Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, αναλύει τις αλλαγές
Οι αλλαγές που φέρνει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας για τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά μάς έχουν απασχολήσει τις τελευταίες εβδομάδες. Τώρα, με συνέντευξή της στο CNN Greece, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, δίνει κάποιες διευκρινίσεις και αναλύει τις επικείμενες αλλαγές.
«Η έκρηξη ίδρυσης μεταπτυχιακών προγραμμάτων την τελευταία 15ετία, δημιούργησε ένα εν πολλοίς άναρχο τοπίο, με μεγάλη ανομοιογένεια στην δομή, το ακαδημαϊκό επίπεδο και τη χρήση των πόρων των προγραμμάτων αυτών. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι με πλειοψηφία μεγάλη και από τη γενική συνέλευση του Τμήματος, αλλά και από τη Σύγκλητο να τίθενται οι ακαδημαϊκοί όροι συγκρότησης-σύστασης ενός μεταπτυχιακού προγράμματος», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας στο CNN Greece.
Με το νέο σχέδιο νόμου, μόνο όταν δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί εξ ολοκλήρου το κόστος των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, μπορεί να επιβληθεί τέλος εγγραφής στους φοιτητές. Η αναπληρώτρια υπουργός σημειώνει ότι ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, το τέλος εγγραφής δεν μπορεί να ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσό, που ορίζεται κάτω από 2.000 ευρώ για όλο τον μεταπτυχιακό κύκλο.
Συνεπώς, με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου λαμβάνεται πρόνοια για την κατοχύρωση του δικαιώματος πρόσβασης στο κοινωνικό αγαθό της παιδείας για όλους τους πολίτες και ειδικότερα η δυνατότητα πρόσβασης στις μεταπτυχιακές σπουδές φοιτητών περιορισμένης εισοδηματικής ικανότητας. Στο πλαίσιο των διδακτορικών σπουδών, οι οποίες ρητά προβλέπεται ότιπαρέχονται δωρεάν, κατοχυρώνονται τα δικαιώματα και οι παροχές των υποψηφίων διδακτόρων για πέντε πλήρη ακαδημαϊκά έτη από την εγγραφή τους, ενώ παρατείνονται για ένα ακόμη έτος δικαιώματα πρόσβασης, δανεισμού και χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών. Οι υποψήφιοι επιλέγουν οι ίδιοι τους επιβλέποντες καθηγητές ή ερευνητές, ενώ η Συνέλευση του Τμήματος αποκτά συνολική εποπτεία των εκπονούμενων διατριβών με τη σύνταξη συγκεντρωτικών εκθέσεων.
Επιπλέον, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να συγκεντρώσει «όλες τις δυνάμεις αυτής της χώρας, που είναι κατακερματισμένες, δηλαδή να φτιάξουμε έναν ενιαίο χώρο στην Ανώτατη Εκπαίδευση και στην Έρευνα», σημείωσε η κα Αναγνωστοπούλου, προσθέτοντας πως συγκεκριμένες ρυθμίσεις προβλέπουν σύμπραξη των επιστημόνων από τα Πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και από τα ερευνητικά κέντρα. «Σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ενός Πανεπιστημίου», εξηγεί η κα Αναγνωστοπούλου, «μπορούν να πάρουν εντολή διδασκαλίας τόσο καθηγητές που προέρχονται από τα ΤΕΙ, όσο και ερευνητές και με απόφαση της Συγκλήτου μπορούν να επιβλέψουν και διδακτορικά στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο».