MTV και άλλα κανάλια της εποχής. Γραμμένο από τους Steven Tyler, Joe Perry και τον συνθέτη Desmond Child, η ιστορία του είναι πραγματικά αστεία. Αναφέρεται στον τραγουδιστή Vince Neil των Mötley Crüe τον οποίο ο Steven Tyler μπέρδεψε σε ένα μπαρ με γυναίκα, χάρη στα μακριά του ξανθά μαλλιά.

Ooh, what a funky lady
Ooh, she like it, like it, like it, like that
Ooh, he was a lady, yeah

Justin Timberlake – Cry Me a River
Άλμπουμ: Justified (2002)

Ο διάσημος παραγωγός Timbaland αποκάλυψε ότι το τραγούδι “Cry Me a River” γράφτηκε από τον Justin Timberlake για την πρώην του, Britney Spears. Και να θες να το κρύψεις, όλο και κάποιος θα το «ξεφουρνίσει». Κάτι πολύ στραβό θα παίχτηκε μεταξύ τους για να γράψει με θυμό στίχους σαν τους παρακάτω... 

You don't have to say, what you did
I already know, I found out from him
Now there's just no chance
For you and me
There'll never be

Britney Spears – Everytime
Άλμπουμ: In The Zone (2003)

Το τραγούδι “Everytime” γράφτηκε από την Britney Spears και την Ελληνοαμερικανίδα τραγουδίστρια Annet Artani σαν μία απάντηση της πρώτης στον πρώην της, Justin Timberlake, και το τραγούδι του “Cry Me a River” που είχε κυκλοφορήσει ένα χρόνο πριν. 22χρονια παιδιά ήταν τότε και οι δυο τους. H Britney Spears φαίνεται να ζητάει συγνώμη στον Justin Timberlake.

I may have made it rain
Please forgive me
My weakness caused you pain
And this song's my sorry

Selena Gomez – The Heart Wants What It Wants
Άλμπουμ: For You (2014)

Άλλος για τον Justin; Ευτυχώς, η Selena Gomez αλλά και ο Justin Timberlake ακολουθούν μία αρκετά σοβαρή πορεία την τελευταία δεκαετία στη μουσική, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο να είσαι σταρ από την παιδική ηλικία. Κάποτε οι δυο τους ήταν ζευγάρι και η Selena Gomez έγραψε το συγκεκριμένο τραγούδι για τον Justin, σε μία περίοδο με πολλά πάνω και κάτω στη σχέση τους.

The bed's getting cold and you're not here
The future that we hold is so unclear
But I'm not alive until you call
And I'll bet the odds against it all

Gwen Stefani – Hollaback Girl
Άλμπουμ: Love.Angel.Music.Baby (2004)

H Courtney Love σε μία συνέντευξη σχολίασε αρνητικά την Gwen Stefani,  αποκαλώντας την cheerleader. Κάτι που δεν άρεσε, όπως φαίνεται, στην τραγουδίστρια των No Doubt και στο τραγούδι “Hollaback Girl”, μέσα από το ντεμπούτο άλμπουμ, της απαντάει με τον δικό της τρόπο. 

I heard that you were talking shit 
And you didn't think that I would hear it 
People hear you talking like that 
Getting everybody fired up 
So I'm ready to attack, gonna lead the pack 
Gonna get a touchdown, gonna take you out

Nirvana – Heart-Shaped Box
Άλμπουμ: In Utero (1993)

Ξανά η Courtney Love στο προσκήνιο, που φαίνεται ότι έβαζε «φωτιές» στην εποχή της. Το “Heart-Shaped Box” είναι ένα τραγούδι μέσα από το τρίτο – και τελευταίο – άλμπουμ “In Utero” των Nirvana. Με στίχους που δεν βγάζουν πολύ νόημα, μετά από χρόνια μάθαμε – αφού έπρεπε πρώτα η Lana Del Rey να ρωτήσει την Courtney Love το 2012 -  ότι ο Kurt Cobain αναφερόταν στο… αιδοίο της Courtney Love στο συγκεκριμένο τραγούδι.

Meat-eating orchids forgive no one just yet
Cut myself on angel hair and baby's breath
Broken hymen of Your Highness, I'm left black
Throw down your umbilical noose so I can climb right back

Coldplay – Fix You
Άλμπουμ: X&Y (2005)

Τους Coldplay τους απολαύσαμε στην Ελλάδα σε δύο μεγαλειώδεις sold out συναυλίες στο ΟΑΚΑ. Μάλιστα, η βρετανική ροκ μπάντα γύρισε και το νέο της βίντεο κλιπ για το τραγούδι “feelslikeimfallinginlove” στο Ηρώδειο. Το τραγούδι “Fix You” του 2005 το έγραψε ο τραγουδιστής Chris Martin για την τότε σύντροφό του, ηθοποιό Gwyneth Paltrow, όταν προσπαθούσε να ξεπεράσει το χαμό του πατέρα της. Λέτε σήμερα να γράψει κάτι και για την Dakota Johnson; 

And the tears come streamin' down your face
When you lose somethin' you can't replace
When you love someone, but it goes to waste
Could it be worse?

Mariah Carey – Obsessed 
Άλμπουμ: Memoirs of An Imperfect Angel (2009)

Γύρω στο 2001, η Mariah Carey και ο Eminem φαίνεται ότι ήταν ζευγάρι για λίγους μήνες, με την τραγουδίστρια να το αρνείται και ο ράπερ να επιβεβαιώνει τη σχέση τους, λέγοντας όμως ότι δεν ήταν κάτι σοβαρό. Τα επόμενα χρόνια πέρασαν με πολλές σπόντες και diss μέσα από τραγούδια τους, με αποκορύφωμα το “ Bagpipes From Baghdad” του Eminem να τα «χώνει» το 2009 στην Mariah Carey και τον τότε σύντροφό της, Nick Cannon. Δεν άργησε η απάντηση της Mariah με το τραγούδι “Obsessed”. Καλά ρε Eminem, τόσα χρόνια ακόμα να την ξεπεράσεις;

I'm up in the A, you're so, so lame
And no one here even mentions your name
It must be the weed, it must be the E
'Cause you be poppin', heard you get it poppin'

Bob Dylan – Like a Rolling Stone
Άλμπουμ: Highway 61 Revisited (1965)

Το τραγούδι γράφτηκε σε μία εποχή που ο Bob Dylan, επιστρέφοντας από μία περιοδεία στην Αγγλία, έκανε δεύτερες σκέψεις για την καριέρα του. Σκεφτόταν ακόμα και να τα παρατήσει. Μέσα σε αυτήν την εσωτερική πάλη, πολλοί λένε ότι το 6λεπτο τραγούδι “Like a Rolling Stone” ήταν μία έμμεση επίθεση του Bob Dylan στον Andy Warhol και την αρνητική επιρροή που ασκούσε ο τελευταίος στην ηθοποιό και μοντέλο Edie Sedgwick. Δεν είχε άδικο ο Bob Dylan, με την Edie Sedgwick να πεθαίνει στα 28 της το 1971 μετά από υπερβολική δόση ναρκωτικών. 

He really wasn’t where it’s at
After he took from you everything he could steal

How does it feel
How does it feel
To be on your own
With no direction home
Like a complete unknown
Like a rolling stone?

Ed Sheeran – Don’t
Άλμπουμ: x (2014)

Άλλος ένας ερωτοχτυπημένος και λίγο ζηλιάρης μας προέκυψε. Αυτή τη φορά ο Βρετανός σούπερ σταρ Ed Sheeran παραδέχτηκε ότι το τραγούδι “Don’t” γράφτηκε όταν ψιλιάστηκε ότι ο τραγουδιστής Niall Horan των One Direction είχε έρθει αρκετά κοντά με την τότε φίλη του, επίσης τραγουδίστρια, Ellie Goulding. Ed και Niall τα βρήκαν αργότερα, έτσι το θέμα έλειψε. Οι αστείοι στίχοι του “Don’t” συνεχίζουν να μας ταλαιπωρούν.

I never intended to be next (Get lost)
But you didn't need to take him to bed, that's all
And I never saw him as a threat (Get lost)
Until you disappeared with him to have sex, of course
It's not like we were both on tour
We were stayin' on the same **** hotel floor

Με πληροφορίες από το Ranker