Συνέντευξη με την αγγλόφωνη αθηναϊκή psych/post-rock μπάντα που επέστρεψε με νέο άλμπουμ και τέρμα τα γκάζια.


“Δυστυχώς, ζούμε σε τέτοιες εποχές που τίποτα δεν μπορεί να σε κάνει να πιστέψεις ότι είσαι ίσος απέναντι σε ίσους, ότι υπάρχει αξιοκρατία και δικαιοσύνη ή ότι η λογική θα υπερισχύει της βλακείας που βλέπουμε και ακούμε. Πως θα μπορούσε να αισθανθεί κάποιος στην χώρα του εγκλήματος των Τεμπών και την προσπάθεια συγκάλυψης που γίνεται, στα ναυάγια και τον θάνατο τόσων ανθρώπων, στην συνεχιζόμενη αστυνομική βία και στην καταπάτηση των δικαιωμάτων, αν όχι παρείσακτος και αηδιασμένος; Παρόλα αυτά, μέσω της μουσικής μας προσπαθούμε να κοινωνήσουμε τους προβληματισμούς μας, τα άγχη και τις προσωπικές μας αγωνίες, να γίνουμε καλύτεροι για να διεκδικήσουμε ένα λιγότερα σκοτεινό αύριο» απαντάνε τα μέλη των Empty Frame χωρίς περιστροφές στην ερώτηση αν σε αυτόν τον τόπο νιώθουν σαν underdogs και outsiders.

“Underdogs” τιτλοφορείται το νέο άλμπουμ της μπάντας από την Αθήνα που επιστρέφει μετά από καιρό στη δράση, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή για τους ίδιους, πιο ηλεκτρική και δυναμική.

 

Στο “Underdogs” κυριαρχούν τα πιο heavy, post, ψυχεδελικά στοιχεία που ήταν πάντα μέσα στη μουσική τους, αλλά τώρα παίρνουν το «πάνω χέρι» χωρίς να χάνονται οι μοναδικές μελωδικές γραμμές που έχουν κάνει τους Empty Frame να ξεχωρίζουν εδώ και τόσα χρόνια στην ελληνική αγγλόφωνη σκηνή.

 

Οι Empty Frame αποτελούνται από τους: Παναγιώτη Φέτση (Μπάσο, Φωνητικά), Χρήστο Καλλιμάνη (Κιθάρες), Μπάμπη Βασιλειάδη (Τύμπανα, Κρουστά), Νίκο Σολωμό (Βιολί) και Καίτη Πάντζαρη (Τσέλο, φωνητικά).

Με αφορμή το νέο τους άλμπουμ για την Coma Records, οι Empty Frame μίλησαν στο Platform.

-Πέρασαν αρκετά χρόνια από το προηγούμενο άλμπουμ μέχρι το“Underdogs”. Γιατί αυτό το κενό;

Δύο είναι οι κύριοι λόγοι όπου υπήρξε μεγάλο κενό μεταξύ του “Who wants to the ride the Horse” (2018) και του “ Underdogs”. Κατ’ αρχήν, η αλλαγή της σύνθεσης της μπάντας. Μετά την αποχώρηση του Αντώνη, έπρεπε να αναπροσαρμόσουμε το υλικό μας από τις προηγούμενες δουλειές. Να αλλάξουμε ρόλους και μέρη στα τραγούδια μας και γενικά να «χωνέψουμε» αυτή την νέα κατάσταση. Μόλις αρχίζαμε να βρίσκουμε τα πατήματα μας ως πενταμελής μπάντα πια και να δουλεύουμε το υλικό του “Underdogs”, ήρθε η πανδημία και μας καθυστέρησε ακόμα περισσότερο.

 

-Τι σηματοδοτεί το “Underdogs” για εσάς και κάτω από ποιες συνθήκες ολοκληρώθηκε; Πώς βρίσκουμε την μπάντα σήμερα;

Λίγο πριν συμπληρώσουμε τα είκοσι χρόνια ζωής το “Underdogs” αποτελεί για εμάς την κορυφαία στιγμή της πορείας μας. Είναι η νέα εποχή για τη μπάντα, το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και κυρίως ο καρπός ενός κοινού οράματος που είχαμε και οι πέντε μας και βρεθήκαμε στις ίδιες… συχνότητες.

 

Είναι ένα album που αποτελεί και ψυχοθεραπεία και λύτρωση, καθώς δημιουργήθηκε και ολοκληρώθηκε μέσα από δύσκολες συνθήκες τόσο προσωπικά για τον καθένα μας όσο και σαν σύνολο. Νιώθουμε ότι είμαστε στην καλύτερή μας φάση και αυτό φάνηκε και στην live παρουσίαση του δίσκου μας και θα φαίνεται και στις επόμενες συναυλίες μας.
 

-Σας βρίσκουμε πιο heavy από ποτέ.
 

Όντως η περίοδος της προεργασίας, των προβών και των τελικών ηχογραφήσεων και μίξεων του “ Underdogs”, μας βρήκε και τους πέντε με πιο σκοτεινή διάθεση. Προφανώς, έπαιξαν σημαντικό ρόλο όλοι οι παραπάνω λόγοι, αλλά και οι προσωπικές δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε ο καθένας μας ξεχωριστά.
 

Ήταν σαφές λοιπόν, χωρίς να γίνει κάποια συγκεκριμένη κουβέντα μεταξύ μας ότι υφολογικά το αποτέλεσμα του νέου δίσκου θα ήταν πολύ πιο βαρύ από αυτό που ο ακροατής είχε συνηθίσει από εμάς. Δεν νιώθουμε ότι κάναμε κάποια πολύ ακραία αλλαγή. Όλα τα στοιχεία του “Underdogs” υπάρχουν και στις προηγούμενες κυκλοφορίες μας. Απλά τώρα τους δώσαμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο και είμαστε πολύ χαρούμενοι για την απόφαση μας αυτή.

- Γιατί αποφασίσατε να κυκλοφορήσετε το άλμπουμ στην Coma Records, στην ουσία τη δική σας δισκογραφική εταιρεία;

Ναι, το “Underdogs” κυκλοφορεί στην εταιρεία που ανήκει στον Παναγιώτη. Για εμάς κάτι τέτοιο έγινε χωρίς δεύτερη σκέψη, καθώς μας δίνει τον απόλυτο έλεγχο, αλλά και την ελευθερία να κάνουμε τα πράγματα με τον τρόπο που θέλουμε. Γενικά μας αρέσει πολύ να συμμετέχουμε σε όλα τα στάδια της δημιουργίας μας, οπότε και σε αυτό το κρίσιμο σημείο της κυκλοφορίας, της διανομής και της προώθησης είμαστε χαρούμενοι που μπορούμε να ασχολούμαστε στο φουλ.

 

-Πώς βιώσατε τα πρώτα σας live μέσα στο 2024; Τα ευχαριστηθήκατε;

Πριν λίγες μέρες ολοκληρώσαμε την παρουσίαση του “Underdogs”. Πήγε εξαιρετικά, ο κόσμος το ευχαριστήθηκε, εμείς το χαρήκαμε. Όλα φίνα.

 

 



-Νιώθετε μέλος κάποιας σκηνής ή ακολουθείτε έναν πιο μοναχικό δρόμο; Υπάρχουν άλλες local μπάντες που σας αρέσουν;

Εμείς θέλουμε να παίζουμε τη μουσική μας, να κάνουμε όσα περισσότερα live είναι εφικτό, να γνωρίζουμε και να μας γνωρίζει κόσμος. Το υλικό που έχουμε είναι τέτοιο που μπορούμε να ανταποκριθούμε σε διάφορα genre της rock μουσικής.

 

Δεν νιώθουμε ότι ανήκουμε σε κάποια συγκεκριμένη σκηνή, αν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν τέτοιες στην Ελλάδα. Ούτε όμως, ότι την έχουμε δει μοναχικοί καβαλάρηδες που τραβάμε έναν δικό μας δρόμο και όπου βγει. Γενικά, είμαστε φανατικοί ακροατές, υποστηρίζουμε και παρακολουθούμε την ελληνική αγγλόφωνη παραγωγή. Το επίπεδο είναι απίστευτα ανεβασμένο.

 

-Τι να περιμένουμε από τους Empty Frame το προσεχές διάστημα; Κάποιες νέες συναυλίες την άνοιξη και καλοκαίρι;

Είμαστε σε επαφή με διάφορα φεστιβάλ ανά την Ελλάδα και ενδεχομένως και σε ένα στην Αθήνα, αλλά όχι κάτι που μπορεί να ανακοινωθεί αυτή την στιγμή.

 

To νέο άλμπουμ των Empty Frame με τίτλο “Underdogs” κυκλοφορεί από την Coma Records σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες και σε περιορισμένο αριθμό βινυλίων.