Ούτε οι τουαλέτες δεν καθαρίζονται! Τριτοκοσμική η κατάσταση, τα αυτονόητα ζητούν οι φοιτητές 


Τη λύση στο πρόβλημα της καθαριότητας των χώρων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, μια λύση που θα αντικαταστήσει τους περιστασιακούς συμβασιούχους, ζητά με απόφασή του, ο Σύλλογος Φοιτητών Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Ο σύλλογος προειδοποιεί για τις συνθήκες υγιεινής στους χώρους του Πολυτεχνείου, τόσο σε αίθουσες διδασκαλίας όσο και στις τουαλέτες, που έχουν τεθεί ουσιαστικά σε αχρηστία, επειδή δεν καθαρίζονται.

 

Σε συνεδρίασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο προτείνει το κλείσιμο όλου του Πολυτεχνείου προκειμένου να γίνει απολύμανση, καθώς όπως αναφέρει η υγειονομική κατάσταση είναι ανυπόφορη. "Μετά από 2 χρόνια αναλγησίας και σκόπιμης εθελοτυφλίας των πρυτανικών αρχών, η υγειονομική κατάσταση στο πολυτεχνείο είναι ανυπόφορη. Το τελευταίο διάστημα μας έκαναν παρέα ποντίκια, σκορπιοί, σκουλήκια και κατσαρίδες. Φυσικά, ο καυστικός λόγος των πρυτανικών αρχών δεν είναι αρκετός για να καθαρίσει τις τουαλέτες" υποστηρίζεται.

 

Ο Σύλλογος θεωρεί ότι η απόφαση της Κοσμητείας του Πολυτεχνείου να κλείσει συμβολικά τη Σχολή για δύο μέρες (την Τρίτη 27 και την Τετάρτη 28 Μαΐου), ως μέτρο πίεσης προς τη διοίκηση του Πανεπιστημίου να αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα, δεν επαρκεί, καθώς δεν συνοδεύεται από απαραίτητα μέτρα και κινητοποιήσεις.

 

Σύμφωνα με τον Κοσμήτορα, Κωνσταντίνο Κατσάμπαλο, ο οποίος και στο παρελθόν είχε αναλάβει παρόμοιες πρωτοβουλίες διαμαρτυρίας για την έλλειψη καθαριότητας, οι αρμόδιες πρυτανικές αρχές δεν ανταποκρίθηκαν σε σχετική επιστολή που τους έστειλε για την κατάσταση στην Πολυτεχνική Σχολή, και είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στο διήμερο κλείσιμο, αλλά και σε άλλες κινήσεις. "Σε 18 κτίρια και σε έκταση 55.000 τ.μ. υπάρχουν μόνο δύο καθαρίστριες. Η καθαριότητα είναι πρακτικά ανύπαρκτη και οι τουαλέτες μη προσβάσιμες για χιλιάδες φοιτητές, αφού είναι βρώμικες και σπασμένες. Το ίδιο ισχύει και για τις αίθουσες διδασκαλίας. Τα γραφεία των διδασκόντων είναι σε καλύτερη κατάσταση και αυτό επειδή τα καθαρίζουν οι ίδιοι ή φέρνουν καθαρίστριες απ' έξω, τις οποίες πληρώνουν" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσάμπαλος.

 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ημερησία" στο ρεπορτάζ της, πριν από περίπου δύο χρόνια απολύθηκε μεγάλο μέρος των εργολαβικών καθαριστών στο πανεπιστήμιο και έκτοτε οι ανάγκες καλύπτονται με περιστασιακές συμβάσεις μέσω διαγωνισμών αναθέσεων, οι οποίοι ωστόσο συχνά αμφισβητούνται από αντίπαλες εταιρείες, με αποτέλεσμα τις χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες και αποφάσεις που εκκρεμούν.