Γυμναστική στη νέα εποχή


Όλοι οι ενήλικες θα πρέπει να κάνουν κάθε εβδομάδα 150 λεπτά άσκησης, και μάλιστα αυτή είναι ακόμη πιο σημαντική για τη σωματική και ψυχική τους υγεία στη διάρκεια της πανδημίας, προειδοποίησε πριν από λίγους μήνες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Πράγματι, η τακτική ενασχόληση με τη γυμναστική λειτουργεί ως «φάρμακο», όμως πόσο εφικτό είναι αυτό σε μια περίοδο που οι δραστηριότητες μας παραμένουν περιορισμένες και η ψυχολογική μας κούραση, απόρροια της πανδημίας, είναι εμφανής;

Την απάντηση δίνει ο κορυφαίος trainer Δημήτρης Μώρος. Τον συναντήσαμε και μάθαμε για τις νέες τάσεις που επικρατούν στον χώρο του fitness αυτή τη στιγμή και που υπόσχονται να μας βάλουν ξανά σε πρόγραμμα, για τον εξοπλισμό που χρειάζεται να έχουμε για μια σωστή και ολοκληρωμένη προπόνηση από την άνεση του σπιτιού μας αλλά και για το upper μέλλον του fitness.

Πώς έχουν αλλάξει τα δεδομένα στο χώρο της γυμναστικής μετά την εμφάνιση της πανδημίας ;

Η κατάσταση έχει αλλάξει πάρα πολύ. Πλέον, δεν υπάρχουν χώροι οργανωμένοι για να μπορεί κανείς να γυμναστεί. Τα γυμναστήρια τα οποία ήταν και ένας τρόπος συναναστροφής για τον κόσμο, έχουν κλείσει αναγκαστικά, προκειμένου να στηριχθεί η ανάγκη του social distancing. Είναι μια απόφαση που ορθώς λήφθηκε. Μέσα από αυτή την αλλαγή, ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού σταμάτησε να γυμνάζεται εντελώς, ωστόσο οι υπόλοιποι προσαρμόστηκαν σε τρεις διαφορετικές εκδοχές: το online training, που ήταν και η έκπληξη μιας και όλοι θεωρούσαν πως το fitness δεν μπορεί να ενταχθεί σε ένα digital πεδίο. Δεύτερον, το outdoor training και τέλος, το personal training σε σπίτια με τη διαμόρφωση των home gyms, όπου κανείς γυμνάζεται είτε μόνος του είτε με τον προσωπικό του γυμναστή. Με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Fitness, το νούμερο ένα trend είναι το digital.

Είναι αποτελεσματικό;

Σε πρώτη φάση οι περισσότεροι σκεφτήκαμε ότι το digital training θα ήταν ένα πολύ δύσκολο κομμάτι. Προσαρμοστήκαμε όμως κατευθείαν, προκειμένου να κρατήσουμε την επαφή με τον κόσμο και τη συνοχή της ομάδας του γυμναστηρίου. Η τεχνολογία έχει βοηθήσει πάρα πολύ και εμάς αλλά και τους ασκούμενους, οι οποίοι μέσα από ένα app μπορούν να κλείσουν τη θέση τους στο μάθημά τους, όπως ακριβώς θα έκαναν και στον φυσικό χώρο του γυμναστηρίου. Το μοναδικό πράγμα που λείπει ουσιαστικά σε σύγκριση με το να είναι κανείς στο γυμναστήριο είναι η σωματική επαφή, την οποία έτσι κι αλλιώς προσπαθούσαμε να αποφύγουμε κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος. Έτσι, στο online training ένας γυμναστής χρησιμοποιεί τον λεκτικό και οπτικό τρόπο για να μεταδώσει την πληροφορία. Το μόνο μειονέκτημα που ίσως υπάρχει είναι η ποικιλία των οργάνων γυμναστικής, την οποία μπορεί να σου παρέχει ένα γυμναστήριο.

Ο Δημήτρης Μώρος φοράει Reebok NanoX1 όταν γυμνάζεται.

Εσύ έχεις δημιουργήσει κάτι αντίστοιχο;

Εγώ έχω προσαρμοστεί 100% στα νέα δεδομένα που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού. Έχουμε δημιουργήσει το FitnessArt TV, μια πλατφόρμα που δίνει δύο επιλογές, είτε να παρακολουθήσει κανείς live μαθήματα μέσα από ένα app όπου κλείνει τη θέση του κάθε φορά, είτε να τα παρακολουθήσει on demand. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη βιβλιοθήκη προγραμμάτων, σχεδόν έχουμε ξεπεράσει τα 200 videos που προσφέρουν άριστη εικόνα και ήχο και ευκαιρίες για γυμναστική σε όλα τα επίπεδα. Πρόκειται για ένα διαδικτυακό γυμναστήριο, με προγράμματα τα οποία προσφέρουν μια 360 μορφή εμπειρία προπόνησης. Τα περισσότερα, εκτός από το cycling, μπορούν να γίνουν με καθόλου έως ελάχιστο εξοπλισμό. Ένα ζευγάρι αλτήρες και ένα σχοινάκι σίγουρα θα ήταν χρήσιμο αλλά ακόμα και χωρίς εξοπλισμό θα μπορέσεις να γυμναστείς.

Ποιος είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός για κάποιον που θέλει να γυμναστεί στο σπίτι;

Η καλή διάθεση είναι το βασικό! Έπειτα οι αλτήρες απλά αρκούν, όμως τα αθλητικά ρούχα και ένα πολύ καλό ζευγάρι παπούτσια είναι σίγουρα απαραίτητα. Βλέπω πάρα πολύ κόσμο που έχει στραφεί στη γυμναστική χωρίς παπούτσια. Αυτό για κάποιες ασκήσεις όπως η yoga ή το pilates είναι επιτρεπτό. Ωστόσο, για την έντονη άσκηση, που περιλαμβάνει αλλαγές κατεύθυνσης ή άλματα και επιβαρύνεται πολύ το πέλμα και οι αρθρώσεις του ποδιού, είναι σημαντικό κανείς να έχει το κατάλληλο ζευγάρι παπούτσια, όπως το Nano X1 της Reebok. Είναι ειδικά σχεδιασμένο για να είναι το πιο υποστηρικτικό, άνετο και ευέλικτο παπούτσι για προπονήσεις, αντιμετωπίζοντας όλες τις fitness προκλήσεις που βρίσκονται στον δρόμο του. Συνδυάζει την άνεση που χαρίζει η running τεχνολογία Floatride της Reebok με την απόλυτη σταθερότητα και απόδοση που περιμένεις από το απόλυτο training shoe. Το κομψό σχήμα και ο σχεδιασμός του επιτρέπουν την επίτευξη μέγιστης ταχύτητας, ενώ παρέχει σταθερότητα και υποστήριξη σε κάθε είδος γυμναστικής. Είτε πρόκειται για HIIT, bootcamp, cardio, dance, boxing ή λειτουργική προπόνηση, μπορεί να σε υποστηρίζει στα πάντα.

Ο Δημήτρης Μώρος φοράει Reebok NanoX1 όταν γυμνάζεται.

Υπάρχει κάποιο είδος γυμναστικής που προτείνεις ως το πιο ιδανικό, για να διατηρήσει κανείς τη φυσική του κατάσταση;

Δεν υπάρχει κάτι ιδανικό. Αυτό που παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, εκτός από το τι ευχαριστεί τον καθένα, είναι ο στόχος του ασκούμενου και οι ανάγκες του. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που δουλεύει όλη μέρα μπροστά από έναν υπολογιστή και είναι σε καθιστή θέση δέκα ώρες την ημέρα, δεν ενδείκνυται να κάνει ποδήλατο. Θα πρέπει να το αντισταθμίσει αυτό και να το φέρει σε μια ισορροπία. Το τρέξιμο ή το περπάτημα είναι καλύτερες μορφές άσκησης για αυτόν τον άνθρωπο, συνδυαστικά με ασκήσεις που προάγουν την υγεία της σπονδυλικής στήλης και του πυρήνα και προσφέρουν ενδυνάμωση, όπως η yoga.

Πώς θα παρότρυνες κάποιον να βάλει στη ζωή του τη σωματική άσκηση;

Το μεγαλύτερο κίνητρο είναι για μένα η υγεία του σώματος μας. Πρέπει όλοι να σκεφτούμε το μέλλον μας και το γεγονός ότι το σώμα μας θα μας «φιλοξενεί» για τουλάχιστον άλλα σαράντα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων θα πρέπει να είμαστε λειτουργικοί καθημερινά. Ο μόνος τρόπος για να το καταφέρει κανείς αυτό είναι η σωματική άσκηση, η οποία λειτουργεί ως πρόληψη για πολλές άσχημες καταστάσεις και προβλήματα, όπως η παχυσαρκία ή το αυχενικό σύνδρομο ή η κατάθλιψη. Ακόμα και για τον covid, ένα πολύ δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα είναι μια ασπίδα προστασίας και άμυνα.

Ο Δημήτρης Μώρος φοράει Reebok NanoX1 όταν γυμνάζεται.

Πιστεύεις ότι η μόδα έχει παίξει ρόλο στη σχέση μας με τη γυμναστική;

Σίγουρα, τα αθλητικά ρούχα έχουν εξελιχθεί πάρα πολύ. Πλέον, εκτός από πρακτικά είναι και πολύ όμορφα. Πέρα από τις αθλητικές συλλογές που προορίζονται αποκλειστικά για τη μόδα, ακόμα και οι training ή running δημιουργίες είναι stylish και μοντέρνες, τις οποίες μπορείς να φορέσεις και σε μια βόλτα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Nano X1 της Reebok το οποίο κολακεύει κάθε outfit. Μάλιστα, είναι πλέον διαθέσιμο σε τρία μοναδικά vibrant χρώματα, μαύρο, μπλε και πορτοκαλί, με ιδιαίτερες λεπτομέρειες στη σόλα, καλύπτοντας όλα τα γούστα και προσφέροντας απεριόριστο στυλ.

Ο Δημήτρης Μώρος φοράει Reebok NanoX1 όταν γυμνάζεται.

Ποιο πιστεύεις πως θα είναι το μέλλον στον χώρο της γυμναστικής μετά το τέλος της πανδημίας;

Θεωρώ (και ελπίζω να μην διαψευστώ) ότι μετά το τέλος του κορωνοϊού, θα δούμε μπουτίκ χώρους εκγύμνασης, που σέβονται τον ασκούμενο από όλες τις πλευρές. Οι χώροι αυτοί είναι όσοι λειτουργούν με οργανωμένο online booking, οπότε ο ασκούμενος γνωρίζει ότι θα γυμναστεί με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες σε αυτούς, είτε αυτό αφορά τον εξοπλισμό, τη χωρητικότητα ή ακόμα και την καθαριότητα. Πιστεύω επίσης, ότι λόγω της πανδημίας, θα αλλάξει και η κοστολόγηση των υπηρεσιών και αναφέρομαι στις εξαιρετικά φτηνές συνδρομές κάποιων γυμναστηρίων.